Ontwikkelen van digitale mogelijkheden: hoe elke fabriek slim kan zijn

Slimme fabriek

De hype rond Industrie 4.0 blijft groeien, nu het Industrial Internet of Things (IIoT) de krantenkoppen haalt met nieuws over enorme winsten voor fabrikanten. Techsites zijn vol lof over de nieuwste verbonden en gesynchroniseerde apparaten die 24/7 worden gebruikt in slimme fabrieken over de hele wereld. Maar voor de leek kan zelfs de term ‘slimme fabriek’ voor verwarring zorgen. Moet het een gloednieuw, ultramodern, volledig geautomatiseerd cleanroomcomplex zijn van glanzend staal en glas? Of is er een manier voor kleinere, ‘gewone’ fabrieken om te profiteren, op te schalen of zelfs te moderniseren en slim te worden?

Gelukkig is het breed uitgemeten ‘Industrie 4.0’-concept niet exclusief voorbehouden aan de grote hightechbedrijven die overal ter wereld actief zijn, noch wordt het begrip ‘slimme fabriek’ alleen toegepast op gloednieuwe installaties. Elke traditionele fabriek kan in principe stappen zetten onderweg naar de slimme fabriek, door modulariteit toe te passen op de bestaande installatie.

De slimme fabriek: meer dan een hype?

Het is belangrijk te beseffen dat slimme fabrieken niet zomaar een trend zijn, maar de meest recente stap in een onvermijdelijke verschuiving in de productie. Als zodanig zijn de risico’s waar ‘early adopters’ mee te maken krijgen over het algemeen niet van toepassing, dus de vraag ‘Wanneer is het juiste moment om slim te gaan?’ kan het best worden beantwoord met ‘zodra je er klaar voor bent de eerste stap te zetten.’ Maar het is ook belangrijk om te weten dat niet alle taken, processen, diensten en procedures onmiddellijk kunnen profiteren van de slimme aanpak: digitalisering. Het hangt allemaal af van de huidige opstelling en wat de fabriekseigenaar in de toekomst nodig heeft.

Een modulaire aanpak

Sommige productielijnen draaien 24/7, waarbij zelfs kleine afstellingen en herkalibraties grote verliezen veroorzaken door uitvaltijd. Anderzijds combineren veel opstellingen apparatuur van meerdere fabrikanten, sommige geïsoleerd en andere verbonden, in een onsamenhangend geheel dat alleen zinvol is omdat het werk er net mee gedaan kan worden. Maar nu efficiëntie steeds meer een concurrentievoordeel wordt, hebben fabrikanten elk voordeel nodig dat ze kunnen krijgen – en dat is waar digitalisering tot haar recht komt. Door een overzicht van de productie te maken en de fasen vervolgens in modules te isoleren, kunnen eigenaren zien wat hun huidige architectuur te bieden heeft en hoe die kan worden verbeterd.

Realistische doelen vaststellen

Ten eerste: wat werkt en wat niet, wat kan beter en bovendien sneller worden gemaakt, met een hogere kwaliteit? Dit zijn de eerste stappen om te bepalen waar digitalisering zou kunnen helpen: inzicht krijgen in wat er moet worden opgelost voordat men probeert het op te lossen. Wellicht kunnen handmatige taken in de productielijn worden geautomatiseerd, hetzij volledig, hetzij met behulp van een collaborative robot. Misschien kunnen sommige productieprocessen en -apparaten beter worden bewaakt met sensoren op afstand – de juwelen in de IIoT-kroon – die waardevolle realtime gegevens opleveren op basis waarvan feedback, maatregelen en betere voorgeschreven onderhoudscycli mogelijk worden. In alle gevallen kan de eigenaar door met een frisse blik (of met de hulp van een externe partner) naar de bestaande processen te kijken een realistisch beeld krijgen van wat er in de fabriek gebeurt, en wat er kan worden gedaan om de situatie te verbeteren.

Evaluatie van operationele technologie

Hoe verandert de fysieke, operationele technologie van een fabriek in informatietechnologie, waarbij de stap van OT naar IT wordt gezet om tot een slimme fabriek te komen? Elk systeem of proces dat gegevens levert of kan worden gebruikt (met bijvoorbeeld extra sensoren) om gegevens te leveren, kan in theorie worden geïntegreerd in een IT-systeem – en is dat misschien al via ERP. Maar wat dan? Door een slim systeem van sensoren toe te voegen om de exacte prestaties van een bestaande opstelling te bepalen, kunnen gegevens worden verzameld om eigenaren te helpen begrijpen wat goed werkt en wat voor verbetering vatbaar is.

Slim te werk gaan

Sensoren en automatiseringstechnologie zijn niet de storende invloeden waar sommigen nog steeds bang voor zijn. Vooral sensoren onderbreken de normale werking van de productielijn niet, aangezien zij slechts gegevens verzamelen om duidelijke informatie te leveren. Ook automatiseringstechnologie kan met de hulp van deskundige partners in bestaande oudere lijnen worden geïntegreerd. OMRON heeft bijvoorbeeld tientallen jaren ervaring op dit gebied en in elke productiesector, van FMCG tot voedingsmiddelen en dranken, van verpakkingen tot zoetwaren, van farmaceutica tot thuiszorg en nog veel meer. Samen met zijn Europese partners en systeemintegrators kan OMRON iedere eigenaar bij elke stap van het traject ondersteunen. Het hangt allemaal af van wat er nodig is, en wanneer eigenaren er klaar voor zijn de eerste stap te zetten.

Toegankelijk voor iedereen

De reis op weg naar de slimme fabriek begint met één stap – sprinten is niet nodig. Dat is de boodschap van degenen die hebben geprofiteerd van een aantal inspectie- en bewakingsoplossingen van OMRON die bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit en een verlaging van de kosten in productieprocessen.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie