“TIA Portal blijft het platform voor pioniers in de industrie”

TIA Portal

Tien jaar geleden lanceerde Siemens de TIA Portal voor geïntegreerd engineeren. Rond die tijd kwamen de huidige productmanagers Lotte Honselaar en Joost Willems als schoolverlaters bij het bedrijf in dienst. Inmiddels is op hun afdeling alweer een volgende lichting trainees aan de slag. Want naast R&D is de kennis van jongeren nodig om de koploperspositie van TIA Portal te bestendigen. “TIA Portal gaat mee in de ontwikkeling richting Cloud, Edge en Artificial Intelligence (AI). Precies daar groeit de jeugd mee op.”

TIA Portal

Lotte liep tijdens haar studie Werktuigbouwkunde stage bij Siemens. Als stagiaire mocht ze de voordelen van de eerste versie van TIA Portal toetsen aan het bestaande STEP7-pakket. “Dat was voor mij een mooie uitdaging, want ik wilde de automatiseringskant op. Na mijn studie ben ik bij Siemens in dienst gekomen.” Joost begon na zijn opleiding Elektrotechniek aan een traineeship binnen Siemens. Hij ging al snel met TIA Portal aan de slag en deed mee aan de eerste TIA Portal Innovation Tour. “Ik herinner me dat veel klanten zeiden dat TIA Portal zo anders was dan wat ze gewend waren. We boden dan ook voor het eerst één enkel platform aan om geïntegreerd te engineeren in plaats van te werken met allerlei losse pakketten.”

Tegenwoordig is men veel eerder bereid om met nieuwe technologie aan de slag te gaan. Ook al weet je niet exact waar het toe leidt, je weet wél dat het de toekomst is.

Lotte Honselaar, productmanager bij Siemens Digital Industries

Nooit uitontwikkeld

Onder het motto ‘verander nooit wat goed werkt’ stelden veel industriële spelers zich na de lancering van TIA Portal aanvankelijk terughoudend op. “Eigenlijk wel grappig”, zegt Lotte. “Tegenwoordig is men veel eerder bereid om met nieuwe technologie aan de slag te gaan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de digitaliseringsgolf. Ook al weet je niet exact waar het toe leidt, je weet wél dat het de toekomst is.” Siemens heeft TIA Portal het afgelopen decennium steeds verder uitgebreid om nog beter geïntegreerd te kunnen engineeren en daardoor sneller en eenvoudiger grotere projecten te kunnen realiseren. Helemaal af is het platform niet en dat zal het volgens Lotte en Joost ook nooit zijn: “TIA Portal is inmiddels volwassen en stabiel, maar we blijven nieuwe functionaliteiten toevoegen waar de markt om vraagt. Tegenwoordig draait alles rond Cloud, Edge en AI. Daar gaat ook TIA Portal in mee. Zonder dit platform zouden we de hele digitaliseringsslag zelfs nooit kunnen maken.”

Projecten worden steeds groter en complexer. Dit stelt andere eisen aan engineers en software.

Joost Willems, productmanager bij Siemens Digital Industries

Multi-user functionaliteit

Binnen TIA Portal is de afgelopen jaren is de focus verschoven van hardware naar software. Met de meest recente versie 17 van TIA Portal zijn onder andere uitbreiding op functionaliteit als versiebeheer en multiuser doorgevoerd. Langs de visualisatiekant is WinCC Unified verder uitgebreid. Joost: “Projecten worden steeds groter en complexer. Dit stelt andere eisen aan engineers en software. Engineers uit verschillende disciplines moeten op verschillende locaties tegelijkertijd aan een project kunnen werken. Zaken als versiebeheer en multi user-functionaliteit zijn hierbij cruciaal. Maar zeker ook industrial security: daarom borgt TIA Portal sinds versie 17 cybersecurity ‘by default’. Het staat standaard zo ingesteld. Door op deze wijze drempels te verlagen, borgen we dat klanten maximaal gebruik maken van alle functionaliteit die TIA Portal biedt. We maken het aan de voorkant zo eenvoudig mogelijk.”

Uitdagingen tackelen met TIA Portal

Met behulp van TIA Portal kunnen industriële productiebedrijven inspelen op actuele uitdagingen. Joost noemt als voorbeeld de huidige wereldwijde verstoringen van materiaalleveringen. “Je kunt in TIA Portal alvast alles engineeren en virtueel testen, zonder dat de hardware geleverd is.” Lotte: “Mensen worden creatiever. In de tijd die ze overhouden omdat ze de machine nog niet kunnen afbouwen, gaan ze alvast simuleren. De rol van software wordt kortom steeds belangrijker. Ook omdat dit je helpt sneller en efficiënter te werken. Geen overbodige luxe in tijden van krapte op de arbeidsmarkt!”

Jongeren krijgen bij ons alle vrijheid om hun eigen ideeën op Future of Automation topics los te laten. Zo ben je als jongere geen kostenpost voor je bedrijf, maar een pionier in de industrie.

Joost Willems

Integratie IT/OT

Inmiddels is Siemens niet meer de enige die een platform aanbiedt voor geïntegreerde engineering. Hoe wil het concern zijn koploperspositie behouden? Lotte: “Waar het om gaat is de integratie van OT en IT. Als marktleider op OT-gebied kunnen wij onze kennis hierover uitspelen tegenover IT-bedrijven. Aan de andere kant zijn we onze OT-concurrenten een stap voor door onze kennis op IT-gebied. We hebben de afgelopen jaren diverse bedrijven aangekocht met de focus op software en digitalisatie. Als we die goed met elkaar integreren, blijven we een stap voor omdat we een zeer breed software-portfolio kunnen aanbieden.”

Investeren in opleiding jongeren

Parallel hieraan blijft Siemens investeren in de opleiding van jongeren. Joost: “De grootste uitdaging voor de industrie is het vinden van de juiste mensen. Je hebt tegenwoordig meer IT-specialisten nodig dan OT-specialisten. De huidige schoolverlaters zijn geen echte PLC-programmeurs meer, maar programmeren steeds vaker in andere programmeertalen. Dat is een omslag voor de hele industrie. Je moet óf gaan vissen in een kleine vijver, óf engineeringtools gebruiken waar schoolverlaters zich comfortabel bij voelen.” Lotte: “Juist daarom blijven wij investeren in jongeren die net van school komen. Dat kost misschien nu even geld en tijd, maar het levert ons straks wel wat op. Omdat Siemens vanuit de automatisering komt, mogen jongeren zich bij ons bezighouden met Future of Automation topics. Ze krijgen alle vrijheid om daar hun eigen ideeën op los te laten. Zo ben je als jongere geen kostenpost voor je bedrijf, maar een pionier in de industrie.”

Meer informatie bij Siemens

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie