Snelste drone ter wereld gaat harder dan 350 km/u en meet zich met een F1 auto (video)

Snelste drone ter wereld

In de voortdurende zoektocht naar innovatie in de techniekwereld, hebben Red Bull en de DDG (Dutch Drone Gods) een indrukwekkende prestatie neergezet. Zij hebben samen de snelste drone ter wereld ontwikkeld. Deze drone is specifiek ontworpen om de Red Bull Racing’s Max Verstappen in zijn RB20 F1-auto tijdens een ronde op het Silverstone’s Grand Prix Circuit te volgen.

Snelste drone ter wereld met ruim 350 km/u

De ontwikkeling van de snelste drone ter wereld was geen eenvoudige taak. Het vergde meer dan een jaar van intensieve samenwerking tussen Red Bull Racing en de DDG. Eindelijk creëerden ze een drone die twee keer sneller kan accelereren dan een F1-auto. En met een topsnelheid van meer dan 350 km/u. Deze drone is speciaal gebouwd om de uitdaging aan te gaan om de auto bij snelheden van meer dan 300 km/u te volgen. Het is een prestatie die de grenzen van wat technisch mogelijk is, verlegt.

De officiële snelste drone ter wereld, met rotors die draaien tot 42.000 toeren per minuut, heeft slechts een batterijduur van drie minuten. Dit is gezien de hoge snelheden en de vereiste energie geen verrassing. De ontwikkeling werd versneld door Red Bull Advanced Technologies, de high-performance engineering-afdeling van het Oracle Red Bull Racing Formula 1-team. Dit team heeft bijgedragen aan het testen van de drone achter de RB8 en RB19-auto’s, bestuurd door Liam Lawson en David Coulthard.

Drone en F1

Het project voor de snelste drone ter wereld begon vroeg in 2023. Red Bull benaderde DDG met de vraag of zij een F1-auto gedurende een hele ronde op volle snelheid konden volgen. Dit was een enorme uitdaging aangezien FPV-drones destijds slechts 180 km/u konden bereiken, en dat niet voor langere tijd. Na acht maanden van onvermoeibaar werk en het vinden van de perfecte balans tussen elektronica, ontwerp van de romp, gewicht, snelheid, vliegduur en afstand, slaagden ze erin een drone te ontwikkelen die meer lijkt op een raket dan op een traditionele drone.

Tijdens de allereerste ronde in 2023 was de drone in staat om de F1-auto over het hele circuit te volgen. Daarbij werden snelheden bereikt van 310 km/u op de Wellington Straight en de Hanger Straight. Na deze succesvolle test hebben ze ontwerpveranderingen en upgrades aangebracht. Red Bull Advanced Technologies hielp bij het vervaardigen van de structurele componenten. Denk hierbij aan de productie van glasvezelrompen, interne structuren en koolstofarmen.

Snelste drone ter wereld terug te zien in F1 wedstrijden?

De toepassingen van deze technologie in de toekomst zijn veelbelovend. Helaas is het onwaarschijnlijk dat deze drone tijdens een echte F1-race zal worden gebruikt vanwege veiligheidsimplicaties. Niettemin toont dit project het potentieel van drones in snelheids- en precisietaken, en opent het nieuwe mogelijkheden.

De marketingafdeling van Red Bull verdient ook erkenning voor hun vermogen om unieke en interessante video’s te produceren. Het project van de snelste drone ter wereld is een perfect voorbeeld van hoe technische innovatie en creatieve marketing hand in hand kunnen gaan om iets werkelijk unieks te creëren. Voor engineers over de hele wereld is dit een inspirerend voorbeeld van hoe passie en expertise leiden tot buitengewone prestaties.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie