Duitse industriële productie verslechterd

Duitse industriële productie

Duitse industriële productie daalde flink

De Duitse industriële productie blijft verslechteren, waardoor de recente signalen van verbetering in de eurozone en de grootste economie van de eurozone worden getemperd.

De productie daalde in september met 0,6%, terwijl de economen een daling van 0,4% verwachtten. De verwerkende industrie voedde de daling, terwijl de productie in de bouw en de energiesector toenamen. De lezing volgt op rapporten waaruit blijkt dat de Duitse fabrieksorders meer zijn gestegen dan verwacht en dat de activiteit van de particuliere sector in het eurogebied een stijgende lijn vertoont.

Duitse economie staat aan de vooravond van een recessie

Elke weg naar herstel zal lang zijn. Terwijl Siemens AG’s CEO Joe Kaeser aan Bloomberg TV vertelde dat hij verwacht dat de neergang “zich in de komende zes maanden zal stabiliseren”, waarschuwde het bedrijf dat de zwakte in de auto- en fabrieksuitrustingsindustrie volgend jaar zal leiden tot een daling van sommige bedrijfsvolumes.

De productie in de Duitse industrie daalde jaarlijks met 4,3% aan het einde van het derde kwartaal, toen het land waarschijnlijk in een technische recessie was gezonken.

Bloombergs economen zeggen dat de productiegegevens van september het beeld voor het derde kwartaal compleet maken en deze tonen aan dat de industrie een nieuwe grote rem op de economische groei heeft gezet. Verondersteld wordt dat de groei in de dienstensector ook iets trager was en het lijkt waarschijnlijk dat de economie in het derde kwartaal licht is gekrompen. Dat zou een technische recessie markeren.

De economische adviseurs van bondskanselier Angela Merkel hebben hun groeivooruitzichten voor dit jaar en het volgende jaar verlaagd, en waarschuwen dat de langdurige inzinking van de sector de bredere economie dreigt af te remmen.

“De zwakheid in de industrie wordt nog niet overwonnen, Maar de recente lichte verbetering van de orders en de bedrijfsverwachtingen hebben de vooruitzichten voor het vierde kwartaal enigszins verbeterd.”

Verklaring van het Ministerie van Economie vandaag

De voortdurende broosheid zet verdere druk op overheden om de fiscale uitgaven op te voeren, een bericht dat door voormalig ECB-president Mario Draghi werd geopperd voordat zijn termijn vorige week eindigde. Naar verwachting zal dit worden voortgezet door zijn opvolger Christine Lagarde. De centrale bank kondigde in september een omstreden nieuw monetair stimuleringspakket aan in een poging om de groei en inflatie te stimuleren.

Toch zijn regeringen terughoudend geweest, waarbij Duitsland vasthoudt aan zijn standpunt dat de economische motor van Europa zijn huidige dieptepunt zal doorbreken zonder een schok in de uitgaven te veroorzaken. De Duitse Minister van Financiën Olaf Scholz zei woensdag dat er geen onmiddellijke behoefte is aan een fiscaal stimuleringspakket om de groei op te voeren.

Het momentum kan de komende maanden weer aantrekken naarmate de onzekerheid afneemt. China en de VS zijn overeengekomen om de tarieven op elkaars goederen gefaseerd proportioneel terug te schroeven, wat suggereert dat de handelsoorlog die een schaduw over de wereldeconomie heeft geworpen, uiteindelijk zou kunnen de-escaleren.

Een dergelijke overeenkomst zou goed nieuws zijn voor het exportbewuste land waar de handel in vier van de afgelopen vijf kwartalen een rem op de Duitse industriële productie bleef verslechteren. Hierdoor worden de recente signalen van verbetering in de eurozone en de grootste economie van de eurozone getemperd.

Bron: Bloomberg

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie