De digitale fabriek: droog oefenen komt steeds dichterbij

Cboost

Digitalisering, nog veel bedrijven zien er als een berg tegenop. Door de integratie van de virtuele en fysieke wereld binnen een cyber-fysieke omgeving wil Siemens de digitale transformatie in de industrie versnellen. We werpen een blik op deze ontwikkeling met Daniël Telgen, CEO van Cboost, en Nienke Vergeer, innovatiemanager en digital business professional bij Siemens.

Cboost

Daniël Telgen richtte in 2020 ingenieursbureau Cboost op, gespecialiseerd in robotica en kunstmatige intelligentie. Zijn ambitie: écht impactvolle innovatie creëren voor bedrijven. “In onze snel veranderende wereld moeten we evenwicht zoeken tussen de behoeften van mens en natuur”, aldus Telgen. “Ik wil mijn kennis van wetenschap en technologie combineren om dit doel te bereiken en bij te dragen aan een gezonde, duurzame wereld.”

Terugverdientijd

Als een gedreven leidinggevende en engineer begrijpt Daniël Telgen hightech- en andere complexe systemen en organisaties door en door. Hij begon zijn carrière in de ruimtevaartindustrie, waar mens en techniek tot in de perfectie moeten samenwerken. Via Cboost laat hij bedrijven in diverse sectoren kennismaken met de voordelen van digitalisering: van de productie-industrie tot de agricultuur, infrastructuur, logistiek en overheid. “Persoonlijk vind ik dat de industrie in Europa nog te weinig met digitalisering doet. Het is dan ook een intensief proces. Je wil het liefst een terugverdientijd van 1 tot 3 jaar, maar dat is nog niet altijd haalbaar.”

Veel traditionele productiebedrijven begrijpen nog niet echt wat moderne technologie kan. Maar je vindt binnen elke fabriek processen die je met AI kunt optimaliseren.”

Daniël Telgen, CEO van Cboost

Risicomijdende cultuur

“Bovendien zijn we in Europa best wel risicomijdend”, vult Nienke Vergeer aan. “Bang voor de verminderde werkgelegenheid of bestaande en dus om vertrouwde businessmodellen los te moeten laten. We zijn geneigd om te denken dat verandering ons kwetsbaar maakt. Terwijl digitale verandering juist toekomstbepalend is.” Telgen beaamt: “Digitalisering maakt flexibel. We zien de voorbeelden van de bol.coms; eenzelfde digitaliseringslag willen we doorvoeren in bijvoorbeeld de maakindustrie, die in snel tempo kennis aan het verliezen is. Veel traditionele productiebedrijven begrijpen nog niet echt wat moderne technologie kan. Voor hen klinkt artificial intelligence (AI) als iets van Google of uit de academische wereld. Maar je vindt binnen elke fabriek processen die je met AI kunt optimaliseren.”

Weerbaar blijven

“Productiebedrijven kunnen door digitalisering sneller en beter produceren en aan zelfs aan customization doen”, vervolgt Telgen. “Het houdt ze weerbaar. Ze kunnen blijven leveren waar de markt om vraagt, hun kwaliteit waarborgen en dus aan de eisen voldoen. Het levert ook kostenbesparingen op. Je kunt bijvoorbeeld onderhoud gaan voorspellen. Daarnaast ben je in de huidige ‘war for talent’ minder afhankelijk van personeel. Dan heb je het nog niet eens over duurzaamheid en het reduceren van verspilling.” Vergeer: “Vroeger waren de samenleving en het economische domein sterk losgetrokken van elkaar, maar ze komen steeds meer samen. De industrie moet daar haar rol pakken.”

De oude goeroes, die alle technologie in hun portfolio hadden, bestaan niet meer. Ons huidige technologische landschap is versnipperd. Dit vraagt om denken en werken in partnerships.

Nienke Vergeer, innovatiemanager en digital business professional bij Siemens.

Holistische blik van Cboost

Net als Siemens benadert Cboost het digitaliseringstraject vanuit een holistisch perspectief. Telgen: “Het gaat niet alleen om de technologie an sich, mensen moeten er ook mee willen werken. Ze zijn vaak bang dat ze door automatisering hun baan verliezen. Het is dan ook cruciaal voor een geslaagd digitalisatietraject dat mensen zich openstellen voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Verder moeten bedrijven die digitaliseren naast de implementatie van technologie ook hun documentatie omzetten, processen en roosters aanpassen. En als het ‘slimme apparaat’ er eenmaal staat, moet het eerst voldoende data verzameld hebben voor je er echt wat aan hebt. Dat maakt de terugverdientijd weer wat langer. Er is kortom lef voor nodig om te willen veranderen en je bedrijf daarop in te richten. Je wil natuurlijk ook cases zien die bewijzen dat het werkt en rendabel is. De auto-industrie heeft al 10 jaar ervaring met digitalisering, maar in andere takken van de industrie begint die bewijsvoering nu pas echt op gang te komen.”

Schaalbaar en betaalbaar

Artificial Intelligence, vaak betiteld als innovatie, bestaat al sinds de jaren ’50. Hoe vernieuwend kun je dit eigenlijk nog noemen? Telgen: “Kunstmatige intelligentie op zich is niet nieuw, maar door de sterke prijsdaling van chips en sensoren kunnen we dit nu schaalbaar en betaalbaar naar de markt brengen. En ook integreren met allerlei andere technologieën, waaronder mechatronica. Ik zie dit als een kans voor onze Europese industrie, die sterk is in multidisciplinair denken, maar in tegenstelling tot andere wereldmachten te weinig geïnvesteerd heeft in AI en robotica. Hierdoor lopen we qua digitalisering niet voorop in de wereld. Een behoudende industrie als machinebouw is momenteel dan ook niet gewend om samen te werken met data scientists en andere disciplines. Maar je kunt het niet langer allemaal alleen doen.”

Deze transitie is niet alleen gebaseerd op technologie. Het zijn vooral de mensen die het moeten doen. Om hun medewerkers duurzaam in te kunnen zetten, moeten bedrijven ze enthousiasmeren voor nieuwe technologie en waar nodig bijscholing aanbieden.

Daniël Telgen

Samenwerking

Integratie van technologieën vraagt om samenwerking. Vergeer: “De oude goeroes, die alle technologie in hun portfolio hadden, bestaan niet meer. Ons huidige technologische landschap is versnipperd. Dit vraagt om denken en werken in partnerships.” Met Xcelerator lanceerde Siemens onlangs een open businessplatform om de digitale transformatie in de industrie te versnellen door partijen samen te brengen. Het bedrijf markeert hiermee zijn transitie van een hardware-leverancier naar een tech-onderneming. Vergeer: “Via Xcelerator delen we succesvolle cases die je ook elders kunt toepassen. Open en transparant. Wat niet wil zeggen dat we als Siemens bij alle cases zelf betrokken waren. We zien onszelf als verbinder en zetten in op samenwerking binnen ecosystemen om de digitalisering in de industrie te versnellen.”

Industriële metaverse

Siemens Xcelerator wordt in een eerste stap gekoppeld aan Nvidia Omniverse, het 3D-ontwerp- en samenwerkingsplatform van Nvidia, pionier in versnelde graphics en AI. Hierdoor kunnen industriële productiebedrijven straks levensechte ‘digital twins’ met real time prestatiegegevens gebruiken om productiviteits- en procesverbeteringen te creëren. Ook kunnen ze experimenteren met industriële IoT-oplossingen in een virtuele omgeving. ‘Droog oefenen’ komt daarmee volgens Nienke Vergeer dichter bij dan ooit. “Maar dat doen we als Siemens niet alleen. Net als je bij internet niemand kan aanwijzen die het gebouwd heeft, moeten we ook het industriële metaverse met z’n allen bouwen. Door kennis, cases en blauwdrukken te delen, versnellen we samen de digitale transformatie.”

Mens cruciaal

Telgen noemt het een mooie ontwikkeling. “Digital twins en AI geven bedrijven meer grip op processen. Dat is ook wat wij als Cboost onze klanten vertellen. We zetten ze aan het denken over hun eigen digitaliseringstraject. Dit begint met een visie op de toekomst: waar staat het bedrijf nu en waar wil het over enkele jaren staan? In tal van sectoren, waaronder de bouw, valt nog veel te winnen qua verspilling, (energie-)efficiëntie, onderhoud en materiaalgebruik. Slimme sensoring van processen kan hieraan bijdragen. Door data uit processen te analyseren, worden afwijkingen en trends zichtbaar en kunnen bedrijven stapsgewijs optimaliseren. Deze transitie is echter niet alleen gebaseerd op technologie. Het zijn vooral de mensen die het moeten doen. Om hun medewerkers duurzaam in te kunnen zetten, moeten bedrijven ze enthousiasmeren voor nieuwe technologie en waar nodig bijscholing aanbieden. Het menselijke proces en acceptatie zijn cruciaal om verder te versnellen. Cboost ondersteunt bedrijven op al deze vlakken.”

Met de ‘Value Hacker’ helpt Siemens industriële klanten hun digitale transformatie concreet te maken en te versnellen vanuit hun specifieke businessbehoeften.

Bron: Siemens Nederland

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie