Empack Den Bosch – Hernieuwbare materialen, voedselveiligheid en CO₂-reductie

Vakbeurs Empack Den Bosch Empack beurs Verpakkingsevent

Timetable Empack Den Bosch 2021 bevestigt focus op hernieuwbare materialen, voedselveiligheid en CO₂-reductie

Empack Den Bosch heeft het kennisprogramma voor woensdag 8 en 9 september 2021 in Brabanthallen ’s-Hertogenbosch bekendgemaakt. Het kennisprogramma is veelbelovend. Onderwerpen die uitgebreid aan bod komen zijn de reductie van CO₂, voedselveiligheid en kunststof verpakkingen, ontwikkelingen omtrent de nieuwe SUP-richtlijn en hernieuwbare materialen. “Met sprekers als Heineken, Albert Heijn, McDonalds en Universiteit van Genk presenteren we een divers programma dat ook ruimte biedt voor interactie”, laat Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Content van Empack Den Bosch, weten.

Impact meten en duurzaam verpakken​

Deze editie worden beide beursdagen afgetrapt met een ‘kickstart’. Onder leiding van een moderator gaan experts vanuit diverse disciplines het gesprek aan over actuele verpakkingsthema’s. Op woensdagochtend 8 september 2021 lanceert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) tijdens Empack zijn nieuwste tool: de Sustainable Packaging Compass. Hiermee kunnen bedrijven hun verpakkingen doorrekenen op recyclebaarheid, circulariteit én milieu-impact. In een rondetafelgesprek discussiëren o.a. Cor Waringa (Heineken), Siem Haffmans (Partners for Innovation), Esther Reynders (deSter) en Niels van Marle (KIDV) met moderator Maartje Knaap (KIDV) over deze vragen.

Treffende sessies Empack Den Bosch over actuele thema’s

Op woensdag 8 september om 10.30 uur trapt de Zwerfinator, samen met Jeroen Dekkers McDonald’s het programma in het Empack theater af met de sessie ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’. Hierbij zoomen zij specifiek in op zwerfafval en de wijzigingen in het verpakkingsproces van McDonalds, van ontwerp tot afvalverwerking. Ook Marc Reijnders (FieldLab Circular Packaging)  komt aan het woord over het sorteren en recyclen van verpakkingen in de praktijk. Dit licht hij toe aan de hand van een interessante Unox en Thetford case. Lieslot Boone (Universiteit van Gent) & Peter VanSteenkiste (Warnez) sluiten deze ochtend af met een sessie over percepties rond verpakkingen doorbreken op basis van life cycle assessment en illustreren dit door de case van Warnez, het aardappelinpakbedrijf.

Single-Use Plastics versus Single-Use Packaging

Op donderdag 9 september volgt deel 2 van de paneldiscussie omtrent de nieuwe SUP-wetgeving. Deel 1 vond reeds digitaal plaats op 30 juni 2021. In deze paneldiscussie delen onder andere Arie Hooijmeijer (PaperInnovator), Sanne Westra en Tjeerd Meester (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) en Bodine van Styrum (Open Now) hun visie op de invloed van de SUP-wetgeving. Deze paneldiscussie gaat verder dan het terugdringen van ‘plastic’. Aansluitend op deze interessante discussie, biedt Empack Den Bosch het podium aan jong talent van de Packathon 2021. Zij gingen aan de slag met innovatieve en circulaire verpakkingsconcepten als alternatief voor wegwerpverpakkingen. Naast winnaar TerugBezorgd, zullen ook studenten van Prik-it en Pack&Track de ideeën onder de aandacht brengen.

Kunststof verpakkingen in relatie tot voedselveiligheid

Woensdagmiddag 8 september 2021 organiseert NRK Verpakkingen een aantal interessante sessies  dat ingaat op de verschillende aspecten van voedselveiligheid bij kunststofverpakkingen. De actuele Europese wetgeving komt aan bod, net als de wetgeving buiten Europa en hoe het recyclen van kunststoffen past binnen de wetgeving voor voedselcontactmaterialen. Roger Loop, Directeur NRK Verpakkingen, trapt de sessies af en geeft daarna het podium aan o.a. Kris Callaert (ViaWare) en Gabriëlle van Benthem (Intertek).

Brightlands Symposium

Donderdagochtend 9 september 2021 staat in het teken van kennisdeling door Brightlands en partners. Zij informeren bezoekers van Empack Den Bosch over hoe zij inzicht krijgen in oplossingen voor niet-recyclebare verpakkingen en hoe je de kwaliteit van gerecyclede PE omhoog krijgt zodat het multifunctioneel inzetbaar is. Is het echt wel verstandig om te kiezen voor hergebruik van verpakkingen en welke stappen zijn retailers aan het zetten op het gebied van duurzame verpakkingen? Sprekers van Brightlands Materials Center, Albert Heijn, TNO en KIVO Plastic Verpakkingen delen hun kennis en best practices.

CO₂-reductie

Op jaarbasis verliezen we ruim 10 miljard bomen, en de consequenties zijn niet mals. Verpakkingen zijn noodzakelijk voor o.a. het tegengaan van voedselverspilling en het vereenvoudigen van efficiënte transport en logistiek. Anderzijds blijft het een blijvend aspect waarbij veel afval in het milieu terechtkomt. Door de aanplanting van bomen wordt gezamenlijk de CO₂ uitstoot van de hele productieketen gecompenseerd. In samenwerking met United Packaging Forest (UPF), Trees for All wordt kennis gedeeld om de gezamenlijke ecologische voetdruk verkleinen. Tot slot vertelt Willem Sterkenburg (Renewi) hoe je de eerste stap organiseert naar een afvalvrije organisatie en zal een tipje van de sluier lichten welke resultaten zijn behaald met betrekking tot het ‘Empack Towards Zero Waste Project’.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.