Het nuchtere, technische en wetenschappelijke verhaal rond kerncentrales

Kerncentrale Kerncentrales

In de afgelopen week en de maanden daarvoor zijn kerncentrales al redelijk in het nieuws geweest. Vanaf de publicatie in het coalitieakkoord en de wereldwijde zoektocht naar alternatieven voor olie en gas, zit er een nieuwe politieke en emotionele lading in dit onderwerp. Zo nu en dan komen experts aan het woord, maar tijdens de World of Technology & Science wordt door drie sprekers technische deskundigheid geboden over veiligheid en robuustheid van kerncentrales. Met een maximum van 440 aanwezigen voor dit seminar, kunt u zich nu dus nog aanmelden voor het nuchtere verhaal.

Nucleaire technologie is, in al haar verscheidenheid, een onmisbaar onderdeel van onze samenleving. Een van haar toepassingen is energieopwekking. De ‘present state’ van nucleaire energieopwekking in kernenergiecentrales komt in de presentatie van Jan van Cappelle aan de orde.

De spreker is bestuurslid van de Stichting KernVisie en werkzaam bij EPZ voor o.a. de nucleaire veiligheid van locatie Borssele. Hij behandelt de basis van kernenergie in de huidige generatie kernenergiecentrales. De splijtstofcyclus, inclusief afvalbeheersing, wordt besproken.

Een doorkijkje naar nieuwe ontwerpen toont waarheen de nucleaire industrie zich beweegt. De spreker zal tevens ingaan op de rol van kernenergie op weg naar een CO₂-neutrale maatschappij, met de focus op de perspectieven binnen de Nederlandse context.

Een nucleaire installatie functioneert binnen de eisen van een vergunning. NRG In-service Inspecties is een team van specialisten dat inspecteert of cruciale lasverbindingen aan de gestelde eisen voldoen. Hoe garanderen de experts dan dat die veiligheid gewaarborgd is? Jan Willem Spoelstra geeft twee concrete voorbeelden van inspecties in Nederland en Zweden om aan het publiek te laten zien hoe dergelijke projecten verlopen.

Professor Jan Leen Kloosterman bespreekt de toekomst van kerncentrales. De spreker begint met een beeld van de karakteristieken van kernafval. Hoe wordt het kernafval behandeld en welke componenten zijn te recycleren?

Deze problematiek is de basis om tot Generatie 4 reactoren te komen. Zijn deze reactoren nog ver weg of al snel te realiseren? Hoe zit het met concepten op basis van Uranium en Plutonium? Welke nucleaire installaties zijn mogelijk op basis van Thorium als kweekstof?

Hierbij zal de spreker ingaan op gesmolten-zout-reactoren (Molten Salt Reactors – MSR). Ook andere toekomstige ontwerpen zoals kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors – SMR), de actuele ontwikkelingen en de relevantie van het bijhouden van de kennis op dit gebied komen aan de orde.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie