Door: Redactie - 25 augustus 2021 |
Een vooral Nederlands consortium start met de groene waterstofproductie op een producerend platform voor de kust van Scheveningen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Windenergie, waterstof en gasinfrastructuur komen samen om de energietransitie offshore te mogelijk te maken. Met steun van Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
PosHYdon is de naam van de pilot, die 3 energiesystemen op de Noordzee bij elkaar brengt. Het gaat om offshore wind, offshore gas en offshore groene waterstof. Voor de energietransitie is dit belangrijk. Elektrolysers op zee zetten de energie van grote offshore windparken om in groene waterstof. Via het huidige gasnetwerk komt het aan land.
Binnen PosHYdon werken maar liefst 14 projectpartners samen, waaronder de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en partijen in de energie- en offshore-sector.
Penvoerder is Nexstep, die richt op ontmanteling en mogelijk hergebruik van infrastructuur. Het platform ligt 13 kilometer uit de kust van Scheveningen. Het doel is namelijk om waterstof te produceren met windkracht.
De pilot moet antwoord geven op een paar belangrijke vragen. Hoe verloopt het invoegen van energiesystemen in de praktijk? Houden de installaties zich in zwaar weer op zee? Hoe presteert de elektrolyser bij wisselend stroomaanbod? De DEI+-regeling maakt het gemakkelijker om de pilot als PosHYdon te organiseren.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.