Nederlandse productiebedrijven kampen met bergen administratie

Nederlandse productiebedrijven

De internationaal geroemde hoge kwaliteit en de efficiënte werkwijze van Nederlandse productiebedrijven zijn anno 2021 in het geding. Vanwege schaarste was het al langere tijd lastig om voldoende technici aan de productielijn te krijgen, nu is het door ziekte en beperkende maatregelen nog lastiger. Bovendien groeit de omvang en complexiteit van de administratie steeds verder uit de klauwen. Vervelend. Maar óók een kans voor een slimme ondernemer om zich te onderscheiden.

Al jaren stelt de sector het tekort aan technici aan de kaak, helaas zonder merkbaar effect. Dus lossen ondernemers van Nederlandse productiebedrijven het zelf wel op: vooral in Oost-Europa zijn nog technici te vinden, hoewel je steeds oostelijker moet zoeken. Daarmee beman je de productielijn. En hoewel diversiteit op de werkvloer in Nederland graag wordt toegejuicht, heeft het een keerzijde. Daar worden productiebedrijven nu mee geconfronteerd.

Salarisadministratie Nederlandse productiebedrijven heidens karwei

Een productielijn goed organiseren, daar zijn productiebedrijven sterk in, administratie is vaak een struikelblok. Precies daar knelt nu de schoen. Want door de diversiteit aan nationaliteiten en contractvormen – bijvoorbeeld Hongaarse zzp’ers of Oezbeekse uitzendkrachten – is de salarisadministratie behoorlijk complex geworden. Tel daar tijdregistratie, overwerk en nationale en internationale wetgeving bij op en je hebt een flinke kluif administratie te verzetten.

COVID-19 vergroot administratieve last

De bezetting is een volgende uitdaging, zeker in combinatie met COVID-19. Vanwege het virus wil je de bezetting het liefst beperken, maar om aan de vraag te voldoen, wil je juist meer handjes op de werkvloer. Een precaire balans. Je wilt een uitbraak op de werkvloer niet riskeren, in eerste instantie niet voor de gezondheid van je personeel. Om toch tot een optimale en verantwoorde bezetting te komen zijn slim logistiek planwerk en zorgvuldige registratie vereist. Dat is een tweede aanslag op de administratieve vaardigheden van Nederlandse productiebedrijven.

Nog meer aandachtspunten

Ondernemers opgelet: sommige marktpartijen moeten noodgedwongen hun personeel laten gaan. Als je kunt, is dit moment geschikt om talent te strikken. Tegelijk is alertheid vereist bij je vaste partners en leveranciers, die hele keten staat onder druk. Ook vragen klanten je aandacht, er zijn er die orders terugtrekken of niet meer vooruit durven te bestellen. Diverse uitdagingen en wederom met een administratieve basis, naast de zojuist genoemde interne vraagstukken.

Nu komt het aan op ondernemerschap voor Nederlandse productiebedrijven

Jarenlang goed ondernemerschap heeft Nederlandse productiebedrijven internationaal een uitstekende concurrentiepositie bezorgd. Nu is het aan de ondernemers van vandaag om die traditie voort te zetten, ze worden op alle fronten uitgedaagd. Er is wel een handicap, de meeste productiebedrijven hebben stevig ingeboet op hun financiële reserves. De inzet blijft hetzelfde: optimale kwaliteit volgens de meest efficiënte werkwijze. Niet alleen aan de productielijn, maar juist ook administratief. Want juist daar is vandaag de dag winst te behalen.

Auteur: Michelle Brandenburg, consultant manufacturing bij Protime.
Bij Protime zijn we benieuwd wie zich de slimste toont.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie