Cobots en no-code: robotica voor iedereen

No-code robotica

Met nog een kleine drie maanden te gaan tot de automatica, die van 21 tot 24 juni op het terrein van de Messe München wordt gehouden, is één ding zeker: nog nooit was het aanbod van collaboratieve robots zo groot als dit jaar. En: ze zijn eenvoudiger te bedienen dan ooit. Dat laatste geldt ook voor industriële robots. No-code robotica maakt in dit verband een bijna speelse benadering van robots mogelijk.

No-code robotica

Deze no-code robotica en vele andere ontwikkelingen streven een gemeenschappelijk doel na: de democratisering van robotica. In de toekomst zou iedereen in staat moeten zijn robots te bedienen zonder speciale vaardigheden. In cobots is dit al gerealiseerd met eenvoudige programmeeropties. En de ongecompliceerde integratie en bediening van deze apparaten zijn belangrijke redenen voor hun populariteit.

De markt voor deze soort kent momenteel een aanzienlijke groei. Naar eigen zeggen zet Universal Robots al meer dan 50.000 cobots in allerlei toepassingen in. In een interview met het Handelsblatt schat Kim Povlsen, algemeen directeur van het Deense bedrijf, het verkooppotentieel voor cobots op ongeveer negen miljoen stuks en ziet hij de industrie op een traject naar miljarden euro’s omzet.

Niet alle cobots zijn gelijk

Het komt dan ook niet als een verrassing dat veel fabrikanten momenteel hun liefde voor cobots aan het ontdekken zijn. Terwijl sommige hun standaardrobots kwalificeren voor directe mens-robotinteractie door er tal van veiligheidsvoorzieningen in te integreren, leggen andere zich toe op de ontwikkeling van speciale lichtgewicht robots.

Bezoekers van de automatica in München kunnen zelf de voor- en nadelen van beide werelden bekijken. De hype ligt echter duidelijk bij lichtgewicht cobots. Hier leidt de concurrentie tussen gevestigde fabrikanten en start-ups tot een ongekende dynamiek.

Fanuc: mikken op marktleiderschap

Fanuc presenteert drie nieuwe cobotmodellen die gekenmerkt worden door hun lichtgewicht ontwerp en intuïtieve drag-and-drop programmering, en die waarschijnlijk vooral interesse zullen wekken bij beginnende gebruikers. Om aan de stijgende vraag te voldoen, gaat Fanuc verder dan alleen het opdrijven van de productiecapaciteit. Shinichi Tanzawa, CEO van Fanuc Europe, streeft een ander doel na: “Wij willen de onbetwiste marktleider worden voor cobots in Europa.”

Het valt nog te bezien wat andere marktspelers van dit idee vinden. Kuka richt zich in ieder geval volledig op innovatie en presenteert met de LBR iisy een cobot die dankzij het gloednieuwe besturingssysteem operationele maatstaven moet gaan zetten.

ABB doet soortgelijke beloften. De nieuwe cobotfamilies GoFa en SWIFTI moeten ook bijzonder eenvoudig te bedienen zijn, terwijl ze een hoog laadvermogen en hoge snelheden hebben. “Ons nieuwe cobotportfolio is het meest veelzijdige op de markt”, zegt Sami Atiya, hoofd van de ABB Robotics and Discrete Automation Business Division.

En wat doet Yaskawa? De Japanse fabrikant zal op automatica zijn HC DTP cobot serie presenteren onder het motto Easy-Smart-Fenceless. Met het nieuwe Yaskawa ecosysteem biedt het bedrijf een verscheidenheid aan bewezen geleverde en in-house plug-and-play producten waarmee zijn klanten hun eigen modulaire cobotcel kunnen ontwerpen.

Nieuwkomers en veel start-ups

Wie denkt dat alleen de grote industriële robotfabrikanten in staat zijn om cobots te ontwerpen, zal op automatica het tegendeel bewijzen. Het aantal nieuwe fabrikanten die jong zijn of uit andere industrieën komen groeit exponentieel – en de innovatiesnelheid in de vorm van diverse cobotvarianten voor allerlei toepassingen neemt navenant toe.

Zo zal igus, voorheen vooral bekend als producent van energiegeleidende kettingen, de aantrekkelijk geprijsde ReBeL kunststof cobot tentoonstellen, die ongeveer tien kilogram weegt en de instapdrempel tot een minimum beperkt. Deze machine zal dan ook voornamelijk worden ingezet in eenvoudige toepassingen waar het gebruik van robotica voorheen niet rendabel was. Onder meer Neura Robotics opereert aan de andere kant van het gamma. Met de cobots Lara en Maira presenteren de Zwaben gesofisticeerde productieassistenten met een strak design, stemherkenning en uitstekende prestaties.

Tussen low-cost en high-end zullen fabrikanten van over de hele wereld, waaronder Comau, Denso, Doosan, Franka Emika, Kassow, Omron, Rethink, Stäubli, Techman, en vele anderen, cobotoplossingen presenteren voor allerlei toepassingen. En last but not least: Duitslands meest waardevolle robotica start-up Agile Robots zal ook exposeren op automatica. De nieuwste ontwikkelingen van dit bedrijf worden met spanning afgewacht – niet alleen door grote investeerders.

No-code: laagdrempelige instap in robotica

Ook de programmering van traditionele industriële robots staat aan de vooravond van een kleine revolutie. Overal waar de toepassingen het toelaten, zullen nieuwe methoden in de toekomst de traditionele programmering in high-level talen vervangen. Het doel hiervan is niet alleen om nieuwkomers een laagdrempelige instap in de robotica te bieden. Het gaat meer om het potentieel van no-code robotica om de programmeertijd te verminderen.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.