China bouwt eerste kleine modulaire kernreactor

Kernreactor Nucleaire energie

In China is de bouw gestart van een nieuw type kernreactor, kleiner en gemakkelijker op te bouwen en dus goedkoper dan de meeste reactoren van nu. Het wordt de eerste kernreactor van dat type dat wereldwijd commercieel gebruikt zal worden, volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua.

Kernreactoren werden de laatste decennia steeds groter, maar daardoor ook alsmaar complexer en duurder om te bouwen. Er is daarom veel interesse in de ontwikkeling van een kleinere, modulaire kernreactor, die ook bekendstaan als SMR’s (“small modular reactors”). Hun vermogen ligt niet hoger dan 300 megawatt (MW), terwijl klassieke kerncentrales meer dan 1.000 MW halen.

Dergelijke SMR’s kunnen bij wijze van spreken aan de band gebouwd worden in een fabriek, waarna ze naar hun locatie worden gebracht. Daardoor kosten ze ook veel minder.

Half miljoen huishoudens

Op het eiland Hainan, in het zuiden van China, is dinsdag de werf opgestart om zo’n SMR te bouwen. De kernreactor – Linglong One (ACP100) – komt bij de centrale van Changjiang. Hij zal een vermogen hebben van 125 megawatt, voldoende om 526.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien, zegt het Chinese nucleaire bedrijf CNNC.

Het is niet meteen duidelijk hoe lang de bouw zal duren en wanneer de kernreactor operationeel zal zijn. Ook in landen als Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten worden de mogelijkheden van SWR’s bekeken.

Bron: Business AM

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie