Uitbreiding milieumaatregelen bij staalfabriek Tata Steel in volle gang

Staalfabriek Tata India

Bij de staalfabriek wordt er hard gewerkt aan de bouw van een aanvullende afzuiginstallatie. Deze uitbreiding, die deel uitmaakt van het verbeterprogramma Roadmap Plus, heeft tot doel om de uitstoot van stof en zware metalen verder te beperken. Het streven is om de nieuwe milieumaatregel nog dit jaar operationeel te hebben. De extra afzuiginstallatie komt in de laadhal van de fabriek en zal bestaande installaties aanvullen. Naast de fabriek wordt er een doekfilterinstallatie van 60 x 20 meter gebouwd om de afgezogen lucht te zuiveren. De installatie is bedoeld om de resterende uitstoot van stof en zware metalen via het dak met ongeveer 50% te verminderen.

In de staalfabriek wordt vloeibaar ruwijzer omgezet in staal, waarbij een belangrijke stap het vermengen van schroot met vloeibaar ruwijzer uit de hoogovens is, oftewel het converterproces. Tijdens het gieten van ruwijzer in de converter (een groot vat) kunnen stof en rookgassen ontstaan als gevolg van een reactie tussen het ruwijzer en het schroot. Deze stoffen worden al grotendeels afgezogen door bestaande installaties, maar er kan soms nog een restemissie ontstaan die via het dak naar buiten gaat. De extra afzuiginstallatie heeft als doel om deze resterende dakemissies verder te verminderen.

Maarten Brink, projectmanager bij Tata Steel Nederland, legt uit hoe de uitstoot van dit proces in kaart is gebracht: “We hebben verschillende metingen uitgevoerd met speciale visuele en warmtecamera’s. Op basis van deze metingen en een simulatiemodel hebben we het afzuigsysteem zo ontworpen dat het optimaal presteert.”

Staalfabriek zet in op vermindering dakemissies

Het terugdringen van dakemissies bij de staalfabriek maakt een belangrijk onderdeel uit van het Roadmap Plus-programma van Tata Steel Nederland. Dit programma omvat concrete doelstellingen om de uitstoot van onder meer stof en zware metalen in de loop van dit jaar verder te verminderen.

Bram Nugteren, omgevingsmanager bij Tata Steel Nederland, licht toe: “In de afgelopen periode hebben we al diverse maatregelen afgerond. Dit jaar zetten we volop in op de voortzetting van het verbeterprogramma met een reeks projecten. Zo staan er zes extra afzuiginstallaties gepland bij de Hoogovens, waarvan de eerste onlangs is geïnstalleerd. Daarnaast werken we hard aan een ontstoffingsinstallatie bij onze Pelletfabriek, onderdeel van de grootste milieu-installatie in onze geschiedenis. Ook deze installatie is bedoeld om de uitstoot van stof en zware metalen verder terug te dringen. Ons doel is om de impact op de leefomgeving zo snel mogelijk te verminderen.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.