Plastic verpakkingen geschikt voor circulaire economie

Plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen geschikt voor circulaire economie door nieuw onderzoeksprogramma TNO

Plastic verpakkingen in de retail moeten beter worden gerecycled en opnieuw ingezet kunnen worden in de verpakkingsindustrie. Dit leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot en draagt bij aan de circulaire economie.

Het idee van plastic verpakkingen staat centraal in het nieuwe onderzoeksprogramma van Brightlands Materials Center dat de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor circulaire verpakkingen wil versnellen. Om dit te bereiken richt het programma zich op het ontwerpen van nieuwe materiaalsamenstellingen om verpakkingen, zoals soepzakken of kaasverpakkingen, echt recyclebaar te maken.

Verpakkingsmaterialen zoals plastic verpakkingen die worden gebruikt om voedingsmiddelen en andere producten te beschermen en vers te houden, vormen door de combinatie van verschillende materialen vaak een uitdaging in de recycleketen. In het nieuwe Programma Circulaire Verpakkingen maakt Brightlands Materials Center dankbaar gebruik van haar uitgebreide kennis op het gebied van (de verwerking van) polymeren afkomstig uit de andere onderzoeksprogramma’s.

Een eerste project binnen het nieuwe onderzoeksprogramma is gericht op het ontwerpen van nieuwe, minder complexe verpakkingsfolies en het ’terugwinnen’ van polymeren uit verpakkingen door middel van mechanische en chemische recyclingsmethoden. De gerecyclede materialen – in dit geval polyolefinen – worden vervolgens hergebruikt als grondstof voor nieuwe, hoogwaardige kunststofproducten.

Circulaire verpakkingen

De start van het nieuwe Programma Circulaire Verpakkingen markeert het vijfjarig bestaan van Brightlands Materials Center. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van TNO en de provincie Limburg. De visie is om de overgang naar duurzame en circulaire plastic verpakkingen te versnellen en zo de wereldwijde klimaatdoelstellingen te ondersteunen, afval te voorkomen en het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen.

Caroli Buitenhuis, Business Development Manager voor het nieuwe Programma Circulaire Verpakkingen: “Veel verpakkingen zoals plastic verpakkingen uit de supermarkt zijn nu niet recyclebaar. We moeten het ontwerpproces en de waardeketen van het verpakkingsmateriaal herzien om tot nieuwe duurzame oplossingen te komen, die voldoen aan zowel de eisen op het gebied van functionaliteit als recyclebaarheid.”

Marinke Wijngaard, Directeur Circulaire Economie en Milieu bij TNO: “Deze nieuwe activiteit past uitstekend bij onze ambities om de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie krachtig te ondersteunen met behulp van onze expertise op vele terreinen.

Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus: “Het nieuwe circulaire verpakkingsprogramma van Brightlands Materials Center is een belangrijke nieuwe mijlpaal op weg naar het realiseren van de meest duurzame chemie- en materiaallocatie ter wereld. Hierbij hoort het inspelen op de dringende behoefte aan circulaire oplossingen op basis van hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen.”

Ruud Burlet, gedeputeerde van de Provincie Limburg: “Afval bestaat niet en kunststofverpakkingen zijn een nieuwe grondstofbron in de nabije toekomst. Brightlands Materials Center gaat meewerken om die toekomst vorm te geven.”

Bron: TNO

Lees ook:
Circulaire economie krijgt een boost
Fiscaal voordeel bij duurzame technieken

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.