Staalbouw haalt winst uit laserkwaliteit

Laserkwaliteit

Staalbouw Hendriks investeert in 8kW plaatlaser van BLM GROUP

Met de introductie van de jonge generaties lasersnijmachines voor buis- en plaatmateriaal zien steeds meer staalbouwbedrijven de voordelen in van hoog nauwkeurig snijden met laserkwaliteit. Plasmasnijden en conventionele processen zoals zagen, boren en frezen maken in deze sector plaats voor lasersnijtechnologie. Ook Staalbouw Hendriks in Veghel heeft onlangs bewust die keuze gemaakt. Met een 8 kW fiberlaserbron snijdt het bedrijf alle materiaaldiktes tussen 1 en 20 mm. “Daarmee leveren we nu onderdelen die in de montagefase exact passen”, vertelt eigenaar Noud Hendriks.

Staalbouw Hendriks maakt leidingbruggen, luifelconstructies en unieke staalconstructies voornamelijk voor regionale utiliteitsbouwers. “Wij doen geen hallenbouw, maar de wat moeilijkere klussen in de staalbouw,’ legt Noud Hendriks uit. Afgelopen jaar stond het bedrijf op het punt al het snij- en ponswerk van de twee bedrijven die tot de groep behoren, te heroverwegen. Hendriks is ook eigenaar van Van Grinsven Metaalbewerking, dat al het lasersnijwerk (1 – 6 mm) uitbesteedt en een deel ponst op een verouderde ponsmachine. Daarnaast was een bestaande Adige Combo plaat-buislaser met CO2 laserbron bij de staalbouwafdeling aan vervanging toe. “Tel je dan de snijbehoefte van beide bedrijven op, dan heb je voldoende dekking om in een eigen laser te investeren. Bovendien ben je dan niet afhankelijk van derden en kun je sneller schakelen dan wanneer je het snijwerk uitbesteedt”, legt de ondernemer uit.

Laserkwaliteit in plaats van plasma

Voor de staalbouw werden alle kop- en voetplaten tot voor kort uit strip geknipt en de gaten geponst. “Dat proces kan efficiënter wanneer je dat uit plaat snijdt. Plasma is dan één van de mogelijkheden, maar minder geschikt voor snijwerk in 1 – 6 mm plaatdikte die Van Grinsven nodig heeft. Met plasma snijkwaliteit doe je in dat segment tegenwoordig niet meer mee. Plasma viel om die reden sowieso af. Laser daarentegen kan met de huidige hoge snijcapaciteit en fiberlaserbronnen zowel dunne als dikke plaat snijden. Bovendien ben je met laserkwaliteit wat betreft nauwkeurigheid onderscheidend in de staalbouwsector”, legt Hendriks uit.

Keuze voor BLM GROUP

Hendriks benaderde ook BLM GROUP die sinds twee jaar om de hoek een eigen vestiging voor verkoop en service voor de Benelux markt was gestart. BLM GROUP is sterk vertegenwoordigd op de markt voor buisbewerking (BLM Adige) en gaat met de nieuwe generatie vlakke plaatlasers de concurrentie aan met de gevestigde merken op dat gebied. “Na ons bezoek aan de huisshow ‘Intube’ op Italiaanse thuisbasis van de BLM GROUP waren we snel overtuigd van zowel de kwaliteitsstandaard als hun kracht op het gebied van R&D, bouw en organisatie. Met de service om de hoek en support uit Italië was voor ons de keuze snel gemaakt”, vertelt de algemeen directeur.

8 kW fiberlaser geschikt voor dunne en dikke plaat

“De LS 3015 met 8 kW fiberlaserbron pastte perfect in ons wensenplaatje: 1 tot 6 mm bulk snijden voor de plaatbewerking en 10, 12, 15 en 20 mm dik snijden voor de staalbouw. De 8 kW kan met zuurstof zelfs 25 mm dik staal snijden. Daarmee konden we onze snijbehoefte voor beide bedrijven ruim dekken. De plaatlaser kan naar keuze worden geleverd met wisseltafel dwars of in het verlengde van de machine. Wij hebben gekozen voor dat laatste.
Wat ons ook aansprak is dat het bed aan de hele zijkant open kan, zodat het bed makkelijk toegankelijk is om bijvoorbeeld de roostertafel te reinigen of een restplaat in te leggen”.

Interne toelevering snijwerk

De plaatlaser is ondergebracht in een aparte afdeling die snijwerk toelevert aan beide bedrijven. Zoon Dennis Hendriks is vanaf de ingebruikname verantwoordelijk voor zowel de programmering, de logistiek, inkoop als voorraadbeheer. “Na een korte training aan de machine en e-learning ondersteuning vanuit Italië, konden de eerste producten al snel worden gesneden. De plaatinleg doen we nu nog met een tilhulp, maar kan in de toekomst ook vanuit een magazijn geautomatiseerd worden aangevoerd. Inmiddels is de machine al voor 1 ploeg volbezet en denken we al na over uitbreiding naar een 2e ploeg. Maar dan moeten we het proces eerst helemaal in de vingers hebben”, besluit Dennis Hendriks.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie