automatica vakbeurs – visie van autonome productie

automatica vakbeurs

automatica vakbeurs groeit enorm

De komende automatica vakbeurs zal een recordoppervlakte van 76.000 vierkante meter in beslag nemen. Er komt een extra hal, meer dan 900 exposanten en nieuwe hoogtepunten. Van 16 tot 19 juni 2020 is München de ontmoetingsplaats voor de internationale automatiseringsindustrie.

Bezoekers van automatica 2020 vinden antwoorden op vragen over hoe de thema’s digitale transformatie, mens en machine en kunstmatige intelligentie (AI) de productiewereld van morgen zullen beïnvloeden. Falk Senger, directeur van de Messe München, benadrukt dit: “automatica is gericht op bedrijven uit alle sectoren van de industrie. Het scala aan onderwerpen gaat veel verder dan een traditionele beurs. Het ondersteunende programma biedt een uniek platform voor dialoog en toegang tot innovaties, kennis en trends met een hoge bedrijfsrelevantie”. Om het enorme aanbod te dekken, zal automatica ook Hal C6 in gebruik nemen, die vanaf 2020 “Future Robotics Hall” zal heten.

Robotica en automatisering zullen altijd in grote vraag blijven

Het onderwerp automatisering speelt een belangrijke rol in de economie als geheel. Patrick Schwarzkopf, Managing Director van VDMA Robotics + Automation, licht toe: “Robotica en automatisering is de sleuteltechnologie voor meer concurrentievermogen, kwaliteit en duurzaamheid. Als u optimaal gebruik wilt maken van intelligente automatisering en robotica en alle nieuwe trends wilt leren kennen, vindt u antwoorden op automatica in München. Het is duidelijk de leider op dit gebied”.

Belangrijke spelers en nieuwe exposanten op automatica vakbeurs

De sterke deelname van exposanten toont aan dat er meer dan ooit vraag is naar automatiseringsoplossingen. De aanwezigheid van belangrijke hoofdrolspelers, in het bijzonder de industrieleiders in de robotica zoals ABB, FANUC, KUKA en YASKAWA, bevestigt het toonaangevende beurskarakter van automatica. Vele nieuwe exposanten zijn dan ook aanwezig, waaronder Basler, Baumer, Hanwah, Nokia Solutions & Networks, Schaeffler Technologies en ZF Friedrichshafen. De vraag is bijzonder groot op het gebied van mobiele robotica in samenwerkingsverband, waaraan de “Future Robot Hall” C6 is gewijd. Zeven maanden voor de start van de beurs is de groei van het tentoonstellingsoppervlak vanuit het buitenland al 12 procent hoger dan het eindresultaat in 2018.

Visie van autonome productie

Onderwerpen als digitalisering, big data en kunstmatige intelligentie bieden enorme kansen voor productiebedrijven. Maar hoe kunnen zij daarvan profiteren? In hoeverre kan de fabriek van de toekomst geautomatiseerd worden? Zijn verdere stappen naar autonome productie mogelijk en zinvol? Welke rol zullen mensen in de toekomst spelen?

Het lijdt geen twijfel dat de realiteit van vandaag nog ver verwijderd is van de visie van autonome productie. Maar de snelle technologische vooruitgang maakt een open dialoog over kansen en vooruitzichten dringend noodzakelijk, want de productie van morgen verschuift van sequentieel naar matrixproductie. Dit vereist een grotere flexibiliteit van de besturingsloze transportsystemen, machines om complexe taken steeds autonomer op te lossen, en software om nog meer genetwerkt en intelligent te worden.

automatica, een ontmoetingsplaats voor pioniers, visionairs, ondernemers en technologie-experts, biedt het ideale platform voor de professionele uitwisseling en verdere ontwikkeling van creatieve ideeën voor de productie van de toekomst.

Verdere uitbreiding: automatisering & IT

Digitale transformatie omvat alle gebieden van de economie en vereist nieuw denken, nieuwe allianties, nieuwe processen en structuren. Met de IT2Industry expositieruimte met circa 80 verwachte exposanten, het IIoT Forum en het Smart Maintenance Pavilion, beslaat automatica het spectrum van robotica en automatisering tot informatietechnologie en van cloud computing tot en met big data.

VDMA Robotics + Automation zal een duurzame aanpak demonstreren voor gestandaardiseerde en leveranciersonafhankelijke gegevensuitwisseling met de OPC UA demonstrator. Tegelijkertijd zal de OPC Day Europe 2020 opnieuw plaatsvinden in het kader van de automatica.

IIoT-conferentie – aangedreven door automatica en Heise

Om de productie- en IT-wereld dichter bij elkaar te brengen, ontwikkelt automatica in samenwerking met Heise Verlag, een van de toonaangevende mediahuizen in de ICT-omgeving, een nieuwe formule. In het kader van het IIoT congres zullen de klassieke automatica onderwerpen aan de orde komen met IT-gerelateerde lezingen. Het doel is om de kloof te overbruggen tussen automatiseringsingenieurs en softwareontwikkelaars en IT-professionals. Het aanbod is gericht op een technisch publiek uit de IT-industrie en bestaat uit een conferentiedag en een workshop van anderhalve dag.

Automatische uitbreiding van het gebied van de sensortechnologieën

Relevante gegevens vormen de basis van technologieën als big data en kunstmatige intelligentie. Sensoren worden een belangrijk onderdeel van de waardeketen en dus ook voor de automatica. Voor het eerst op automatica 2020: “The Sensor Show“, een componentgeoriënteerde sensortentoonstellingsruimte met lezingen en ondersteunende congressen. Het doel van de uitbreiding van het beursaanbod is om de focus op het reeds bekende onderwerp van sensor-, test- en meettechnologie te vergroten om de waardeketen te completeren en nieuwe bezoekersdoelgroepen te bereiken. Bekende bedrijven zoals de BMW Group, Deloitte, Tesla, Hugo Boss, MTC Aero, Dell EMC, General Motors en TATA Technologies hebben hun deelname aan “The Sensor Show Congress” en de netwerkfora van “The Sensor Show” al bevestigd.

Oriëntatiekennis met een hoge bedrijfsrelevantie

Met expert forums, internationale congressen, demo shows en use cases, een service robotica tentoonstellingsruimte en “hands-on” formaten zoals het geplande AI-Lab, biedt automatica oriëntatie kennis en dus concrete toegevoegde waarde voor bezoekers en exposanten. De trendonderwerpen van digitale transformatie, mens- en machine-interfaces en kunstmatige intelligentie zullen worden besproken met experts in al hun praktische scenario’s die in de industrie kunnen worden toegepast.

Het automatica forum biedt waardevolle kennisoverdracht. De belangrijkste onderwerpen van de lezingen: Werk 4.0, collaboratieve robotica in de praktijk, mobiele robotica in de logistiek, kunstmatige intelligentie in de productie en data-analyse.

’s Werelds toonaangevende robotica conferentie International Symposium on Robotics (ISR) 2020 vindt plaats van 17 tot 18 juni in het kader van automatica. Meer dan 100 lezingen zullen inzicht geven in “state-of-the-art” robotica technologieën.

Automatisering voor de volgende generatie

Het tekort aan geschoold personeel is een centraal thema in de productiewereld. Met verschillende initiatieven wil automatica de aandacht van de jonge generatie vestigen op het potentieel in de automatiseringsindustrie. De hoogtepunten: de Start-up Arena, de uitgebreide Makeathon-wedstrijd met maximaal 250 deelnemers, de nieuwe formule “VDMA Robotics Challenge” en andere aantrekkelijke aanbiedingen voor studenten aan universiteiten en middelbare scholen. automatica is een deuropener! Jongeren uit verschillende leeftijdscategorieën vinden op de beurs spannende mogelijkheden om deel te nemen en dingen uit te proberen, maar ook solide netwerkmogelijkheden voor professionele ontwikkeling.

Ga naar de vakbeurs

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Linkedin5

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.