Bijna helft elektriciteitsproductie is afkomstig uit hernieuwbare bronnen

Elektriciteitsbedrijven Elektriciteitsproductie

In 2023 kwam 48 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water. In de periode mei tot en met juli was meer dan de helft van de elektriciteit hernieuwbaar, in juli zelfs 57 procent. De productie uit hernieuwbare bronnen steeg in 2023 met 21 procent, vergeleken met een jaar eerder. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde. Niet eerder werd er zoveel elektriciteit uitgevoerd. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.

Elektriciteitsproductie uit fossiele en hernieuwbare bronnen

In 2023 produceerde men 120 miljard kWh elektriciteit. Dat is 1 procent meer dan het jaar ervoor. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen was 58 miljard kWh, een daling van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Kolen- en aardgascentrales produceerden 38 en 4 procent minder elektriciteit. Dit kwam doordat wind- en zonne-energie goedkoper waren.

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen steeg in 2023 naar 57 miljard kWh. De elektriciteitsproductie uit windenergie nam vergeleken met het jaar daarvoor met 35 procent toe naar 29 miljard kWh. Deze groei komt mede door een toename van het opgestelde vermogen van windmolens, zowel op land als op zee. De totale capaciteit van windmolens kwam in 2023 uit op 11 GW.

Elektriciteitsproductie uit zon met bijna een kwart gestegen

In 2023 werd er 21 miljard kWh aan elektriciteit uit zonne-energie opgewekt. Een toename van 24 procent vergeleken met een jaar eerder. Belangrijke oorzaak was de toename van het geplaatste vermogen aan zonnepanelen(+ 4,3 GW).

De elektriciteitsproductie uit biomassa was 7,0 miljard kWh, 1,7 miljard minder dan het jaar ervoor. Dit komt onder andere doordat er minder biomassa is gestookt in kolencentrales.

Uitvoer elektriciteit stijgt naar recordhoogte


In 2023 exporteerde men een recordhoeveelheid van 25 miljard kWh elektriciteit, 10 procent meer dan het jaar ervoor. Het grootste gedeelte ging naar Duitsland (10 miljard kWh), België (8 miljard kWh) en het Verenigd Koninkrijk (4 miljard kWh). Naar Duitsland werd 13 procent meer elektriciteit uitgevoerd. Dit komt mede door de sluiting van de laatste Duitse kerncentrale. Ook exporteerde Nederland meer elektriciteit naar het Verenigd Koninkrijk (+18 procent).

In 2023 steeg de totale invoer van elektriciteit met 5 procent naar 19 miljard kWh, vergeleken met een jaar eerder. De invoer vanuit Noorwegen nam het meest toe (1,1 miljard kWh). Dit komt door een gestegen productie van Noorse waterkrachtcentrales.

Per saldo werd in 2023 ruim 5,7 miljard kWh elektriciteit uitgevoerd. Dit is het tweede jaar op rij dat er per saldo meer is uitgevoerd dan ingevoerd.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie