Door: Redactie - 30 september 2022 |
Producenten en consumenten hebben steeds vaker een voorkeur voor drank in blikjes. Daarmee groeit ook de vraag naar machines om blikjes te bedrukken. Belvac Decorating Systems in Dongen staat aan de vooravond van een enorme expansie.
Belvac Decorating Systems (voorheen Rosario Can Technology) is sinds begin 2018 een bedrijfsonderdeel van het Amerikaanse Belvac, wat op zijn beurt weer onderdeel is van de Amerikaanse Dover Company. Het voormalige familiebedrijf produceerde enkele machines per jaar, maar wordt de komende jaren uitgebouwd tot een professionele fabriek met een gigantische output. “Onze markt is zwaar groeiende”, vertelt Flip Dolmans, sinds september 2021 Director European Operations. “Aluminium neemt toe in populariteit ten koste van plastic. Mensen kopen meer blikjes in plaats van grote flessen. Je hebt dan altijd wat fris in huis in kleine porties.”
Dolmans is aangenomen om de groei van Belvac in goede banen te leiden. Hij brengt jarenlange ervaring mee vanuit zijn vorige functies bij Océ en Canon. Hij gaat zich in eerste instantie op de shopfloor richten. “We krijgen een gigantische outputstijging door machines die al verkocht en gepland zijn en moeten gaan werken met de procedures van Dover. Om die slag te kunnen maken, hebben we extra personeel en een cultuurverandering nodig. Standaardisatie is in dat kader erg belangrijk. Wij waren altijd goed in het customizen van onze machines. Als we naar grotere series toegaan, moeten we het aantal opties beperken. Alleen zo kun je opschalen. Ook de allereerste auto’s waren customized. Pas toen Henry Ford in 1910 alleen nog zwarte auto’s ging maken werd massaproductie mogelijk. Het begin van de groei van de automobielindustrie.”
De machines van Belvac kunnen razendsnel en heel nauwkeurig 2.200 blikjes per minuut bedrukken, ruim 36 per seconde. Op mechanisch vlak worden ze op basis van klantenfeedback steeds verder verbeterd. Belangrijk zijn naast veiligheid en betrouwbaarheid ook de schakeltijden om op dezelfde lijn snel te kunnen wisselen tussen blikjes van meerdere producenten. “We zijn gegroeid van 4 naar 7 engineers om continuous improvement mogelijk te maken. Het is doodeng als je daar als fabriek niet mee bezig bent. De markt verwacht dat onze machines minimaal 15 jaar lang 24/7 continu draaien. Pas als je zó agile bent dat je de feedback van klanten volledig kunt verwerken, kun je weer gaan nadenken over customizing van je producten. Bedrijfsbreed zijn we ook elementen van de Lean filosofie aan het toepassen, om zo het maximale in efficiency en ruimtegebruik uit onze huidige fabriek te halen. Bijvoorbeeld door zaken die nu nog op de grond staan de hoogte in te tillen en zo elke kubieke meter optimaal te benutten. We hebben afgesproken dat iedereen één verbetering per dag doorvoert. Het mag ook iets kleins zijn.”
Als voormalig familiebedrijf werkt Belvac al jaren samen met een aantal vaste partners. VSE levert als specialist in Industriële Automatisering en Motion Control de besturingen. Dolmans: “Bij VSE is Roy van Rijswijk onze hoofdcontactpersoon. Eens in de paar weken steken we de koppen bij elkaar om het in ieder geval over de levertijden te hebben, een issue waar we allebei mee te maken hebben. Wij willen niet het risico lopen dat onze productie stil komt te staan omdat er een tekort aan componenten is. Verder hebben we samen een communicatiematrix opgesteld. VSE is in tegenstelling tot Belvac een project-georiënteerde organisatie. Daar moet je rekening mee houden wanneer je met elkaar samenwerkt. Het fijne is dat Roy al onze mensen kent. Dat is het positieve aan een lange relatie.”
Een derde van de machines die Belvac maakt is bestemd voor afnemers in Amerika en moet voldoen aan de UL-eisen. VSE is UL-gecertificeerd en mag dus de UL-certificering afgeven. “We voorzien de machines standaard van een Rockwell-besturing, maar op wens van de eindklant kunnen we ook een besturing van een ander A-merk inbouwen, waaronder Siemens”, zegt Roy van Rijswijk. “We proberen op besturingsvlak continu verbeteringen en innovaties door te voeren om zo nog meer toegevoegde waarde te kunnen leveren voor de klanten van Belvac Decorating Systems.” Dolmans: “VSE is betrokken bij de afstemming van de software en de specs en begeleidt ook de FAT op onze productielocatie in Dongen. Daarna breken we de machine weer af en verschepen hem naar de klant, waar VSE samen met onze eigen engineers de commissioning en inbedrijfstelling verzorgt. Wat ik waardeer aan VSE is hun betrouwbaarheid en flexibiliteit. We leven in een onvoorspelbare wereld. De supply chain staat onder spanning, deadlines verschuiven en klantenwensen veranderen. Daar spelen we als partners op in om het onze klanten naar wens te maken. Als je elkaar jarenlang kent weet je wat je aan elkaar hebt.”
Bedrijven die partners zijn, durven ook allebei risico nemen. Roy van Rijswijk zit namens VSE mee aan tafel bij offertes die 9 maanden vooruit lopen en kan zelf inschatten hoeveel offertes opdracht worden. “Fijn dat we hier een aandeel in hebben”, zegt Radboud van Dusseldorp, commercieel technisch manager bij VSE. “Ook wij zetten in op duurzame relaties met partners en klanten. Met het oog op de groei die Belvac gaat doormaken, gaan ook wij extra mensen charteren.” Samen zullen de engineers van Belvac en VSE de machines de komende jaren verder ontwikkelen. “Welke kant het precies uitgaat, gaan we samen ontdekken”, sluit Dolmans af. “Ik heb het idee dat er onder meer met software(licenties), dashboards en predictive maintenance nog veel te winnen is. We gaan onze jarenlange samenwerking met partners, waaronder VSE Industrial Automation, continueren. Zij zijn namelijk goed op ons ingespeeld, leveren kwaliteit en schakelen snel.”
Meer informatie bij VSE Industrial Automation
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.