Door: Redactie - 8 oktober 2021 |
Het Shell Technology Centre in het hart van Amsterdam zet haar deuren open en verandert in een open campus. Shell nodigt start-ups, scale-ups, onderzoeksinstellingen en bedrijven uit om op de campus samen te werken aan oplossingen voor schonere energie. Het technologiecentrum begint zo een nieuw leven onder de nieuwe naam Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA).
“De aanpak van klimaatverandering, vereist fundamentele verandering van ’s werelds economie en energiesysteem. Dat vraagt om ongekende samenwerking van de slimste vernieuwers en bedrijven. De open campus geeft hen de mogelijkheid om met hulp van onze faciliteiten samen te werken aan het versnellen van de energietransitie,” zegt Yuri Sebregts, Chief Technology Officer bij Shell.
De Energy Transition Campus Amsterdam huisvest onder meer laboratoria, kantoren en testomgevingen in een 13 voetbalvelden groot, duurzaam complex. Momenteel werken er in totaal 1.000 mensen uit 50 landen en daar kunnen nog eens een paar honderd mensen bij. Start-ups, scale-ups, instellingen en bedrijven die hun intrek nemen op de campus krijgen toegang tot flexibele kantoorruimtes, labruimtes en labdiensten als 3D-printen en mogelijkheden voor het analyseren van materiaal en productprestaties. Bovendien krijgen ze toegang tot expertise uit de industrie. Een van de belangrijkste troeven van de locatie is de in de Randstad aanwezige talentpool op onder meer het gebied van digitalisering, systeemintegratie en technologische opschaling.
”We creëren een plek voor kennisdeling en innovatie in de energietransitie”
Ferry Winter, campus manager: “We volgen het voorbeeld van andere campussen en creëren hier een plek die alle ingrediënten biedt voor een ecosysteem dat kennisdeling en innovatie in de energietransitie bevordert. Hier brengen we met elkaar oplossingen van idee, naar prototype en uiteindelijk naar de markt en de maatschappij.”
De Energy Transition Campus moet start-ups en scale-ups volgens campus manager Winter in staat stellen om hun potentie maximaal te benutten en innovaties te implementeren.
Onderzoeksinstellingen kunnen er hun kennis en onderzoek vertalen naar commercieel haalbare toepassingen met maatschappelijke impact. Bedrijven op hun beurt kunnen er onder meer samenwerken aan technologische oplossingen voor schonere energie. De campus stelt alle partijen in staat om met hulp van haar faciliteiten te innoveren en desgewenst samen te werken met elkaar en/of met Shell.
In de zoektocht naar oplossingen voor de uitdagingen in de energietransitie kunnen partners samenwerken binnen thema’s als circulariteit, CO2-afvang, opslag en CO2-hergebruik, geothermie, hernieuwbare energie, waterstof, elektrificatie, CO2-arme brandstoffen en CO2-reductie door bijvoorbeeld het beschermen van natuur.
Nieuwe ideeën, technologie en ervaring komen in het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) al meer dan honderd jaar samen om in de energiebehoeften van vandaag en morgen te voorzien. Zoals recent de ontwikkeling van de eerste 500 liter duurzame, synthetische kerosine uit afgevangen CO2, water en hernieuwbare energie voor een passagiersvlucht. Een mooi voorbeeld van een ontwikkeling die nu wordt ingezet voor de energietransitie. Meer voorbeelden zijn te vinden op de STCA-website.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.