Nauwe samenwerking voor standaardisatie is noodzakelijk

Standaardisatie

De industrie transformeert, gedreven door de wensen en behoeften van de maatschappij. Maar dat vergt aanpassingen van leveranciers aan de procesindustrie. Samenwerking voor standaardisatie met eindgebruikers is daarbij belangrijk, zegt Jacco Opmeer, werkzaam bij Shell Global Solutions B.V. en namens Shell actief in de werkgroep Open Process Automation Forum (OPAF) een activiteit die loopt onder de Open Group paraplu en tevens Executive Board lid van WIB Process Automation Users’ Association. Tijdens PPA geeft Opmeer een keynote over dit onderwerp.

“Er is geen andere mogelijkheid dan om nauwer samen te gaan werken.”, zegt Opmeer. “We willen namens het OPAF ons ecosysteem – een groep van eindgebruikers – veel meer gaan betrekken bij technische ontwikkelingen en de samenwerking aangaan. Daarbij gaat het niet om een product te verkopen, maar het ontwikkelen van gezamenlijke oplossingen.”

Hij legt het probleem specifiek uit: “Het gaat concreet om problemen binnen de procesautomatisering en de lock-in die is ontstaan met onze leveranciers. De leveranciers zitten met dezelfde uitdaging als wij eindgebruikers: de productkosten moeten omlaag. Hierdoor komen ze in een ‘squeeze’ naar wat zij voor eindgebruikers kunnen ontwikkelen, want de ontwikkelkosten voor nieuwe platformen moeten uiteindelijk doorberekend worden.”

Opmeer vervolgt: “Waar ik bij betrokken ben is om via het OPAF tot standaardisatie binnen een platform te komen. Standaardisatie is het toverwoord om samen sneller stappen te maken en uit de lock-in van propriëtaire producten te komen. We zijn met OPAF volop bezig om dit probleem aan te pakken. De eerste producten die Open zijn en daarnaast gecertificeerd, komen tegen het einde van dit jaar op de markt. Maar er zijn meer soortgelijke programma’s.”

Deze coöperatieve aanpak komt als geroepen, zegt Opmeer: “Ik zie een trendbreuk. Nog onvoldoende bij leveranciers, wat die houden vaak nog vast aan hun verdienmodel. Maar veel eindgebruikers ervaren nu dat dat hun kan tegenhouden. Zij willen nu standaardisatie. Maar je kunt zoiets niet alleen, daarom werken we in deze werkgroepen samen.”

Geslaagde standaardisatie

Tijdens zijn lezing op het PPA event volgende week zal Opmeer met diverse voorbeelden komen van geslaagde standaardisatie-programma’s: “Schneider Electric bijvoorbeeld heeft Universal Automation opgezet. Maar een ander goed voorbeeld uit de praktijk is de USB-standaard. Het is een open standaard die direct werkt, mede dankzij een achterliggend certificeringsproces.”

En richting de toekomst is standaardisatie nog belangrijker, meent Opmeer: “We willen meer autonomie in onze fabrieken. We zijn nu in een WIB werkgroep ‘autonimous operations’ aan het definiëren. Dat is sinds de coronacrisis een veel omvattend thema en daar zien we nog veel gaten in de benodigde technologie, maar is vanuit de industrie steeds meer vraag naar. De grootste uitdaging daarbij is hoe je verschillende technologieën gestandaardiseerd ga ontwikkelen. Een grote uitdaging voor ons allen samen.”

Meer informatie over deze lezing

Auteur: Dimitri Reijerman, FHI

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie