wire en Tube 2022 – duurzaamheid veelbesproken thema in de beurshallen

Wire en Tube

Economisch uitdagende tijden en een geopolitieke crisis enerzijds, en de behoefte aan persoonlijke ontmoetingen en eye to eye vakgesprekken anderzijds – tegen deze achtergrond sloten wire en Tube, ’s werelds nr. 1-beurzen voor de draad-, kabel- en buizenindustrie, na vijf succesvolle beursdagen hun deuren in Düsseldorf.

Van 20 tot en met 24 juni 2022 kwamen er 1.822 exposanten uit meer dan 50 landen naar Düsseldorf, om op 93.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte de technologische highlights van hun branche te presenteren.

“Düsseldorf is en blijft de place-to-be voor deze belangrijke branches. Juist in tijden van duurzame veranderingen, is het meer dan ooit belangrijk om hier in Düsseldorf te zijn, teneinde direct met de spelers uit de branche van gedachten te kunnen wisselen,” benadrukt Bernd Jablonowksi, Executive Director van Messe Düsseldorf. “En aanwezig zijn in Düsseldorf is de moeite waard geweest; dat bleek wel uit de stemming in de beurshallen. De meeste bedrijven plannen dan ook om er in 2024 weer bij te zijn.”

“Intensieve gesprekken over de uitdagingen van de mondiale energietransitie, de nieuwe eisen die aan machines en installaties worden gesteld – en dat alles met het oog op duurzaamheid; de behoefte aan gesprekken was in de beurshallen zowel bij exposanten als bij bezoekers enorm,” zegt ook Daniel Ryfisch, Project Director wire/Tube en Flow Technologies over de succesvolle herstart van de beurzen.

Naast talloze werkende machines en installaties in de beurshallen, was er ook een groot aantal indrukwekkende beurspremières. Zo presenteerden wire-exposanten in het segment ‘fastener’ en ‘spring making technology’ voor het eerst eindproducten, waaronder bevestigingselementen en technische veren – een absolute noviteit. Vakconferenties, ontmoetingen van experts en begeleide ecoMetals-tours door de beurshallen, completeerden in 2022 het aanbod van beide beurzen.

Voor het eerst deden de spelers uit de draad-, kabel- en buizenindustrie aan de ecoMetals-campagne van Messe Düsseldorf mee. Het veranderende imago van deze energie- intensieve industrieën richting meer duurzaamheid, wordt al jaren door Messe Düsseldorf actief ondersteund. Dat de exposanten van wire en Tube niet alleen innovatief zijn, maar ook steeds energiezuiniger en resource-besparend produceren, was bij de ecoMetail-trails live zichtbaar.

De kansen en mogelijkheden op weg naar een groene transformatie, was gedurende twee beursdagen een topic op de wire en Tube ‘ExpertenTreff’. Hier kregen geïnteresseerden van de key players van de branche, waaronder Salzgitter AG, thyssenkrupp Steel, thyssenkrupp Material Services Processing, ArcelorMittal, Heine + Beisswenger Gruppe, Klöckner + Co SE, Swiss Steel Group, SMS Group GmbH, Wirtschaftsvereinigung Stahlrohre e.V., Voß Edelstahlhandel GmbH + Co. KG en Stahlmarkt Consult, informatie over de stappen die zij nemen richting de groene transformatie. De experts vertelden onder meer over bijzondere transformatieprocessen binnen hun ondernemingen.

wire 2022 presenteerde met 1.057 exposanten uit 51 landen op een oppervlakte van circa 53.000 vierkante meter netto tentoonstellingsruimte machines voor de draadproductie en
draadbewerking, draad, kabel, draadproducten en bevestigingstechniek en inclusief eindproducten zoals rastermachines. Aanvullend werden innovaties uit de meet-, stuur- , regel- en controletechniek getoond.

“De voorpret in de aanloop naar wire was bij ons groot. We hebben de afgelopen jaren het persoonlijke contact gemist en geleerd om de waarde van fysieke klantgesprekken op beurzen zoals wire en Tube te waarderen,” aldus Dr.-ing. Uwe Peter Weigmann, bestuurslid van WAFIOS AG, in een eerste statement. “We hebben ons beursmotto ‘Future Forming Technology’ heel zorgvuldig gekozen; we zetten in op productiviteitssprongen, nieuwe technologieën en automatiserings-oplossingen, die het in de toekomst mogelijk moeten maken om nóg duurzamer te opereren. Voor WAFIOS stonden en staan innovaties altijd al op de voorgrond en dat hebben we met ons beursprogramma nog een keer extra onderstreept. De reactie van klanten hierop was uitstekend. Onze stands op zowel wire als Tube, werden tijdens alle beursdagen erg goed bezocht,” luidde de afsluitende positieve balans van Dr. Weigmann over de beide evenementen.

Tube toonde met 765 exposanten uit 44 landen op ruim 40.000 vierkante meter netto tentoonstellingsoppervlakte de gehele bandbreedte: van ruw materiaal, buizenproductie, buizenbewerkingsindustrie, buizen-toebehoren, buizenhandel en omvormtechniek tot aan machines en installaties. Gereedschap voor productietechniek, hulpmiddelen, meet-, stuur-, regel- en controletechniek rondden ook hier het aanbod af.

Hoe belangrijk de individuele, specialistische eisen zijn die binnen uiteenlopende industrieën zoals de olie- en gasindustrie, zwaar water en afvalwater, levensmiddelen en chemie aan buizen worden gesteld, toonde de Salzgitter AG, die de productnaam Mannesmann bij haar beurspresentatie op Tube 2022 centraal stelde.

“Mannesmann is wereldwijd het synoniem voor stalen buizen van de hoogste kwaliteit,” zei Frank Seinsche, hoofd Corporate Design & Events Concern Communication van Salzgitter AG en tevens verantwoordelijk voor beursdeelnames. “Naast de presentatie van onze producten, is Tube 2022 voor ons een perfect communicatieplatform voor gesprekken met onze klanten en partners,” aldus de enthousiaste beursvakman. “Bovendien presenteren wij met Mannesmann H2 Ready oplossingen voor het segment van waterstoftransport en -opslag,” vulde Seinsche aan.

Op wire en Tube waren expoanten uit Italië, Turkije, Spanje, België, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Zwitserland, Groot- Brittanië, Zweden, Polen, Tsjechië en Duitsland sterk vertegenwoordigd. Van overzee waren bedrijven uit de USA, Canada, Zuid-Korea, Taiwan, India en Japan naar Düsseldorf gekomen.

De internationale vakbezoekers, die uit meer dan 140 landen naar Düsseldorf waren gereisd, leverden de twee branche- evenementen hoge cijfers op. Met 70 procent was het aandeel bezoekers dat van buiten Duitsland kwam, wederom zeer hoog.
Rond de 75 procent van de beursbezoekers had een leidinggevende positie met beslissingsbevoegdheid. In het algemeen was de bereidwilligheid om juist ten tijde van deze uitdagende periode te investeren binnen de twee branches groot. Bovendien was er een toename van het aantal bezoekers dat de beurs voor het eerst bezocht, een duidelijk teken dat wire en Tube met hun aanbod de internationale markt goed weergeven en de verwachtingen van de branche vervullen. 70 procent van de bezoekers die de enquête hadden ingevuld, gaf aan, in 2024 weer naar Düsseldorf te komen.

De wire-bezoekers bestonden primair uit draad- en kabelproducenten. Zij kwamen uit de ijzer-, staal- en non-ferro- metaalindustrie of uit de voertuig- of toeleveringsbranche. Hun interesse ging uit naar draad en draadproducten, machines en installaties voor de productie en verwerking van stangen, draad en band, en de controletechniek, sensortechnologie en kwaliteitsbewaking van de draad- en kabelindustrie.

De bezoekers uit de buizenindustrie interesseerden zich naast buizen, buizenproducten en toebehoren voor de buizenhandel, machines en installaties voor de productie en bewerking van metalen buizen, ook voor gereedschap en hulpmiddelen voor de productie en verwerking van buizen uit metaal, en voor controletechniek, sensortechnologie en kwaliteitsbewaking van de buizenindustrie.

In 2024 vinden wire en Tube weer gezamenlijk van 15 tot en met 19 april op het beurssterrein van Düsseldorf plaats.

Meer informatie over vakbeurs wire
Meer informatie over vakbeurs Tube

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie