Europa’s mogelijke afhankelijkheid van de lithium ion batterij uit China

Lithium ion batterij Natrium

De Europese Unie staat mogelijk aan de vooravond van een afhankelijkheid van China voor lithium-ion batterijen en brandstofcellen tegen 2030. Deze afhankelijkheid van de lithium-ion batterij kan vergelijkbaar zijn met de afhankelijkheid die de EU had van Rusland voor energie vóór het conflict in Oekraïne, tenzij er krachtige maatregelen worden genomen. Dit is naar voren gebracht in een document dat is voorbereid voor EU-leiders dat door internationaal nieuwsagentschap Reuters is ingezien.

Op 5 oktober bespreken EU-leiders in Granada, Spanje, de economische veiligheid van Europa. Deze bijeenkomst is ingegeven door zorgen over China’s groeiende assertiviteit en economische macht. Ze zullen voorstellen van de Europese Commissie overwegen om afhankelijkheid van China te verminderen.

Vraag naar lithium-ion batterij 10 tot 30 keer zo groot

Door de wisselvalligheid van hernieuwbare energie zoals zon en wind, moet Europa methoden vinden om energie op te slaan. Dit is nodig om het doel van nul koolstofdioxide-uitstoot in 2050 te halen. Dit zal onze vraag naar lithium-ion batterijen, brandstofcellen en elektrolysers drastisch doen toenemen. Men verwacht dat deze vraag in de komende jaren tussen de 10 en 30 keer zal vermenigvuldigen,” aldus het document van het Spaanse voorzitterschap van de EU.

De EU heeft een sterke positie in de productie van elektrolysers, vooral in de tussen- en assemblagefases. Ze heeft hierin zelfs een marktaandeel van meer dan 50% wereldwijd. Echter, voor brandstofcellen en lithium-ion accu’s, cruciaal voor elektrische auto’s, is ze sterk afhankelijk van China.

Vergelijkbare impact afhankelijkheid

“Zonder krachtige maatregelen in te voeren, kan het Europese energie-ecosysteem tegen 2030 afhankelijk zijn van de lithium-ion batterij van China op een andere manier, maar met een vergelijkbare impact als de afhankelijkheid van Rusland vóór de inval in Oekraïne,” stelde het rapport.

Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat de EU in 2021, het jaar voor de Russische inval in Oekraïne, meer dan 40% van haar totale gasverbruik, 27% van de olie-import en 46% van de kolenimport uit Rusland haalde. Het stopzetten van de meeste energieaankopen uit Rusland veroorzaakte een energieprijschok in de EU en een stijging van de consumenteninflatie.

Lithium-ion batterijen en brandstofcellen

Lithium-ion batterijen en brandstofcellen waren echter niet de enige kwetsbare sectoren. “Een vergelijkbaar scenario kan zich voordoen in de digitale technologie,” vermeldde het document. Voorspellingen suggereren dat de vraag naar digitale apparaten zoals sensoren, drones en data-opslagapparatuur sterk zal stijgen in dit decennium. “De EU heeft een relatief sterke positie in de laatste categorie, maar vertoont aanzienlijke zwakheden in de andere gebieden,” werd opgemerkt.

Tegen 2030 kan deze buitenlandse afhankelijkheid de productiviteitswinsten, die de Europese industrie en dienstensector dringend nodig hebben, ernstig belemmeren. Bovendien kan het de modernisering van landbouwsystemen, die essentieel zijn voor het aanpakken van klimaatverandering, in de weg staan.

Bron: Financieel Dagblad

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie