Wereldwijde robotdichtheid bijna verdubbeld in 5 jaar tijd

Wereldwijde robotdichtheid vijfjarenplan Robots auto industrie Autolak Verwachtingen China robots

De wereldwijde robotdichtheid is enorm gegroeid. Het gebruik van industriële robots in fabrieken over de hele wereld neemt in een hoog tempo toe: 126 robots per 10.000 werknemers is het nieuwe gemiddelde van de wereldwijde robotdichtheid in de verwerkende industrie – bijna het dubbele van het aantal vijf jaar geleden (2015: 66 eenheden). Dit blijkt uit het World Robot Report 2021.

Naar regio bedraagt de gemiddelde robotdichtheid in Azië/Australië 134 eenheden, in Europa 123 eenheden en in Noord- en Zuid-Amerika 111 eenheden. De top 5 meest geautomatiseerde landen ter wereld zijn: Zuid-Korea, Singapore, Japan, Duitsland en Zweden.

“Wereldwijde robotdichtheid is de barometer om de mate van automatisering te volgen in de verwerkende industrie,” zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics.

Azië

De ontwikkeling van de robotdichtheid in China is de meest dynamische ter wereld: Door de aanzienlijke groei van robotinstallaties is de dichtheid gestegen van 49 eenheden in 2015 naar 246 eenheden in 2020. Vandaag staat de Chinese robotdichtheid wereldwijd op de 9e plaats, terwijl ze vijf jaar geleden nog op de 25e plaats stond.

Azië is ook de thuisbasis van het land met ‘s werelds hoogste robotdichtheid in de verwerkende industrie: de Republiek Korea bekleedt deze positie sinds 2010. De robotdichtheid van het land ligt zevenmaal hoger dan het wereldwijde gemiddelde (932 eenheden per 10 000 werknemers). De robotdichtheid is sinds 2015 elk jaar met gemiddeld 10% gestegen. Met zijn wereldwijd erkende elektronica-industrie en een uitgesproken auto-industrie is de Koreaanse economie gebaseerd op de twee grootste gebieden voor industriële robots.

Singapore komt op de tweede plaats met een aantal van 605 robots per 10.000 werknemers in 2020. De robotdichtheid van Singapore is sinds 2015 jaarlijks met gemiddeld 27% gegroeid.

Japan staat op de derde plaats in de wereld: In 2020 zijn er 390 robots geïnstalleerd per 10.000 werknemers in de verwerkende industrie. Japan is de grootste fabrikant van industriële robots ter wereld: De productiecapaciteit van Japanse leveranciers bereikte 174.000 eenheden in 2020. Vandaag de dag leveren Japanse fabrikanten 45% van het wereldwijde aanbod van robots.

Noord-Amerika

De robotdichtheid in de Verenigde Staten steeg van 176 eenheden in 2015 tot 255 eenheden in 2020. Het land staat op de zevende plaats in de wereld – vóór Chinees Taipei (248 eenheden) en China (246 eenheden). De modernisering van binnenlandse productiefaciliteiten heeft de verkoop van robots in de Verenigde Staten gestimuleerd. Het gebruik van industriële robots helpt ook om de doelstellingen inzake het koolstofarm maken van de economie te bereiken, bv. bij de kostenefficiënte productie van zonnepanelen en bij de verdere overgang naar elektrische voertuigen. Verschillende autofabrikanten hebben investeringen aangekondigd om hun fabrieken verder uit te rusten voor nieuwe elektrisch aangedreven automodellen of om de capaciteit voor de productie van batterijen te verhogen. Deze grote projecten zullen in de komende jaren de vraag naar industriële robots doen toenemen.

Europa – uitstekend aandeel wereldwijde robotdichtheid

Het meest geautomatiseerde land in Europa is Duitsland – dat met 371 eenheden de 4e plaats wereldwijd inneemt. Het jaarlijkse aanbod had een aandeel van 33% van de totale robotverkoop in Europa 2020 – 38% van de operationele voorraad van Europa bevindt zich in Duitsland. De Duitse robotica-industrie herstelt zich, vooral dankzij sterke overzeese activiteiten en niet zozeer dankzij de binnenlandse of Europese markt. De vraag naar robots in Duitsland zal naar verwachting langzaam groeien, voornamelijk gesteund door de vraag naar goedkope robots in de algemene industrie en buiten de traditionele verwerkende industrie.

Frankrijk heeft een robotdichtheid van 194 eenheden (16e plaats in de wereld), wat ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 126 robots ligt en relatief vergelijkbaar is met andere EU-landen zoals Spanje (203 eenheden), Oostenrijk (205 eenheden) of Nederland (209 eenheden). EU-landen als Zweden (289 eenheden), Denemarken (246 eenheden) of Italië (224 eenheden) hebben een aanzienlijk hogere automatiseringsgraad in het productiesegment.

Als enige G7-land heeft het VK met 101 eenheden een robotdichtheid die onder het wereldgemiddelde van 126 eenheden ligt en daarmee de 24e plaats inneemt. Vijf jaar geleden bedroeg de robotdichtheid in het VK nog 71 eenheden. De uittocht van buitenlandse arbeidskrachten na Brexit heeft de vraag naar robots in 2020 doen toenemen. Verwacht wordt dat deze situatie in de nabije toekomst zal aanhouden, de modernisering van de Britse verwerkende industrie zal ook worden gestimuleerd door massale fiscale stimulansen, de “superaftrek”: Van april 2021 tot maart 2023 kunnen bedrijven 130% van de kapitaalfaciliteiten claimen als belastingvermindering voor investeringen in fabrieken en machines.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie