Finse zandbatterij kan energie maandenlang opslaan

Zandbatterij

Finse onderzoekers hebben ’s werelds eerste zandbatterij gepresenteerd. De batterij kan zonne- en windenergie maandenlang opslaan. Is dit de oplossing om het stroomnet te balanceren?

Ook al zouden we genoeg duurzame energie hebben, dan kunnen we het niet kwijt op het stroomnet. Het opslaan van energie is daarom essentieel. Maar dat opslaan is nog wel eens lastig. “Het komt er technisch en financieel gezien op neer dat batterijen alleen gewoon niet genoeg zijn om alle grote pieken en dalen in de duurzame elektriciteitsproductie door het jaar heen op te vangen”, zegt professor Fokko Mulder tegen TU Delft. “Vooral opslag over langere tijd is niet efficiënt en te duur met batterijen. Daar moet je hele andere systemen voor hebben.”

Zo werkt een zandbatterij

Onderzoekers uit Finland hebben zo’n systeem uitgevonden met zand. Het werkt als volgt: in een hoge grijze opslagplaats zit ongeveer 100 ton zand, dat eerder gebruikt is in de bouw. Een redelijk goedkope grondstof, als je het vergelijkt met lithium, kobalt en nikkel.

Overtollige groene stroom, uit zon en wind, wordt naar de zandbatterij geleid. Daar wordt de elektrische stroom die door het zand stroomt door wrijving omgezet in warmte. Het zand warmt op tot zo’n 500 graden Celsius. Hierbij komt warme lucht vrij die door middel van een warmtewisselaar in het zand wordt gecirculeerd.

Eerste oplossing voor lange termijn

Het zand kan maandenlang dezelfde temperatuur blijven behouden. De zandbaterij is daarmee de eerste commerciële oplossing voor de lange termijn.

De onderzoekers verkennen of de technologie ook schaalbaar is. Dat doen ze met hun bedrijf Polar Night Energy. Samen met een kleine energiecentrale in het west Finse Kankaanpää bouwde Polar Night Energy de eerste zandbatterij.

De batterij zorgt voor genoeg stroom voor de centrale verwarming voor de wijk Kankaapää. Wanneer de energieprijzen hoger zijn, kan de hete lucht in de batterij worden gebruikt om het water te verwarmen in woningen.

Kans voor industrie

De nieuwe technologie brengt nu nog uitdagingen met zich mee. Het omzetten van warmte naar elektriciteit is nog niet echt een energiezuinig proces.

Maar groene energie opslaan als warmte voor de langere termijn is een enorme kans voor de industrie, waar proceswarmte wordt gebruikt die nu nog afkomstig is van fossiele brandstoffen. Denk aan de voedings-, textiel-, en farmaceutische industrie.

Bron: ChangeInc

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie