Wat moeten Europese fabrikanten doen om aan de nieuwe UKCA-normen te voldoen?

UKCA-normen

Extra tijd om UKCA-certificering te halen

De Britse regering heeft fabrikanten een extra jaar gegeven om te voldoen aan de regels voor productveiligheidsmarkering na de Brexit. Voor de meeste producten hadden fabrikanten 1 januari 2022 als deadline om van de Europese CE-markering over te stappen op de nieuwe Britse (UKCA). Dat wordt nu dus 1 januari 2023. NMi, het internationale metrologie-instituut, biedt inzicht en hulp bij de overstap van CE- naar UKCA-certificering aan fabrikanten die nieuwe of blijvende toegang tot de Britse markt zoeken.

Sinds Brexit hebben veel Europese bedrijven die producten verkopen in Groot-Brittannië te kampen met onzekerheid tijdens de onderhandelingen over nieuwe Britse normen.

In januari 2021 werd de Europese CE-markering officieel vervangen door UKCA. Vanaf 1 januari 2023 zal elk bedrijf dat producten in het VK verkoopt de nieuwe wijzigingen moeten toepassen om toegang tot de Britse markt te behouden. Ook al is de deadline verschoven, het advies aan fabrikanten blijft om nu actie te ondernemen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

NMi (Nederlands Meetinstituut) is een toonaangevende specialist in wettelijke metrologietesten, inspectie en certificering van meettechnologie en levert UKCA-diensten voor Europese fabrikanten. Met hun jarenlange ervaring in het leveren van metrologische tests, kunnen zij bedrijven helpen om aan de nieuwe eisen te voldoen, de bureaucratie te omzeilen en handel te blijven drijven met het Verenigd Koninkrijk.

NMi heeft het strategische besluit genomen om zich na de Brexit te verbinden aan de Britse markt. Om klanten die handel willen drijven in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen, opende het bedrijf een lokaal kantoor in Engeland en sloot het zich aan bij verschillende Britse brancheorganisaties om beter aan te sluiten bij de lokale behoeften en vereisten van de UKCA. NMi paste ook de technische en kwaliteitsmanagementsystemen aan om aan de nieuwe Britse eisen te voldoen en zoveel mogelijk duidelijkheid in het proces te bieden aan klanten die door de nieuwe regels worden getroffen.

Wat moet ik doen om aan de UKCA-regels te voldoen?

Om het nieuwe UKCA-keurmerk te krijgen, moeten alle producten nu voldoen aan de Britse veiligheids- technische- en prestatienormen. Net als de bestaande CE-markering van de EU garandeert dit dat producten voldoen aan de veiligheids-, gezondheids-, technische en milieuvereisten. De nieuwe markeringen gelden voor een breed scala van producten, van supermarktweegschalen tot autoremmen en industriële drukventielen.

Alle fabrikanten die in het Verenigd Koninkrijk producten verkopen waarvoor voorheen een CE-markering was vereist, moeten aan de wetgeving voldoen. Fabrikanten die in Noord-Ierland verkopen, mogen zowel de CE-markering als een nieuwe UKNI-markering gebruiken. UKCA-markeringen zijn niet toegestaan voor producten die op de Noord-Ierse markt worden gebracht.

Hoe zorg ik voor een goede overgang?

Het scala aan specifieke CE- en UKCA-beoordelingen is breed en afhankelijk van product- en wettelijke vereisten. Om aan de nieuwe productmarkeringen te voldoen, moeten fabrikanten die voorheen producten met CE-markering verkochten, nu aan de Britse eisen voldoen.

Producten die onder de UKCA-markering vallen, zijn naast meetinstrumenten onder meer speelgoed, drukvaten en gastoestellen. Er zijn aparte richtlijnen voor medische apparatuur, bouwproducten en explosieven voor civiel gebruik. Voor deze producten is een conformiteitsbeoordeling door een derde partij vereist, uitgevoerd door een erkende keuringsinstantie.

Werken met een erkende Britse instantie

Hoewel voor de beginperiode dezelfde normen gelden, zullen fabrikanten met een UKCA-certificaat moeten werken met een in Groot-Brittannië gevestigde en door de Britse regering aangewezen instantie. Hiervoor wacht NMi momenteel de goedkeuring af. Tot dusver zijn er geen materiële wijzigingen in de vereiste veiligheids-, technische en nalevingsnormen. Dit kan in de toekomst echter veranderen.

Wanneer een product wordt gecertificeerd, worden de inspectiegegevens opgeslagen in een bestand. Deze dossiers worden 10 jaar lang bewaard. Regelgevende instanties kunnen op elk moment controleren of het product aan de normen voldoet.

Moet ik nog steeds aan de CE-normen voldoen?

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is het feit dat de UKCA-markering in de EU niet zal worden erkend. Vanaf 1 januari 2023 zal de CE-markering in het VK niet meer worden erkend voor nieuwe producten. Producten die momenteel een CE-markering nodig hebben voor verkoop in de EU, zullen een CE-markering nodig blijven hebben. Sommige beoordelingsinstanties kunnen echter zowel EU- als UKCA-certificeringen verlenen, als zij net als NMi formeel in zowel Europa als het VK aanwezig zijn.

Voor andere producten zijn de wettelijke eisen minder afhankelijk van een conformiteitsbeoordeling door derden en worden ze gedekt door conformiteitsverklaringen van fabrikanten (Declaration of Conformity, DoC). Hier wordt de naleving van de verplichte technische voorschriften aangetoond in de technische documentatie die de verklaring vergezelt. Deze documentatie bevat informatie zoals een korte beschrijving van het product, de testresultaten en het bewijs van de prestaties van het ontwerp.

Als een bedrijf een verplichte conformiteitsbeoordeling door een derde partij nodig heeft voor goederen met een CE-markering, zal het hetzelfde moeten doen voor goederen met een UKCA-markering. Deze beoordelingen moeten worden uitgevoerd door een door UKAS geaccrediteerde en door UKCA erkende instantie, en de procedure is dezelfde als voor de CE-markering. Als voor de CE-markering een eigen verklaring van overeenstemming was toegestaan, geldt dit ook voor de UKCA-markering.

Om de nieuwe UKCA-markering volledig te begrijpen, zullen fabrikanten moeten samenwerken met specialisten als NMi, om te vertrekken vanuit een positie met kennis en duidelijkheid, in plaats van te worden bedolven onder bureaucratie.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie