Applicaties van klanten en aandacht voor duurzaamheid, voedsel- en machineveiligheid

52
SMC

SMC is terug op de WoTS beurs in Utrecht, van 27 tot en met 30 september. De stand van SMC staat in het teken van duurzaamheid, voedsel- en machineveiligheid. De opzet is dit keer anders: SMC presenteert haar kernthema’s in samenwerking met klanten.

Sleegers Technique

Sleegers Technique is actief in de vleesverwerkende industrie, waar voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft. SMC werkt nauw samen met Sleegers om haar machines nog veiliger en hygiënischer te ontwerpen. In de ‘underleaver’ machine van Sleegers op de beurs worden toonaangevende SMC-componenten toegepast:

EHEDG-koppeling

In de voedselverwerkende industrie moeten componenten worden gebruikt die aan strikte hygiënerichtlijnen voldoen, omdat zij in contact kunnen komen met eindproducten voor consumenten. De KFG2H-E serie van SMC bestaat uit ‘s werelds eerste en tot dusver enige EHEDG-gecertificeerde pneumatische koppelingen (type EL klasse I Aux). Dankzij het hygiënische ontwerp van gepolijst roestvast staal is er geen ophoping van vloeistoffen en vuil, wat ten goede komt aan hygiëne en voedselveiligheid. De koppeling is zeer snel effectief te reinigen.

Clean design IP69K-ventielen

Het clean design ventieleiland van SMC met IP69K-ventielen is speciaal ontworpen voor applicaties in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Deze ventielen zijn bestand tegen regelmatig reinigen. Het ventiel onderscheidt zich door een hoog debiet, een laag stroomverbruik en IO-Link point-to-point communicatie voor een optimale regeling in productielijnen.

Hygiënische RVS-cilinders

In de machine van Sleegers zijn hygiënische roestvaststalen cilinders toegepast. Deze duurzame cilinders zijn geschikt voor gebruik in natte ruimten in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Een speciale blauwe schraper voldoet aan de Richtlijnen van de FDA en EU 1935/2004 voor voedselveiligheid.

Bakon Food Equipment en SMC

Bakon Food Equipment is specialist in machines voor de bakkerijsector. De Pico ultrasoon snijmachine is een nieuw model van Bakon voor het snijden van taarten en gebak in diverse vormen. Deze machine is in nauwe samenwerking met SMC ontwikkeld. Belangrijke vereisten waren veiligheid, een compacte bouwvorm en hygiëne.

Op basis hiervan leverde SMC een maatwerkoplossing die onder meer bestaat uit elektrische actuatoren en een controller (JXC 51/61 serie) met redundante Safe Torque Off (STO)-functie. Wanneer de PLC het STO-signaal onderbreekt, schakelt de JXC-controller over op de STO-werking en wordt de voeding van de motor uitgeschakeld.

Magneetventielen

De luchtverzorging in de applicatie van Bakon vindt plaats met modulaire 2-poort magneetventielen. Deze ventielen (JSXM serie) kunnen worden aangesloten op een luchtverzorgingsunit. Installatie is eenvoudig, omdat de richting van de spoel en de positie van de blaaspoort kunnen worden geselecteerd. Het energieverbruik is met 6 Watt zeer beperkt.

Automatische bieropener met draadloze communicatie

Een blikvanger op de stand van SMC is een automatische bieropener waarin een seriële interfaceoplossing op basis van de EX600-W serie is toegepast. Deze serie biedt draadloze communicatie die compatibel is met EtherNet/IP™ en PROFINET. Het product is bestand tegen interferentie, waardoor het ook in zware industriële omgevingen betrouwbaar is. De EX600-W kan zowel digitale als analoge signalen en pneumatische componenten beheren. Dankzij de draadloze werking zijn er minder kabels en connectoren nodig, waardoor de installatie- en onderhoudstijd zeer beperkt is.

SMC trainingssysteem Industrie 4.0

Op de WoTS toont SMC de FAS-200 special edition Industrie 4.0, een compacte trainingsopstelling voor het technisch onderwijs. De drie stations in deze FAS bevatten veel moderne slimme technieken, zoals elektrische actuatoren, HMI, IO-Link, distributed I/O, RFID, artificial vision en augmented reality.

Docenten kunnen gebruik maken van ingebouwde foutensimulaties, waarbij per station zestien fouten kunnen worden gesimuleerd. Zo draagt dit onderwijssysteem bij aan het gestructureerd leren om fouten te vinden en op te lossen. Voor onderwijs en training verwerkt SMC International Training industriële componenten van SMC in diverse realistische trainingsmaterialen. Wereldwijd herkennen steeds meer onderwijsinstellingen en bedrijven de educatieve kracht van deze didactische materialen voor training in mechatronica en industriële automatisering.

De FAS special edition Industrie 4.0 wordt in Nederland gebruikt bij de vakopleiding SMEOT in Hengelo, het Koning Willem I College in Veghel en het MAKE Center in Nieuwegein.

Meer informatie bij SMC

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.