De technologie achter de balpen en het klikmechanisme (video)

Balpen

De zomervakantie is voorbij en de vakbeurzen in Nederland beginnen weer. Zo is er eind deze maand vakbeurs WoTS waar er naast de noviteiten en goede gesprekken ook gadgets worden uitgedeeld. Een van de meest bekende gadgets is uiteraard de balpen. Heb jij je ooit afgevraagd wat de techniek is van zo’n balpen en waar dat herkenbare klik geluid vandaan komt? Onderstaande korte video legt beide principes uit.

Mechanisme achter de balpen

Hoewel we het alledaags vinden, zit er een ingenieuze techniek achter het simpele ontwerp van de klikbare balpen. Het klikmechanisme van een balpen is gebaseerd op een combinatie van een veer, een inktpatroon, een drukknop en een duwmechanisme. Wanneer je de drukknop indrukt, hoor je een dubbel klikgeluid. Deze dubbele klik wordt veroorzaakt door de beweging van de inktpunt die in en uit de huls van de balpen schuift.

Drukknop en duwmechanisme

Bij het openen van een balpen zie je doorgaans een veer en een inktpatroon. Maar als je verder kijkt, ontdek je nog twee belangrijke onderdelen: de drukknop en het duwmechanisme. Deze onderdelen zijn op een specifieke manier gerangschikt om de inktpunt op zijn plek te houden, of juist naar binnen of buiten te laten bewegen.

Wanneer de drukknop aan de achterkant van de balpen wordt ingedrukt, duwt deze het duwmechanisme naar voren, wat op zijn beurt de inktpatroon naar voren duwt en de veer samendrukt. Zodra je de knop loslaat, drukt de veer het patroon en de andere onderdelen terug. Dit zorgt ervoor dat de punt van de pen op zijn plek blijft, of juist terugtrekt in de huls.

Een belangrijk onderdeel van dit mechanisme is het geleidingsstuk, dat zich aan de voorkant van de pen bevindt. Dit stuk heeft ondiepe en diepe inkepingen die afwisselend zijn geplaatst. Het geleidingsstuk, meestal vastgegoten aan de huls van de balpen, zorgt ervoor dat de inktpatroon en het duwmechanisme op hun plek blijven tijdens het indrukken van de drukknop.

Rol zigzag-rand en het klikgeluid balpen

De zigzag-rand aan de voorkant van de duwbuis speelt ook een essentiële rol in het proces. Wanneer de drukknop wordt ingedrukt, duwt de zigzag-rand het duwmechanisme naar voren. Door deze actie roteert dit mechanisme terwijl het zich verplaatst. Het duwbuisje zelf kan echter niet draaien, omdat het door de geleidingsgleuven van de balpen wordt geleid.

Dit hele systeem is zo ontworpen, dat wanneer het penpunt naar binnen of naar buiten beweegt, de rand van de duwbuis en het ‘zigzag-mechanisme’ in contact blijven. Dit contact produceert het eerste klikgeluid. Wanneer de drukknop loslaat, drukt de veer de inktpatroon en het zigzag-mechanisme terug op hun plaats, wat het tweede klikgeluid veroorzaakt.

Herhalen van mechanisme

Bij de tweede keer indrukken van de drukknop herhaalt hetzelfde mechanisme zich. De penpunt trekt terug, de veer comprimeert opnieuw, en het zigzag-mechanisme raakt opnieuw de geleider, wat het laatste klikgeluid veroorzaakt. Dit geluid geeft aan dat de punt zich weer terugtrekt in de huls van de balpen en klaar is om op te bergen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie