Draadloze positieschakelaars in een geüpdatete productserie met nieuwe wireless goedkeuring

Draadloze positieschakelaars

Draadloze positieschakelaars | ‘Wireless Ex’ is een technologie die werd ontwikkeld door de business unit Extreme van steute en die de montage en bediening van schakelapparatuur in explosieve omgevingen vergemakkelijkt. Schakelaars worden hierbij niet langer via Ex-compatibele kabels met de ontvangers in de schakelkast verbonden, maar via een energiezuinig draadloos protocol dat speciaal voor zulke toepassingen is ontwikkeld. De draadloze positieschakelaars zijn uiteraard gecertificeerd volgens de ATEX en IECEx normen.

Technici die installaties en machines voor explosieve omgevingen bouwen, kunnen bijvoorbeeld Ex RF 96 elektromechanische draadloze positieschakelaars met hun slanke rechthoekige ontwerp toepassen om de positie van bewegende machinecomponenten of werkstukhouders te controleren.

Als alternatief kunnen posities ook contactloos worden bewaakt met Ex RF IS draadloze inductieve sensoren in cilindrische uitvoering (M 12, M 18 en M 30). In dit geval zorgt de Ex RF 96 ST Ex draadloze universele transmitter voor zowel de draadloze overdracht als voor de decentrale energievoorziening van de sensoren.

Deze draadloze sensoren garanderen een hoge beschikbaarheid, zelfs in lastige situaties (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van andere draadloze systemen), zoals vaak het geval is in een industriële omgeving.

Deze productseries zijn nu geüpdatet door steute. Hun laatste versies met nieuwe ATEX-/IECEx-goedkeuring werden gepresenteerd op de SPS 2019. Zowel de elektromechanische Ex positieschakelaars als de Ex sensoren zijn volgens de nieuwste ATEX-/IECEx-normen goedgekeurd voor gebruik in Ex zones 1 en 21. De draadloze signalen hebben zo weinig energie nodig dat explosiegevaar is uitgesloten. Hierdoor worden het ontwerp en de bouw van explosieveilige machines en installaties nog flexibeler.

De twee vernieuwde series schakelaars zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld montage op machines en installaties in Ex-zones met bewegende of moeilijk bereikbare onderdelen. Omdat er geen Ex-compatibele kabelaansluitingen meer nodig zijn en omdat de schakelapparatuur is afgesloten van de Ex-zone, is installatie van de schakelapparatuur en het verkrijgen van Ex-goedkeuringen sterk vereenvoudigd.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.