Technische branche roept overheid op om te investeren in werknemerstekort

Engineer olie Arbeidsmarkt

Technische branche pleit voor techniek als vast onderdeel op basisschool

Ruim 83 procent van de technische branche vindt dat de overheid fors moet investeren om het tekort aan technici op te lossen. Dit blijkt uit de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Nederland erkent urgentie van technisch opleiden

Volgens de technische branche is er een rol voor de overheid weggelegd om techniek terug te laten komen als vast onderdeel in het basisonderwijs. Ze zijn van mening dat jongeren minder vaak kiezen voor een technische opleiding (43%) en dat het regulier onderwijs onvoldoende aansluit op het bedrijfsleven (14%). Bijna negen op de tien (86%) stelt dan ook dat techniek een vast onderdeel van basisschoollessen moet worden. Daarnaast zegt ruim 80 procent het eens te zijn met de stelling dat er over vijf jaar op alle middelbare scholen verplicht technieklessen moeten worden aangeboden.

Bedrijfsinitiatieven voor terugdringen tekort

Zelf steken de technische bedrijven ook de handen uit de mouwen om het tekort aan technici op te lossen. Een kwart (26%) leidt hun personeel breder op in de hoop het personeelstekort terug te dringen. Ook zetten zij zich in om technici te werven, vooral door het eigen bedrijf te promoten als een aantrekkelijke werkgever onder technici (28%).

John Huizing, directeur ROVC: “De technische branche kampt al jaren met nijpende tekorten en staat te springen om snel functioneel inzetbaar personeel. Het is dan ook begrijpelijk dat men voor het oplossen van dit probleem een rol ziet weggelegd voor de overheid. De techniek zet de motor van de Nederlandse economie in een hogere versnelling. Om nieuwe aanwas te stimuleren, moet geïnvesteerd worden in onderwijs zodat mensen in én voor de technische arbeidsmarkt kunnen worden opgeleid. Door middel van korte technische trainingen of cursussen kunnen mensen al snel functioneel inzetbaar zijn, ook als ze nog geen eerdere technische ervaring hebben verworven. Dit verlaagt de drempel voor mensen om een carrièreswitch naar de techniek te maken en dringt tegelijkertijd het tekort aan technici terug.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie