Opkomst elektrische CV ketel in de energietransitie

Elektrische CV ketel

Nederland ondergaat momenteel een transformatie in zijn energievoorziening. Er is een groeiende nadruk op duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Het streven is de decarbonisatie van de Nederlandse energievoorziening en de elektrische CV ketel is hierin een opmerkelijke speler geworden.

De rol van elektrische CV ketels in de energietransitie

De elektrische CV ketel past naadloos in het streven naar verduurzaming en elektrificatie, essentiële instrumenten die Nederland minder afhankelijk willen maken van aardgas. Hoewel het elektrisch verwarmen voorheen in Nederland over het hoofd werd gezien vanwege de hogere kosten in vergelijking met aardgas, heeft een paradigmaverschuiving plaatsgevonden. Dit is niet louter te wijten aan stijgende gasprijzen, maar heeft ook een diepe connectie met de onbalans op de elektriciteitsmarkt.

De onbalansmarkt nader bekeken

De onbalansmarkt functioneert als een mechanisme waarmee energieproducenten en -verbruikers in realtime de vraag en het aanbod op het elektriciteitsnet harmoniseren. Met de uitbreiding van duurzame stroomproductie, voornamelijk uit zon en wind, is de discrepantie tussen vraag en aanbod vergroot. Dit leidt soms tot situaties waarin energiebedrijven stroomoverschotten hebben, met zelfs negatieve stroomprijzen als gevolg. Bedrijven kunnen deze overschotten in hun voordeel gebruiken. Ze ontvangen financiële stimulansen om deze overtollige elektriciteit af te nemen of om te zetten in warmte, bijvoorbeeld met behulp van elektrische CV ketels.

Complementaire toepassingen met zonnepanelen en warmtepompen

Elektrische CV ketels kunnen naadloos worden geïntegreerd met verwarmingssystemen die zonnepanelen of warmtepompen bevatten. De synergie tussen deze apparaten leidt tot verhoogde efficiëntie. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld efficiënt warmte uit de omgeving halen, maar wanneer het kouder wordt, kan de elektrische CV ketel bijspringen. Dit zorgt voor een consistent comfortniveau. In bepaalde systemen kan men seizoensgebonden wisselen. Soms is de warmtepomp efficiënter. Anderszins kan de elektrische ketel beter presteren. Daarom kiest men afhankelijk van de efficiëntie.

Spotlight op Varmeteknikk elektrische CV ketels

Zantingh, als exclusieve Benelux dealer, introduceert de elektrische ketels van Varmeteknikk. Deze Noorse ketels staan bekend om hun superieure kwaliteit en duurzaamheid. Ze zijn ontworpen voor de industrie en stadsverwarming, met een focus op betrouwbaarheid. Deze elektrische CV ketel varieert in thermisch vermogen van 35 kW tot 1.200 kW en is uitgerust met een gebruiksvriendelijke interface. Ze kunnen extern worden aangestuurd, wat ze buitengewoon compatibel maakt met de systemen van klanten.

Voordelen van Varmeteknikk elektrische ketels

Met hun vermogen om snel op te schalen, vormen deze CV ketels een uitstekende optie voor bedrijven die willen profiteren van het afnemen van elektriciteitsoverschot. Ze bieden een breed regelbereik en zijn standaard voorzien van digitale en analoge aansluitingen. Deze ‘Made in Norway’ ketels staan garant voor kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit.

Zantingh stand op vakbeurs Energie / Industrial Heat & Power

Op de vakbeurs Energie / Industrial Heat & Power kunnen bezoekers meer leren over de nieuwste ontwikkelingen van Zantingh. Met hun jarenlange ervaring als gasbranderfabrikant, zetten zij nu stappen in de richting van duurzame gastoepassingen. De meest recente innovatie is de toepassing van waterstof – een gasvormige brandstof die geen CO2 uitstoot bij verbranding.

Zantingh staat op de vakbeurs Energie / Industrial Heat & Power van 10 t/m 12 oktober in de Brabanthallen in Den Bosc (standnummer B058).

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie