Teledyne FLIR helpt luchtruim vrij te houden van drones

Teledyne FLIR

Teledyne FLIR heeft een installatie afgerond van een langeafstandsdetectiesysteem voor drones op een kritieke infrastructuurlocatie in Zweden. Een slim ‘slew-to-cue’ systeem, dat radar, thermische beelden en visuele sensoren combineert, zorgt ervoor dat geen enkel onbemand vliegtuigsysteem onopgemerkt blijft.

De FLIR Ranger HDC MR maakt daarbij gebruik van warmtebeeldtechnologie om bedreigingen te detecteren onder alle omstandigheden, zowel ’s nachts, als bij slecht zicht en slecht weer, zoals mist, regen en wolken.

Nu drones commercieel voor een breder publiek beschikbaar zijn, is effectieve detectie en monitoring van drones steeds belangrijker geworden, vooral voor kritieke infrastructuren en locaties, zoals energiecentrales, nutscentra en vliegvelden.

Effectieve en nauwkeurige detectie van drones is echter complex. In tegenstelling tot monitoring en detectie op de grond moet bij detectie in de lucht een veel groter, koepelvormig gebied worden bestreken, zonder duidelijke referentiepunten. Bovendien zijn moderne drones snel en klein, en kunnen ze grillig vlieggedrag vertonen. Visuele detectiesystemen hebben daarnaast te maken met een extra probleem, aangezien ze objecten moeten kunnen detecteren onder variërende lucht- en weersomstandigheden.

Dronedetectie voor kritieke infrastructuren

Teledyne FLIR leverde onlangs een robuust dronedetectiesysteem voor een Zweedse klant met een kritieke infrastructuur. Het project – dat begin 2022 werd afgerond – werd mede mogelijk gemaakt door Teledyne FLIR’s jarenlange distributeur en integratiepartner CCTV-Systems AB, een bedrijf dat al sinds 1982 actief is in de sector van videobewakingssystemen. Net als Teledyne FLIR heeft CCTV-Systems AB brede ervaring met het leveren van dreigingsdetectiesystemen voor industriële en beveiligingssectoren wereldwijd.

Teledyne FLIR stelde een geïntegreerd dronedetectiesysteem voor op basis van radar en een combinatie van thermische en visuele sensoren. Het systeem maakt gebruik van een zogenaamde ‘slew-to-cue’ functie, waarbij een radar continu het luchtruim scant, op grote afstand de drones detecteert en automatisch de FLIR PTZ camera op de exacte positie van de gedetecteerde drone richt, waarna deze het bewegende object blijft volgen met behulp van zijn pan/tilt mechanisme.

Geïntegreerd dronedetectiesysteem

“Momenteel is Teledyne FLIR het enige bedrijf dat een complete, geïntegreerde oplossing kan bieden voor deze toepassing,” vertelt Johan Eklund, managing director bij CCTV-Systems AB. “De radar, het dubbele thermische en visuele PTZ systeem en het softwareplatform van het bedrijf zijn naadloos geïntegreerd om een hoogwaardig bewakingssysteem te kunnen leveren. Bovendien zijn alle onderdelen van het systeem grondig in de praktijk getest.”

“We zijn zeer verheugd met een toegewijde en kundige partner als CCTV Systems AB,” aldus William Turner, sales manager Noord-Europa bij Teledyne FLIR. “Om aan de complexe eisen van een veeleisende klant te voldoen, was dit een grensverleggend project dat een hoog niveau van technische expertise en klantbetrokkenheid van Johan en zijn team vereiste.”

Het systeem omvat de FLIR Ranger R8SS-3D radar, die objecten binnen een bereik van drie kilometer kan detecteren en tot 500 dronedoelen tegelijk kan volgen, terwijl hij effectief vogeldetecties uitfiltert. De R8SS-3D levert volledige hemisferische detectie en detecteert het dekkingsgebied vier keer per seconde, werkt 24/7 en detecteert alle grond- en luchtbedreigingen in vrijwel elk klimaat, dag en nacht.

Radardetecties worden continu gevolgd met de FLIR Ranger HDC MR, een high-definition middelgroot bewakingssysteem dat gebruik maakt van warmtebeeldtechnologie om bedreigingen te detecteren, zelfs bij omstandigheden met slecht zicht, ’s nachts of bij slechte weersomstandigheden, zoals mist, regen en wolken. Alles wat het systeem opvangt, wordt gecontroleerd via het Cameleon-softwareplatform van FLIR. Met deze software kunnen operators het bewakingssysteem besturen en alle detectorinformatie delen met andere instanties.

Maximale detectienauwkeurigheid

Vanaf het begin van het project was de minimum eis van de eindgebruiker het verkrijgen van 100% nauwkeurige classificatie op 500 meter. Teledyne FLIR wist deze eis ruimschoots te overtreffen dankzij zeer gedegen afstelling en kalibratie, en dankzij de superieure optiek van het systeem en de hoogwaardige radarcapaciteit.

Teledyne FLIR zorgt er ook voor dat het systeem kan werken met maximale bedrijfstijd, wat geen overbodige luxe is voor een kritieke infrastructuur waar 24/7 situational awareness constant nodig is. Het systeem maakt gebruik van een ongekoelde thermische sensor, die minimaal onderhoud vereist, wat resulteert in praktisch geen uitval. Bovendien zou een gekoelde camera periodieke vervanging van de koelelementen vereisen.

“Dit systeem is de ideale configuratie voor elke kritieke infrastructuurlocatie die zijn luchtruim vrij wil houden van bedreigingen en 24/7 onderbouwing bij de besluitvorming vereist”, vertelt Eklund. “Het systeem dat we in Zweden hebben geïnstalleerd, kan eveneens worden gebruikt als een betrouwbaar mid-range dronedetectiesysteem voor vliegvelden, raffinaderijen, kerncentrales, nutsbedrijven en meer.”

Meer informatie

Ps: bekijk ook de video van de snelste drone ter wereld die achter de F1 auto met Max Verstappen aanvliegt met ruim 350 km/u!

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.