Heeft u al een eSeal voor registratie elektrische producten?

EPREL Stephen Davidson

Elektrische producten moeten sinds vorig jaar voorzien zijn van een nieuw energielabel en met een digitale ‘zegel’ worden geregistreerd om ze nog in Europa te mogen verkopen. Het nieuwe energielabel kennen veel mensen al vanwege de strengere normering, waardoor sommige huishoudelijke apparaten enkele schalen zijn gezakt. Minder bekend is het feit dat fabrikanten een eSeal nodig hebben om hun producten op een vertrouwde wijze te kunnen registreren in EPREL. Wat is een eSeal en hoe werkt de digitale registratie van productinformatie in EPREL?

Registratie elektrische producten

De Europese Unie verplicht alle leveranciers van elektrische apparatuur sinds vorig jaar om een gekwalificeerde digitale ‘zegel’ te gebruiken voor de registratie en etikettering van producten die in Europa worden gebruikt. Dat is nodig voor de toegang tot het Europees Productregister voor energie-etikettering (EPREL), een online databank om de wettelijke registratiestatus in de EU te kunnen verifiëren. Zo’n digitale zegel wordt gegeneerd met een digitaal certificaat, uitgegeven door een Certificate Authority (CA). Dan voldoet deze namelijk aan de eIDAS-verordening voor het waarborgen van de authenticiteit en integriteit van elektronische documenten.

Energy-label

Wat is EPREL?

EPREL is een instantie die de etikettering van producten binnen de EU regelt. Deze organisatie heeft een door de Europese Commissie beheerde database, waarin leveranciers (fabrikanten, importeurs en erkende vertegenwoordigers) hun productmodellen, waarvoor een energie-etiket vereist is, moeten registreren alvorens ze op de Europese markt te verkopen. De EU-wet inzake energie-etikettering is van toepassing op allerlei producten, zoals keukenapparatuur, koeling en airconditioning, boilers en waterverwarmers, computerschermen en tv’s en gloeilampen. Voor alle producten die veel energie verbruiken, is een EPREL-energielabel verplicht.

EPREL-database

De EPREL-database bevat zowel het openbare energielabel en een productinformatieblad, als technische informatie die alleen toegankelijk is voor regelgevende instanties bij hun nalevings- en controleactiviteiten. In 2021 is EPREL gestart met het bieden van online toegang tot veel producten, waardoor meer informatie toegankelijk wordt via de QR-codes op etiketten. Mensen kunnen deze QR-code scannen voor informatie over de energie-efficiëntie, productafmetingen, de minimumgarantie, enz. Om te anticiperen op het snel groeiend aantal productregistratie heeft EPREL het proces daarvoor in februari 2022 volledig gedigitaliseerd

eSeal Certificaten voor EPREL

EPREL heeft besloten gekwalificeerde elektronische zegels (eSeal) te gebruiken die onder de Electronic Identification and Trust Services (eIDAS) Regulation vallen voor een eenduidige productregistratie. Zo’n gekwalificeerd eSeal-certificaat is vergelijkbaar met een elektronische handtekening, maar wordt afgegeven namens een juridische entiteit in plaats van een individu. Het eSeal Certificaat verifieert de identiteit van het betreffende bedrijf en is te gebruiken om grote volumes aan documenten in bulk te ondertekenen. De benodigde digitale certificaten voor gekwalificeerde eSeals worden afgegeven door Qualified Trust Service Providers (qTSP), die onder toezicht staan en worden gecontroleerd door nationale regelgevende instanties.

Hoe krijg ik een eSeal certificaat voor EPREL?

Om zich voor EPREL te registreren, moeten leveranciers eerst een Qualified eSeal Certificate krijgen van een qTSP zoals DigiCert en QuoVadis, en daarna het EPREL-systeem bezoeken voor het registratieproces. Dat levert een verificatiebestand op als PDF, dat vervolgens kan worden ondertekend door de gemachtigde vertegenwoordiger van de leverancier met behulp van de gekwalificeerde eSeal certificaten. Meer informatie over hoe leveranciers zich kunnen aanmelden voor het EPREL-systeem, vindt u hier (PDF). Leveranciers moeten hun eSeals zo snel mogelijk regelen om ervoor te zorgen dat hun producten zichtbaar kunnen blijven in EPREL.

Worden eSeals de toekomst van regelgeving?

Deze verplichte registratie is het zoveelste voorbeeld van de goedkeuring door de EU van gekwalificeerde vertrouwensdiensten voor sectoren met strenge wettelijke eisen of juridische gevolgen. Soortgelijke eisen zijn in 2019 geïmplementeerd voor betalingsdienstaanbieders (PSD2) en we verwachten dat meer sectoren in de toekomst eSeals en Qualified Web Authentication Certificates (QWAC’s) gaan gebruiken om digitale identiteiten te authenticeren. Het is mogelijk dat de VS en andere landen een soortgelijk systeem zullen invoeren, aangezien Europa het voortouw heeft genomen op het gebied van digitale identiteiten. Wij raden bedrijven aan nu al te beginnen met het plannen van een toekomst die gebaseerd is op geverifieerde digitale identiteiten en te kijken naar oplossingen zoals Document Signing Manager, die het beheer van digitale certificaten eenvoudiger kunnen maken.

DigiCert, een wereldwijd certificeringsinstantie en qTSP, levert gekwalificeerde eSeal Certificaten. Tevens kunnen organisaties met DigiCert Document Signing Manager het digitaal ondertekenen vereenvoudigen en automatiseren. Document Signing Manager vereenvoudigt namelijk het beheer van elk volume digitale handtekeningen, zonder extra hardware of software investering. Meer informatie kunt u hier vinden.

Auteur: Stephen Davidson, Senior Manager Governance, Risk & Compliance bij DigiCert.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie