Vertrouwen industriële ondernemers neemt opnieuw iets toe

Veel ondernemers industriële ondernemers

De stemming onder industriële ondernemers is in december verbeterd. Het vertrouwen ging van 3,0 in november naar 3,3 in december, aldus het CBS. Dat komt doordat ondernemers positiever waren over de verwachte bedrijvigheid.

Het producentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde van 1,1. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd.

Positiever over verwachte bedrijvigheid

Industriële ondernemers waren positiever over de productie in de komende 3 maanden. Ze waren echter minder positief over hun orderpositie. Ook waren producenten negatiever over de voorraden gereed product.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal industriële ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Ook was het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet.

Een deelindicator was echter negatief. Het aantal industriële ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producentenvertrouwen stijgt in twee derde industriële bedrijfsklassen
In ongeveer twee derde van de branches nam het producentenvertrouwen in december toe ten opzichte van november. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief.

Productie industrie groeit met ruim 3 procent in oktober
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 3,3 procent hoger dan in oktober 2021. De groei is lager dan in de afgelopen anderhalf jaar.

Vertrouwen industriële ondernemers Duitsland verbetert ook

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse industriële ondernemers is in december verbeterd (volgens de IFO-index). Dat komt doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijfssituatie. Verder waren Duitse producenten positiever over de huidige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens Destatis in oktober bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie