Rusland en China willen kernreactor op de maan plaatsen

Kernreactor op de maan

Ja, je leest het goed. Rusland en China overwegen daadwerkelijk een kernreactor op de maan te bouwen om toekomstige kolonisatiepogingen te ondersteunen. Dit bizarre project dat in 2035 moet zijn afgerond, is een bijzondere stap in de samenwerking tussen de twee landen op het gebied van ruimteverkenning. Dit meldt Reuters.

Yuri Borisov, hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos en voormalig plaatsvervangend minister van Defensie, heeft aangegeven dat Moskou zijn kennis van “nucleaire ruimte-energie” graag wil inzetten. Dit volgt op gezamenlijke besprekingen over “AI-wapens” en “veiligheid in de ruimte”, waarbij een gedetailleerde uitwisseling van plannen tussen Beijing en Moskou plaatsvond.

Bouwen kernreactor op de maan voor ILRS

Dit besluit voor het bouwen van een kernreactor op de maan volgt op de aankondiging van het ILRS. Het ILRS (International Lunar Research Station) betreft een basisstation op de maan waarin de kernreactor dus een belangrijke rol speelt. Immers, deze krachtcentrale moet het ILRS voorzien van de nodige energie, maar ook voor toekomstige maanmissies.

Het bouwen van een kernreactor op de maan brengt aanzienlijke technische uitdagingen met zich mee. Een van de grootste uitdagingen is het creëren van een systeem dat volledig autonoom kan functioneren. Dat moet ook wel, aangezien menselijke aanwezigheid voor onderhoud en bediening niet mogelijk zal zijn. Bovendien is het ontwikkelen van een effectief koelsysteem voor de reactor een grote uitdaging, gezien de extreme temperatuurvariaties op de maan.

Energievoorziening voor toekomstige maanvestigingen en ruimteschepen

De kern van de discussie voor een kernreactor op de maan ligt bij de energievoorziening voor toekomstige maanvestigingen. Borisov vindt dat nucleaire energie noodzakelijk is, aangezien zonnepanelen onvoldoende elektriciteit kunnen leveren.

Verder heeft Rusland plannen voor een vrachtruimteschip aangedreven door nucleaire energie. Afgezien van de uitdaging om de kernreactor te koelen, zijn volgens Borisov alle overige technische kwesties opgelost. Dit vrachtruimteschip project zou grote ladingen tussen planeten vervoeren, ruimteafval verzamelen en voor vele andere doeleinden dienen.

Kernreactor op de maan: een geopolitiek schaakspel

De recente waarschuwing van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over Russische ambities voor een nucleair bewapende anti-satelliet ruimtecapaciteit wijst op mogelijke wapenwedstrijd in de ruimte. Dit heeft al geleid tot spanningen, waarbij Rusland de Amerikaanse waarschuwingen als “kwaadaardige verzinsels” afdoet. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse beweringen verworpen. Hij beweert dat deze bedoeld zijn om Rusland te dwingen tot wapenonderhandelingen onder voorwaarden van het Westen.

Het idee van een kernreactor op de maan lijkt meer op een geopolitiek schaakspel. Het toont de toenemende competitie in de ruimte tussen grootmachten en de belangrijke rol van geavanceerde technologieën in deze race. De samenwerking tussen Rusland en China, gecombineerd met de spanningen met de VS, toont aan hoe ruimteverkenning steeds meer vervlochten raakt met internationale betrekkingen en veiligheidsdynamiek. Time will tell…

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie