Realisatie van een CO2 neutraal industriecomplex

industriële CO2-reductie CO2-belasting Transport en opslag van CO2

Yokogawa start samenwerkingsproject – CO2 neutraal door efficiënt hergebruik van CO2 -emissies

Yokogawa kondigt aan dat het gestart is met een samenwerkingsproject voor CO2 neutraal industriecomplex in het Goi-district, gelegen aan de oostkust van Japan. In het kader van de studie zal de haalbaarheid worden onderzocht van samenwerking tussen organisaties in verschillende bedrijfstakken op het gebied van koolstofrecycling. Ook wordt onderzoek gedaan naar de huidige stand van zaken met betrekking tot de energiebalans van industriële installaties en het afvangen en hergebruiken van kooldioxide (CO2) dat door deze installaties wordt uitgestoten.

Het doel van dit project is een basis leggen voor een fabriek die ernaar streeft om tegen 2050 voor een volledige industriecomplex een netto-nul CO2 uitstoot te bereiken. Deze studie is uitgevoerd in opdracht van de New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO).

In overeenstemming met de inspanningen van de internationale gemeenschap om de klimaatverandering aan te pakken, werd door de Verenigde Naties de Overeenkomst van Parijs aangenomen, waarbij de ondertekenaars overeenkwamen de uitstoot van broeikasgassen tegen de tweede helft van deze eeuw tot nagenoeg nul terug te brengen.

Volgens een verslag van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de technologie voor koolstofafvang, -benutting en -opslag (CCUS), waarbij CO2 emissies van elektriciteitscentrales en andere industriële installaties alsook CO2 in de atmosfeer worden afgevangen, goed zijn voor ongeveer 15% van de vereiste totale vermindering van de CO2-uitstoot om tegen het jaar 2070 een CO2-nuluitstoot te bereiken. Japan heeft verklaard dat het tegen 2050 CO2 neutraal te zijn. Volgens een aankondiging van het ministerie van Economie, Handel en Industrie van december 2020 speelt CO2-recycling een sleutelrol in de Japanse strategie voor groene groei, en wordt innovatie op dit gebied via publiek-private partnerschappen aangemoedigd.

Nadat de studie in februari in opdracht van NEDO was uitgevoerd, heeft Yokogawa contact opgenomen met bedrijven in het Goi-district en de aangrenzende fabrieken met een hoge CO2 uitstoot en om medewerking gevraagd. Ondertussen is Yokogawa gestart met een onderzoek naar o.a. CCUS-technologieën. Vanaf deze maand begint Yokogawa samen te werken met de bedrijven om de haalbaarheid van een CO2-recyclingbedrijf te onderzoeken, waarbij de nadruk ligt op de drie aspecten van het effectief gebruik van materialen en energie, CO2 afvang en -hergebruik, en waterstofbeheer.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie