De snelste auto ter wereld: 0-100 km/u in 0.96 seconden (video)

Snelste auto ter wereld

Het doorbreken van wereldrecords is een prestatie die technische perfectie, toewijding en een vleugje genialiteit vereist. Het team van studenten aan de ETH Zürich, in samenwerking met de Lucerne University of Applied Sciences, heeft precies dat gedaan. Ze hebben een nieuw acceleratierecord gezet voor elektrische voertuigen (EVs) met hun handgebouwde raceauto genaamd ‘de Mythen’. Maar wat maakt deze prestatie zo indrukwekkend en hoe vergelijkt het zich met andere pogingen om de titel van de snelste auto ter wereld te claimen?

Snelste auto ter wereld met EV-acceleratie

De Mythen, een resultaat van intensieve arbeid en engineering, schoot van 0 naar 100 km/u in een verbluffende 0,956 seconden. Dit verbrijzelt het vorige record van 1,461 seconden dat werd vastgesteld op 23 september 2022 door het Foerderverein GreenTeam Uni Stuttgart e.V team. De officiële erkenning van deze prestatie voor de snelste auto ter wereld kwam in de vorm van een bevestiging van Guinness World Records, die verklaarde dat de Mythen het vorige wereldacceleratierecord voor elektrische voertuigen heeft verbroken.

Onder de motorkap

Deze ongelooflijke prestatie werd mede mogelijk gemaakt door het innovatieve ontwerp van de Mythen. Met een gewicht van slechts 140 kg, dankzij het uitgebreide gebruik van koolstof en aluminium honingraat, is deze auto lichter dan de meeste. Elk wiel heeft zijn eigen motor, wat resulteert in een totale systeemoutput van ongeveer 243 kW. Hoewel dit vermogen op zich misschien niet opmerkelijk lijkt, is het de kracht-gewichtsverhouding die zelfs de meest krachtige hypercars niet kunnen evenaren.

Om de snelste auto ter wereld 0-100 te worden, was er echter meer nodig dan alleen brute kracht. Het vermogen om al die kracht effectief naar de grond te brengen, was bijna onmogelijk. Alleen door het gebruik van een systeem dat de auto letterlijk naar de grond zuigt, kon het team de benodigde tractie vinden om zo snel die snelheid te bereiken.

Toewijding en teamwerk

Yann Bernard, hoofd van de motor bij AMZ, sprak over de uitdagingen en beloningen van het werken aan dit project. “Het werken aan dit project naast mijn studies was zeer intens. Toch was het ontzettend leuk om met andere studenten samen te werken en continu nieuwe oplossingen te bedenken en in de praktijk te brengen wat we in de les hebben geleerd”, zei hij.

Dit is niet de eerste keer dat het AMZ-team deze titel behaalt. Ze hebben het record eerder verbroken in 2014 en vervolgens opnieuw in 2016. Met het record nu zo laag voor de snelste auto ter wereld, zou het een ongelooflijke technische prestatie vereisen om zelfs maar lichte verbeteringen te maken.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie