Dubbele award voor de onderwatertechnologie van Bosch Rexroth

Valve Actuator

De Subsea Valve Actuator SVA R2 heeft de “Spotlight On New Technology Award” van de Offshore Technology Conference (OTC 2022) ontvangen. Bovendien is de elektrische Subsea Valve Actuator onderscheiden met de German Innovation Award 2022 in de categorie “Excellence in Business to Business-Machines and Engineering”.

Baanbrekende innovatie Valve Actuator SVA R2

Beide jury’s erkennen de Subsea Valve Actuator SVA R2 als een baanbrekende innovatie van Bosch Rexroth voor een kwantumsprong in het minimaliseren van de CO2 voetafdruk van onderzeese olie- en gasproductie. Het product kan de momenteel gebruikte hydrauliek volledig vervangen, waardoor de energie-efficiëntie toeneemt en de milieurisico’s voor gevoelige onderzeese ecosystemen afnemen. De SVA R2 heeft soortgelijke afmetingen als een hydraulische cilinder en biedt in de praktijk bewezen veiligheid, open interfaces en laagspanningsvoeding. De Subsea Valve Actuator SVA R2 is gekwalificeerd voor een waterdiepte tot 4.000 m en verlaagt de CAPEX en OPEX in bestaande en nieuwe onderzeese installaties.

Klimaatvriendelijkere werking van onderzeese systemen

Volgens de jury van de German Innovation Award 2022 levert het product een belangrijke bijdrage aan een klimaatvriendelijkere werking van geïnstalleerde onderzeese systemen en de opschaling van innovatieve concepten voor de energietransitie.

Aanzienlijke vermindering van energieverbruik

De elektrische SVA R2 gaat het verschil maken door het energieverbruik van onderzeese installaties aanzienlijk te verminderen, daarvan is de jury van de Spotlight On New Technology Award overtuigd. De actuator kan kilometers hydraulische leidingen en het hydraulische aggregaat aan boord volledig vervangen. De SVA R2 bedient kleine afsluiters met slechts 24 V DC volgens de Subsea Instrumentation Interface Standardization (SIIS) Level 2 elektrische interface. De Subsea Valve Actuator SVA R2 levert een koppel van 225 Nm met slechts 36 W, wat in overeenstemming is met het onderzeese elektriciteitsnet voor sensoren en maakt het mogelijk dat 4 actuatoren werken op één enkele voedingslijn van 96 W. Bosch Rexroth maakt gebruik van beproefde mechanische veren zonder elektrische batterijen. Door gebruik te maken van betrouwbare industriële alsmede automotive componenten is de SVA R2 ontworpen voor een productieve levensduur van 25 jaar.

Valve Actuator

De actuatoren kunnen de hydraulische cilinders, die voorheen werden gebruikt, op een 1:1 basis vervangen. Er is slechts één kabel nodig voor de stroomvoorziening en de communicatie. Kilometers hydraulische leidingen met de bijbehorende aggregaten en besturingen zijn niet meer nodig. (Bron afbeelding: Bosch Rexroth AG)

Energie leveren met minimale impact op milieu

Om de toepassing tot 4.000 m waterdiepte te verifiëren, werden duurtesten uitgevoerd in een hyperbare drukkamer met veel meer belastingcycli dan vereist voor de TRL 4 kwalificatie volgens API 17. De eerste proeftoepassingen in onderzeese apparatuur beginnen in het derde kwartaal van 2022. Gezien het potentieel om dit principe op te schalen naar alle maten en types onderzeese afsluiters is deze technologie een belangrijke mijlpaal. Het maakt de voltooiing van de ALL-SUBSEA FACTORY mogelijk. Bovendien helpt het de offshore-industrie om op betrouwbare wijze energie te leveren. Met minimale impact op het milieu: voor een CO2-arme toekomst. Bovendien is de Subsea Valve Actuator SVA R2 geschikt voor andere toepassingen zowel onder als boven water, zoals groene waterstofproductie, CO2-opslag en algemene toepassingen in de procesindustrie.

Duurzamere bediening onderzeese productie- en procesinstallaties

De Subsea Valve Actuator SVA R2 werd op de Hannover Messe 2021 al bekroond met de prestigieuze Hermes Award. De Spotlight On New Technology Award is wereldwijd de belangrijkste onderscheiding in de offshore-industrie en onderstreept het potentieel van deze disruptieve innovatie om onderzeese productie- en procesinstallaties duurzamer te bedienen.

Nadruk op voordelen voor de gebruiker

De German Innovation Award, die is ingesteld door de Duitse Bondsdag en wordt gesponsord door de Duitse industrie, bekroont producten en diensten uit diverse sectoren die door hun toegevoegde waarde baanbrekend zijn. De nadruk ligt op de voordelen voor de gebruiker. De prijs wordt gesteund door de German Design Council en geselecteerd door een onafhankelijke, interdisciplinaire jury van hooggeplaatste personen uit de Duitse industrie. De prijs wordt sinds 1953 uitgereikt voor prestaties op het gebied van design, merken en innovatie.

Meer informatie bij Bosch Rexroth

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie