NMi – Verbeterde competenties voor het laden van elektrische voertuigen

Genoeg elektrische auto’s Accu

NMi versterkt standaardisering in mobiliteitsinfrastructuur met verbeterde competenties voor het laden van elektrische voertuigen en betrouwbaarheid van EV-laadstations

Het Nederlands Meetinstituut NMi investeert in nieuwe testmogelijkheden voor laadsystemen voor elektrische voertuigen (EV’s). Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De toegevoegde competenties versterken NMi’s advies- en validatiemogelijkheden voor fabrikanten van EV-laadsystemen en bijbehorende elektriciteitsmeters. Hiermee levert NMi een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden en de energietransitie.

Met een geschatte behoefte aan 55 miljoen laders wereldwijd in 2030, zijn duidelijke en algemeen geldende normen nodig om ervoor te zorgen dat laders veilig en betrouwbaar zijn. Terwijl de meeste laders die nu worden gebruikt wisselstroomladers zijn, groeit ondertussen ook de markt van snelladers voor gelijkstroomsystemen (DC-systemen) snel. Hoewel veel EV-laadsystemen momenteel een MID-gecertificeerde elektriciteitsmeter gebruiken voor het meten van de hoeveelheid geleverde elektrische energie, bestaan daarvoor nauwelijks algemene normen.

Dat zal echter snel veranderen. Binnen de EU heeft Duitsland afgelopen najaar stappen naar standaardisering gezet met de introductie van een nieuw technisch document voor EV-laadsystemen — het zogeheten Elektromobilität – Messsysteme für Ladeeinrichtungen. Later deze zomer komen er ook bredere internationale standaarden met de publicatie van IEC-normen voor gelijkstroommeters (IEC-standaard 62053-41).

Bestaande meetstandaarden voor EV-laadsystemen

De investering van NMi komt tegemoet aan de groeiende vraag naar expertise. “Fabrikanten van EV-laadsystemen benaderen ons al enige tijd omdat ze op zoek zijn naar duidelijkheid en begeleiding bij certificering”, zegt Henri Schouten, Senior Expert bij NMi. “Met deze investering hebben we onze positie versterkt om fabrikanten te helpen adequaat te reageren op het zich ontwikkelende regelgevingslandschap en hen te ondersteunen bij het testen en certificeren van hun EV-laadoplossingen voordat ze daarmee de markt op gaan.”

NMi was al een vraagbaak voor fabrikanten van EV-laadsystemen en andere belanghebbenden in de sector, maar breidt haar deskundigheid uit. Additionele professionele expertise betreft de implementatie van de Duitse VDE Anwendungsregel voor EV-laadsystemen AR-E 2418-3-100, de nieuwe IEC 62053-41 standaard en ook de aanschaf van zeer nauwkeurige analytische apparatuur voor wisselstroom- en gelijkstroom, evenals gelijkstroom-elektriciteitsmeters.

Deze additionele competenties, in combinatie met NMi’s bestaande metrologie-expertise in een reeks van industrieën, verbetert de advies- en testdiensten voor EV-laadsystemen die belanghebbenden nodig hebben. Dit betreft de volgende consultancy diensten:

  • Regelgeving
  • Duitse marktpositionering
  • Testdiensten in overeenstemming met:
    • De EN 50470 standaard voor wisselstroommeters (AC-meters)
    • IEC 62053-41 testen voor gelijkstroommeters (DC-meters)
    • Het Duitse document AR-E 2418-3-100.

Sebastian Ewert van MAHLE GmbH, een toonaangevend bedrijf in de Duitse autobranche, vertelt: “NMi heeft onlangs ons nieuwe EV-laadsysteem uit onze chargeBIG-serie getest. Dankzij hun snelle en zeer competente testdiensten zijn we erin geslaagd om landelijke goedkeuring voor dit type te verkrijgen en staan we op het punt om onze producten op de Duitse markt te gaan verkopen.”

Actieve deelname in IEC en CENELEC TC 13, evenals in WELMEC en OIML, gecombineerd met haar positie als “Notified Body” voor de Duitse nationale wetgeving, maakt NMi de ideale partner voor fabrikanten van EV-laadoplossingen en andere belanghebbenden in de industrie, voor zowel de Duitse als de internationale markt.

Meer informatie NMi

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie