Industrieel bouwen is toekomst voor de bouwsector

Industrieel bouwen

Industrieel bouwen zorgt voor enorme efficiëntie

Industrieel bouwen is dé toekomst voor de bouwsector. Door activiteiten van de bouwplaats te verplaatsen naar een fabrieksomgeving neemt de efficiëntie enorm toe. Dat komt de snelheid van de woningbouw ten goede én het is één van de oplossingen voor het stikstof probleem. Dat zegt ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME in haar actieagenda voor de Gebouwde Omgeving, die woensdag 29 januari door minister Knops in ontvangst is genomen.

De voordelen van prefabricage in een fabrieksomgeving zijn talrijk. Door industrieel bouwen met geautomatiseerde processen in lijnproductie en het gebruik van robots zullen bouwprocessen veel sneller gaan. “Een muurtje metselen wordt in de toekomst niet meer op de bouwplaats steentje voor steentje gedaan, maar in de fabriek door middel van 3D-printing”, zegt FME voorzitter Ineke Dezentjé. “Bovendien worden er door automatisering veel minder fouten gemaakt en zullen de faalkosten omlaag gaan”.

Het industrieel bouwen in een fabriekshal is bovendien niet afhankelijk van weersomstandigheden, waardoor de kans op vertraging veel kleiner wordt. En de fabrieken liggen niet in de buurt van natuurgebieden, wat het stikstofprobleem ten goede komt.

Uitdagingen

De Nederlandse gebouwde omgeving staat voor flink wat uitdagingen de komende jaren, zoals de verduurzaming van de woningvoorraad en het oplossen van de krapte op de woningmarkt. Uitdagingen waar technologie bij kan helpen. Het conventionele bouwproces is op dit moment niet opgewassen tegen de enorme bouwopgave voor de komende jaren. Tot 2025 moeten er zo’n 700.000 nieuwe woningen worden gebouwd en vanaf 2020 moeten daarnaast nog eens 200.000 huizen per jaar worden verduurzaamd om de klimaatdoelen van het kabinet te halen.

De Rijksoverheid zou als grote aanbesteder steeds de mogelijkheden van industrieel bouwen moeten bekijken.

Bron: FME

Lees ook:
Stikstofproblematiek en technologische mogelijkheden
Hoe dicht zijn we bij autonome auto’s?

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie