Door: Redactie - 11 januari 2023 |
Met verschillende wereldwijde crises die ons dagelijks leven in beslag nemen, is het belangrijk om te zien waar we technologie kunnen gebruiken om deze moeilijke menselijke problemen op te lossen. Tegenwoordig hebben we meer dan ooit toegang tot gegevens van wearables, medische apparaten, omgevingssensoren, video-opnames en andere verbonden apparaten. In combinatie met cloudtechnologieën, zoals computer vision, machine learning en simulatie, beginnen we een glimp op te vangen van waar die krachtige mix van informatie en toepassing ons kan brengen. Werner Vogels, CTO bij Amazon maakt vijf tech voorspellingen voor 2023 en verder.
De volgende golf van innovators en uitvinders bouwen al aan oplossingen om de planeet te herbebossen, onze jeugd actief te houden en de supply chain opnieuw in te richten, van magazijn tot levering. Naarmate toegang tot geavanceerde technologie niet meer te missen is – aangezien alles in het leven wordt omgezet in data die we kunnen analyseren – gaan we een stortvloed aan innovatie zien. Dit gaat in 2023 toenemen. Dit zijn de tech voorspellingen voor dit jaar:
Net als muziek en video wordt ook sport datastromen die we kunnen analyseren. De inzichten die dit de komende jaren oplevert, gaan de hele sportindustrie transformeren en het spelen en ervaren van elke wedstrijd opnieuw definiëren.
Sport is onderdeel van de mens. Het overstijgt tijd, culturen en fysieke grenzen. We hebben net een van de grootste sportevenementen ter wereld achter de rug: het WK. Tot nu toe heeft televisie de grootste invloed gehad op de evolutie van de professionele sport, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor wat vandaag de dag een industrie van 500 miljard dollar is. De volgende baanbrekende technologische vooruitgang staat voor de deur. In de komende jaren zal elk facet van elke sport een digitale transformatie ondergaan, en dit zal gebeuren op elk spelniveau, van jeugdbasketbal tot professioneel cricket.
Topcompetities, zoals de Bundesliga en de NFL, zijn videostreams, wearables, IoT-sensoren en meer gaan gebruiken voor real-time analyses en inzichten. Kijken we vooruit dan zullen deze mogelijkheden zich blijven ontwikkelen en zullen de technologieën belangrijk worden in bijna elke sport en op elk niveau. Stel je een scenario voor waarin een coach computer vision en biometrische gegevens die in real-time in de cloud worden geanalyseerd, kan gebruiken om een speler te wisselen voordat hij verkrampt, en hem vervangt door de best uitgeruste teamgenoot. Dat is nu meetbaar. Dit verbetert tegelijkertijd de veiligheid van de speler en verhoogt het concurrentievermogen van het spel. De sportwereld staat momenteel aan de vooravond van de grootste revolutie ooit, en cloudtechnologieën staan centraal in deze verandering.
Spatial computing. Simulatie. Digitale tweelingen. Deze technologieën zijn al jaren langzaamaan volwassen aan het worden, maar de dagelijkse impact is beperkt gebleven. Dit verandert snel en in 2023 zal de cloud deze technologieën toegankelijker maken, wat op zijn beurt een nieuwe klasse gebruiksscenario’s mogelijk maakt die niet gebonden zijn aan fysieke beperkingen.
Simulaties worden gebruikt om betere raceauto’s te bouwen, het weer te voorspellen en de aandelenmarkt te modelleren. Hoewel de problemen die simulaties kunnen oplossen aanzienlijk zijn, vormt de moeilijkheid van het bouwen en uitvoeren van simulaties een barrière voor alledaagse gebruikssituaties. Bedrijven worden beperkt door de behoefte aan krachtige hardware en gespecialiseerd personeel. Neem als voorbeeld een vloeistofdynamische simulatie voor een straalvliegtuig of raceauto, waar het tot 150 TB aan gegevens kan kosten om slechts één seconde van een real-worldscenario te simuleren. Met simulatie kunnen we in de toekomst kijken om de impact van onze inspanningen te zien, door talloze wat-als-scenario’s uit te voeren die onze vragen beantwoorden zonder te hoeven afwachten wat de impact zou kunnen zijn over vele jaren.
Een ander gebied waar ik een snelle toename van innovatie zie, is spatial computing. Bedrijven bouwen al gespecialiseerde hardware en gebruiken cloudtechnologieën om 3D-modellen van vrijwel elke omgeving vast te leggen en te maken. Dit doen met alleen een mobiel apparaat wordt binnenkort werkelijkheid. Dit zal een nieuwe golf van innovaties in de architectuur-, bouw-, commercieel vastgoed- en retailsector inspireren. Net als video voor internet, zal spatial computing de komende jaren snel evolueren tot een punt waarop 3D-objecten en -omgevingen net zo gemakkelijk te maken en te consumeren zijn als je favoriete korte social mediavideo’s.
Oppervlaktematerialen die energie opslaan. Gedecentraliseerde netwerken. Slimme consumptietechnologieën. In 2023 gaan we een snelle, wereldwijde ontwikkeling zien die de manier verbetert waarop we energie produceren, opslaan en verbruiken.
We zitten middenin een nieuwe energiecrisis. Stijgende kosten en betrouwbare toegang tot energie zijn wereldwijde problemen. Hoewel dit niet de eerste keer is dat we met een energiecrisis te maken hebben, zijn er verschillende volwassen technologieën die beginnen te convergeren. Deze gaan ons in staat stellen- de crisis aan te pakken als nooit tevoren.
De omgeving om ons heen produceert meer dan genoeg duurzame energie. De uitdaging zit eigenlijk in opslag en on-demand levering aan de systemen die die energie moeten verbruiken. Bedrijven over de hele wereld innoveren ook snel op dit gebied. De cloud maakt materiaalonderzoek mogelijk voor nieuwe use-cases, zoals het integreren van energieopslag in de structuur van de objecten die ze willen aandrijven. Stel je een scheepvaartschip voor waar de zijkanten van het schip eigenlijk de batterijen zijn die het tijdens zijn reis van stroom voorzien. Dit is slechts het topje van de ijsberg – geen woordspeling bedoeld. We beginnen ook doorbraken te zien in langdurige opslag, zoals gesmolten zout, gestapelde blokken en brandstofcellen.
Een ander gebied is de decentralisatie van energie. Met onzekerheid over de beschikbaarheid van energie, wenden sommige gemeenschappen zich tot microgrids. Ik zie microgrids graag als gemeenschappelijke tuinen (maar dan voor energie), waar leden van de gemeenschap deze gebruiken om zichzelf te onderhouden, waardoor ze minder afhankelijk worden van traditionele energiebedrijven en hun verouderende infrastructuur. Terwijl we energie-uitdagingen blijven zien die worden versterkt door geopolitieke gebeurtenissen en klimaatschommelingen, zullen microgrids een levensvatbare oplossing worden voor veel gemeenschappen over de hele wereld. Cloudtechnologieën spelen een rol om dit mogelijk te maken.
We gaan ook zien dat op IoT gebaseerde, slimme consumptieapparaten het komende jaar echt een grote vlucht gaan nemen over de hele wereld. Dit zal leiden tot de volgende golf van innovaties die voortkomen uit de nieuwe waarnemingsmogelijkheden die deze apparaten bieden voor thuis én in bedrijven. Stel je de energiebesparingen voor die we kunnen behalen door historische gebouwen achteraf uit te rusten met energiebesparende technologieën.
In 2023 gaan de acceptatie van technologieën zoals computer vision en deep learning, de supply chain vooruithelpen. Wagenparken zonder bestuurder, autonoom magazijnbeheer en simulatie zijn slechts enkele van de optimalisaties die gaan leiden tot een nieuw tijdperk in slimme logistiek en wereldwijde supply chain.
Iets waar ik de afgelopen jaren regelmatig over heb nagedacht, is de kwetsbaarheid van de wereldwijde supply chain. We worden hier dagelijks aan herinnerd: late leveringen, niet-beschikbare producten, lege schappen. Veel bedrijven worstelen met dit soort logistieke uitdagingen. Dat gaat veranderen.
Het begint met het zelf vervaardigen van goederen. IoT-sensoren in fabrieken zullen snel groeien en machine learning zal worden gebruikt om machinestoringen niet alleen te voorspellen, maar ook te voorkomen. Minder downtime betekent een consistente productie. Het verzenden van die producten over de hele wereld is een hele andere uitdaging. Digitale vrachtnetwerken aangedreven door de cloud doorkruisen landen, zelfs oceanen, en bieden real-time gegevens waarmee vervoerders de meest efficiënte scheepvaartroutes kunnen optimaliseren en van koers kunnen veranderen als reactie op onvermijdelijke gebeurtenissen, zoals uitval van apparatuur en weersverstoringen. Zie het als real-time inzicht in de huidige staat en aankomsttijd van goederen, maar dan op elk niveau van de supply chain.
Deze vrachtnetwerken zullen de weg vrijmaken voor de eerste cross-country autonome vrachtwagenzendingen. Door het gebruik van ruimtelijke berekeningen, edge computing en simulatie zal autonoom transport een enorme impact hebben op onze wereldwijde supply chain. Waarom? Een menselijke bestuurder kan maar zo lang achter het stuur zitten voordat hij afgeleid, moe en potentieel gevaarlijk wordt.
Bij aankomst in een lokaal magazijn zullen robotpicking, ordersortering en geautomatiseerd verpakken meer gemeengoed worden. We zullen dit blijvend zien evolueren met nieuwe innovaties in robotica die gebruikmaken van AI, computer vision en nauwkeurige verwerking van individuele producten in de inventaris van een bedrijf. Autonome robotica zal ook een grotere rol gaan spelen in de magazijnwereld. Stel je eens voor dat een heftruckchauffeur, die een groot deel van de tijd besteedt aan het zoeken naar producten, kunt bijstaan met een real-time digitale tweeling van de inventaris, een die constant up-to-date wordt gehouden met behulp van autonoom vliegende voorraaddrones.
Ps: bekijk ook de video van de snelste drone ter wereld die achter de F1 auto met Max Verstappen aanvliegt met ruim 350 km/u!
Het gebruik van speciaal gebouwde chips gaat in 2023 snel toenemen. Als gevolg hiervan zal het innovatietempo toenemen naarmate workloads profiteren van hardware-optimalisaties die de prestaties maximaliseren, terwijl het energieverbruik wordt verlaagd en de kosten worden verlaagd.
Op maat gemaakt silicium en gespecialiseerde hardware winnen snel terrein in de consumententechnologie-industrie. Alles, van onze laptops tot onze mobiele telefoons tot onze draagbare apparaten, maakt aanzienlijke prestatiesprongen door de fabricage en toepassing van op maat gemaakt silicium. Hoewel de acceptatie snel is gegaan bij consumenten geldt dit niet voor zakelijke applicaties en systemen, waar software en hardware traditioneel langere vernieuwingscycli hebben. Dit zal de komende jaren echter snel veranderen naarmate de toegankelijkheid en acceptatie van op maat gemaakt silicium toeneemt.
We weten dat de workloads die bedrijven in de cloud draaien, uitvoerender en kosteneffectiever kunnen zijn als ze worden uitgevoerd op speciaal silicium, speciaal gebouwd voor specifieke gebruikssituaties. Neem bijvoorbeeld machine learning workloads. Software-ingenieurs vertrouwden van oudsher op dure, energieverslindende GPU’s om alles te doen, van modelbouw tot gevolgtrekking. Deze one-size-fits-all-benadering is echter niet efficiënt: de meeste GPU’s zijn niet geoptimaliseerd voor deze taken. In de komende jaren zullen meer ingenieurs de voordelen zien van het verplaatsen van workloads naar processors die speciaal zijn ontworpen voor zaken als modeltraining en inferentie.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.