Slimme actuator met uitgebreide functionaliteit

Actuator

Ewellix heeft een slimme elektromechanische actuator ontwikkeld met uitgebreide functionaliteit, voor gebruik in veeleisende toepassingen zoals landbouw- en grondverzetmachines.

In vergelijking met eerdere modellen biedt de CAHB-2xS vier nieuwe of verbeterde functies: in de besturing, nauwkeurige positiesensoren, ingebouwde monitoring en diagnostiek, en communicatie. Hij biedt ook een typische MTTF (tussentijd tot defect) van 75 jaar op de controller.

“De CAHB-2xS voegt slimme besturingsfuncties, sensoren en communicatie toe aan apparatuur en machines,” aldus François Ducourant, Business Development Manager bij Ewellix. “Het is de eerste in een serie van nieuwe producten die deel uitmaken van het Ewelllix SmartX digitale platform om klanten op weg te helpen richting digitalisering.”

Gepatenteerde contactloze sensoren zorgen voor een absolute positionering die nooit gekalibreerd hoeft te worden. De beweging wordt constant gemonitord met de mogelijkheid om meerdere actuatoren te synchroniseren om een parallelle beweging aan te sturen, zelfs op volle snelheid. Bovendien controleert de CAHB-2xS zijn eigen conditie en kan hij een foutcode doorgeven als hij buiten de specificaties werkt. Samen leveren deze nieuwe functies verschillende voordelen op voor de klant, zoals lagere kosten, snellere time-to-market en hogere productiviteit.

Wat kostenbesparing betreft, de actuator kan worden aangesloten op een eenvoudige schakelaar of een relatief goedkope elektronische besturingseenheid zonder dat er een krachtige controller nodig is. Wanneer de CAN-bus van de apparatuur wordt gebruikt, kan de bekabeling van de actuator ook worden vereenvoudigd. Bovendien kunnen meerdere actuatoren met parallelle beweging worden aangestuurd zonder dat een extra elektronische besturing of CAN-bus op de apparatuur nodig is, wat de materiaal- en ontwikkelingskosten verder drukt.

Machineontwerpers kunnen met deze nieuwe actuator ook gemakkelijker en sneller nieuwe producten ontwerpen, of upgrades uitvoeren, dankzij de plug-and-play functionaliteit.
De firmware kan bijvoorbeeld in de actuator worden geladen, waardoor functies zoals de eindaanslag van de apparatuur kunnen worden aangepast. Bovendien stelt het CAN-bus commando gebruikers in staat om een exacte actuatorpositie te specificeren. Die wordt bereikt bij een gedefinieerde snelheid en met een maximale kracht, terwijl de intelligente firmware de noodzaak voor kalibratie of het testen van de actuator weg neemt.

De soepele, krachtige beweging van de actuator met zachte stop/start, zelfs bij zware belasting, helpt gebruikers om efficiënter te werken. Bovendien zorgt de ingebouwde diagnostiek er voor dat eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord, zodat ze kunnen worden opgelost voordat ze een ernstig probleem veroorzaken. Het minimaliseren van ongeplande stilstand helpt de onderhoudskosten verder te verlagen.

De nieuwe actuatoren zijn voor veel toepassingen inzetbaar, zoals landbouwmachines, grondverzetmachines en transportmaterieel. Ze kunnen ook worden gebruikt in hoogwerkers en schaarliften, en in elektrische voertuigen zoals multifunctionele voertuigen, straatveeg-machines en bussen. Een voorbeeld is een autonome mobiele robot (AMR), die vier actuatoren zou kunnen gebruiken om zware lasten in het horizontaal vlak op te tillen. In een maaidorser daarentegen zouden tientallen actuatoren kunnen zitten, verbonden met een elektronische regeleenheid (ECU), om te zorgen voor een correcte procesregeling, informatieterugkoppeling en on-board diagnosefunctie.

De actuator heeft geen regelmatige revisie en onderhoud nodig, wat bij een hydraulisch systeem wel het geval is. Tijdens de ontwikkeling hebben de actuatoren de omgevingstest goed doorstaan en voldoen aan de OEM-eisen bij gebruik onder zware mechanische, elektrische en klimatologische omstandigheden.

Het nieuwe SmartX digitale platform, in combinatie met de krachtigste actuator van de CAHB-2xS serie, de CAHB-22S – uitgerust met een kogelomloopspil, is in staat om een duw- en trekbelasting te leveren tot 10.000 N. Deze combinatie biedt een hoog niveau van efficiëntie, waardoor het energieverbruik omlaag gaat en het ideaal is voor toepassingen als elektrisch aangedreven voertuigen, waarbij het de actieradius kan vergroten en oplaadtijden kan verkorten.

De CAHB-2xS is onlangs officieel gelanceerd op de GIE+EXPO beurs, die van 20-22 oktober 2021 plaats vond in Louisville, Kentucky, USA.

Ewellix

Ewellix is een wereldwijde innovator en fabrikant van lineaire geleiding- en actuator-oplossingen die worden gebruikt in o.a. de industriële automatisering, medische toepassingen, mobiele machines en interne logistiek. Ewellix, voorheen onderdeel van de SKF Groep, heeft zestien verkoopvestigingen en negen productielocaties.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie