Temperatuurbewaking eenvoudig en slim met nieuwe temperatuurbewakingsrelais

Temperatuurbewakingsrelais Siemens

De nieuwe temperatuurbewakingsrelais uit de 3RS2 serie zijn verkrijgbaar in analoge en digitale uitvoeringen. Ze maken gebruik van sensoren om de temperatuur te meten in industriële schakelkasten, van motor-, lager- en transmissieoliën, of koelvloeistoffen. Op deze manier voorkomen ze installatie¬storingen of -schade die kunnen ontstaan als bepaalde grenswaarden worden overschreden of niet worden bereikt. Ze kunnen ook worden gebruikt voor de bewaking van verwarmings-, airconditionings- en ventilatiesystemen, zonnecollectoren, warmtepompen of warmwatervoorzieningen.

De temperatuurbewakingsrelais in de nieuwe Sirius 3RS2-serie zijn goedgekeurd voor veiligheidstechnische toepassingen tot SIL 1 / PL c, voor gebruik in industriële ovens en voor de bewaking van onder meer branders. In vergelijking met de voorgaande modellen beschikken ze over aanvullende functionaliteit, een slanker ontwerp en een eenvoudigere bediening.

Digitale uitvoering

De digitale uitvoering Sirius 3RS26, die slechts 22,5 millimeter breed is, wordt geparametreerd via een intuïtief LCD-display en controleert of de temperatuur boven of onder een bepaalde waarde ligt of binnen een bepaald werkingsbereik (vensterfunctie). Via een SIL1-gecertificeerde infrarood communicatie-interface kan de 3RS26 zonder bedrading worden uitgebreid met maximaal twee weerstandssensoren en een analoge ingang. Hierdoor kan deze ook grote, driefasige motoren en transformatoren bewaken.

Het geïntegreerde LCD-display biedt nieuwe functies, zoals een energiebesparende modus (ecoMode) en verbeterde kalibratiemogelijkheden. Als waarden boven of onder de limiettemperatuur komen, wordt de betreffende installatie automatisch uitgeschakeld. De tweede grenswaarde kan worden gebruikt om een waarschuwing te geven. Een kleurverandering op het display geeft de status van het systeem aan (fout, waarschuwing, grenswaarde overschreden). Bij een storing, zoals een kabelbreuk, schakelt het relais over naar een veilige toestand.

Er zijn varianten beschikbaar voor één sensor, twee drempelwaarden, en alle gangbare weerstandsensoren en thermokoppels. De temperatuurbewakingsrelais kunnen handmatig, op afstand en automatisch worden gereset. Een geheugenfunctie zorgt ervoor dat de laatste productstatus wordt opgeslagen en hersteld in het geval van een stroomstoring. De digitale uitvoeringen zijn ook beschikbaar met IO-link communicatie, zodat de temperatuurgegevens kunnen worden doorgestuurd naar bovenliggende controllers en kunnen worden geïntegreerd in open, cloud-gebaseerde IoT-systemen, zoals MindSphere. De relais zijn gecertificeerd volgens functionele veiligheidsnormen (IEC 61508/62061 en ISO 13849) en kunnen daarom worden gebruikt in veiligheidstechnische toepassingen tot SIL 1 / PL c. Bovendien zijn ze goedgekeurd als temperatuurbewaking en -begrenzer volgens EN 14597 en kunnen ze worden gebruikt in industriële ovens. Ook branders kunnen worden bewaakt, dankzij de EN 50156-certificering.

Analoge uitvoering

De analoge multifunctionele uitvoering Sirius 3RS25 wordt ingesteld via potentiometers en DIP-switches en kan ook worden gebruikt als eenvoudige tweepuntsregelaar. De 3RS25 detecteert de temperatuur via een sensor in het betreffende medium en evalueert de gegevens om te bepalen of de temperatuur boven of onder de vooraf gedefinieerde grenswaarde ligt. Zodra een drempelwaarde is bereikt, kan de 3RS25 belastingen direct via een relaisuitgang (CO) schakelen. Het normaal gesloten wisselcontact kan ook worden gebruikt als meldcontact. De productlijn omvat uitvoeringen voor een weerstandsensor of een thermokoppel van het type J of K, die een drempelwaarde voor de meest voorkomende temperatuurbereiken kunnen bewaken.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.