Hoe nu verder met Industrie 4.0?

Industrie 4.0 automatisering ERP Krimp Industrie in Nederland

Industrie 4.0 en de Hannover Messe zijn nauw met elkaar verbonden. Het thema is geëvolueerd. maar hoe gaat het verder?

De term ‘Industrie 4.0’ beleefde meer dan tien jaar geleden zijn première op de beurs. Het is het overkoepelend merk geworden waaronder sensorfabrikanten, automatiseringsspecialisten, roboticafabrikanten, softwarefabrikanten en gebruikers samenkomen. De term creëerde een nieuw enthousiasme voor automatisering en de digitalisering van industriële processen. Dit trok veel jonge mensen naar industriële productiebedrijven.

Industrie 4.0

De beloften waren groot. Maar is alles al bereikt? Zeker niet. De kritiek op de term ‘Industrie 4.0’ komt ook voort uit het feit dat het politiek erg beladen was. In het begin moest elk onderdeel ‘intelligent’ worden gemaakt, wat vaak niet loonde, en dat de productiviteit niet omhoog schoot. In de beginjaren werden pogingen ondernomen om de bedrijven in Silicon Valley na te bootsen. De koorts van de digitalisering was besmettelijk.

Intussen denkt Europa na over de eigen kracht en vooral de techbedrijven hebben de laatste jaren steeds meer contact gezocht met het MKB en Industrie 4.0. Bedrijven plukken nu de eerste vruchten en laten dat zien op de beurs Hannover Messe.

De administratieschil was en is een showcaseproject en geeft een gestandaardiseerde beschrijving van componenten. Op basis hiervan bouwen veel exposanten op de Hannover Messe hun producten voort en bieden hun klanten een meerwaarde. De administratieschil is thematisch nauw verbonden met de digital twin. Op de eerste dag van de beurs bespreken vertegenwoordigers van de industrie de ‘gestandaardiseerde digitale tweeling voor een duurzame industrie’.

Voorbeelden

Zo is de digitale tweeling een belangrijk element op het Nupano-platform van Lenze. Het idee is dat machine- en installatiebouwers nieuwe inkomstenbronnen willen aanboren. De druk op hen neemt toe omdat ze zich moeten onderscheiden met extra digitaal aanbod. Vaak ontbreekt het echter aan de juiste middelen en de nodige knowhow. Lenze’s open automatiseringsplatform moet dit ondersteunen. Het biedt ruimte voor digitale innovaties op machine- en fabrieksniveau en creëert toegang tot nieuwe businessmodellen – en dat alles zonder enige kennis van informatietechnologie (IT) bij de gebruiker.

Festo Didactic biedt een omvangrijk opleidings- en kwalificatieaanbod voor Industrie 4.0 met de CP-Factory, het universele onderzoeks- en leerplatform Industrie 4.0. Digitalisering is een belangrijk onderwerp in onderwijs en training.

Met zijn op Raspberry Pi gebaseerde hardware bewijst Kunbus dat open source en industrie samen kunnen gaan. Met de S- en SE-serie is de Revolution Pi gegroeid met zijn basismodules RevPi Core, RevPi Connect en RevPi Flat. Met de Raspberry Pi Compute Module 4 S hebben de modules nu de krachtige 4-core Broadcom BCM2711 Arm Cortex-A72-processor aan boord.

Hoe verder?

Maar hoe gaat het verder? Sommigen hebben het al over Industrie 5.0. De SmartFactory uit Kaiserslautern heeft zeker een realistisch beeld van de productie van morgen. Met het Production Level 4 demonstratorlandschap zijn de makers het initiatief ManufacturingX misschien al een stap voor. Veel van de ManufacturingX-ideeën zijn al geïmplementeerd in de SmartFactory-KL. In Hannover leert iedereen van elkaar. Coöperatie is vereist.

Bron: Robot Magazine

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

EKB Groep

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten)

Ad Spijkers heeft meer dan veertig jaar ervaring in de wereld van technische vakbladen. Opgeleid als kunststoftechnoloog richtte hij zich meer en meer op mechanisering en industriële automatisering. Hij was onder meer hoofdredacteur van het blad Aandrijftechniek en werkte als freelance journalist voor diverse bladen in de machinebouw, voedingsmiddelentechnologie, bouwkunde, procestechniek en logistiek. Sinds begin 2020 is hij medehoofdredacteur van Robot Magazine.
Lees meer van: Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten)

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.