Race naar hoogste robotdichtheid

Industriële Robotdichtheid banenverlies

Robotdichtheid vooral in de elektronica-industrie doorhalfgeleiders en computerrandapparatuur

De gemiddelde robotdichtheid in de verwerkende industrie heeft een nieuw wereldwijd record bereikt van 113 eenheden per 10.000 werknemers, zo meldt de International Federation of Robotics (IFR).

De robotdichtheid is het aantal operationele industriële robots ten opzichte van het aantal werknemers. Deze grootheid maakt vergelijkingen mogelijk tussen landen met verschillende economische groottes in de dynamische automatiseringswedloop in de tijd. Per regio hebben West-Europa (225 eenheden) en de Noord-Europese landen (204 eenheden) de meest geautomatiseerde productie, gevolgd door Noord-Amerika (153 eenheden) en Zuidoost-Azië (119 eenheden).

Azië leidt

Het land met verreweg de hoogste robotdichtheid blijft Singapore met 918 eenheden per 10.000 werknemers in 2019. De elektronica-industrie, met name halfgeleiders en computerrandapparatuur, is de belangrijkste afnemer van industriële robots in Singapore met een aandeel van 75% van de totale operationele voorraad.

Zuid-Korea komt op de tweede plaats met 868 eenheden per 10.000 werknemers in 2019. Korea is marktleider in de productie van lcd- en geheugenchips, met bedrijven als Samsung en LG aan de top. Maar het land is ook een belangrijke productielocatie voor motorvoertuigen (Kia, Hyundai, hevrolet/Daewoo) en de fabricage van batterijen voor elektrische auto’s.

Japan (364 robots per 10 000 werknemers) en Duitsland (346 eenheden) staan respectievelijk op de derde en vierde plaats. Japan is het belangrijkste robotproductieland ter wereld – waar zelfs robots robots assembleren: 47% van de wereldwijde robotproductie wordt in Nippon gemaakt. De elektrische en elektronische industrie heeft een aandeel van 34%, de automobielindustrie 32% en de metaal- en machine-industrie 13% van de operationele voorraad.

Europa volgt

Duitsland is veruit de grootste robotmarkt in Europa met 38% van de Europese industriële robots die hier in fabrieken worden gebruikt. De robotdichtheid in de Duitse automobielindustrie behoort tot de hoogste ter wereld. De werkgelegenheid in deze sector is continu gestegen: van 720.000 mensen in 2010 tot bijna 850.000 mensen in 2019.

Zweden blijft op de 5e plaats met een robotdichtheid van 274 eenheden die actief zijn met een aandeel van 35% in de metaalindustrie en 35% in de auto-industrie. Nederland staat met 194 eenheden op de twaalfde plek.

VS en China

De robotdichtheid in de Verenigde Staten steeg tot 228 robots. In 2019 was de Amerikaanse automarkt opnieuw de op een na grootste ter wereld, na China, met het op een na grootste productievolume van auto’s en lichte voertuigen. Zowel de VS als China worden beschouwd als concurrerende markten voor autofabrikanten wereldwijd.

De ontwikkeling van de robotdichtheid in China zet zich dynamisch voort: Momenteel staat de Chinese robotdichtheid in de verwerkende industrie op de vijftiende plaats wereldwijd. Behalve autoproductie kent China ook een belangrijke productie van elektronische apparatuur, batterijen, halfgeleiders en microchips.

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.