Slimme algoritmes Suplacon voor efficiënter materiaalgebruik

Suplacon

In de wereld van toelevering en plaatbewerking is een efficiënt voorbereidings- en productieproces de basis voor een kwalitatief en betrouwbaar proces. Het uitsparen van arbeids- en afvalkosten is daarbij essentieel om als bedrijf binnen deze tak van sport winstgevend te kunnen zijn. Geïntegreerde nesting software ondersteunt bij het snel omzetten van klantopdrachten naar productie orders en bewerkingen. Om binnen deze pijler een nieuwe slag te slaan, heeft Suplacon onlangs geïnvesteerd in nieuwe technologie slimme algoritmes voor het innesten van klantorders in plaat.

Suplacon uit Emmeloord is al 45 jaar gespecialiseerd in de toelevering van plaatwerkproducten en metaalconstructies. Elke week leveren zij meer dan 1000 verschillende producten aan ruim 400 klanten door heel Nederland. Met een team van ruim 100 medewerkers leveren ze maatwerk in samengestelde producten in staal, RVS en Non Ferro. Ook oppervlaktebehandelingen en assemblage wordt verzorgd.

Levertijd of Efficiency? 

Naast kwaliteit en leverbetrouwbaarheid spelen ook verduurzaming, doorlooptijd en verspilling een belangrijke rol. De samenstelling van de orderportefeuille is voor een toeleverancier daarin bepalend en de afstemming tussen vraag en levering kent een grillig verloop. Hierdoor dient er vaak een afweging te worden gemaakt tussen de levertijd van een product en de efficiency van een proces. Om die reden is het van groot belang dat binnen deze voorwaarden de inzet van machinecapaciteit en plaatmaterialen zo snel en zo optimaal mogelijk wordt bepaald.

Krachtige algoritmes kunnen helpen

Met de inzet van Power nesting algoritmes wordt hiermee een nieuwe stap gezet. Leidend zijn de klantorders die digitaal zijn vrijgegeven voor productie. De Power nesting software kijkt op basis van verschillende automatische functies hoe de vorm van een onderdeel zo optimaal mogelijk in de plaat kan worden gelegd. Afhankelijkheden zoals prioriteit, materiaalsoort, draaiingshoeken en bewerkingseisen worden meegenomen om tot de meest optimale schikking in plaat te komen. Het grote verschil met de conventionele nesting systemen zijn de algoritmes in de software. Deze zijn krachtiger en sneller waardoor meer mogelijkheden worden doorgerekend bij complexere producten.

3-5% rendementsverbetering of zelfs meer?

Pim Jansen, Supply Chain & Finance director van Suplacon, zegt: “De nesting strategieën zoals we die sinds de start met WiCAM in 2004 inzetten, deden tot op heden prima hun werk. De tijd staat echter niet stil en na een korte evaluatie van deze nieuwe technologie, was de som snel gemaakt en het besluit snel genomen: hiermee besparen we direct op de kosten van het primaire proces en het helpt ons met het verduurzamen van ons productieproces.”

Ronald Potter van WiCAM, leverancier van het systeem bij Suplacon, zegt: “De ervaringen vanuit de markt zijn zeer positief. Overall horen wij rendementsverbeteringen die onze schattingen van 3% tot 5% materiaal rendementsverbetering overtreffen. De ervaringen die de bedrijven daarbij hebben, kunnen worden vergeleken met de overstap van CO2 naar Fiber technologie: meer snelheid en toch besparen. Direct voordeel als gevolg van innovatie met een tevreden klant als resultaat. Dit motiveert ons als technologie ontwikkelaar om continue te blijven investeren in nieuwe technieken”.

Steeds meer focus op verduurzaming

Slimme algoritmes blijven de komende jaren een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De maakindustrie en in het bijzonder toeleveranciers leggen daarbij ook steeds meer de focus op verduurzaming. Zij wensen dat nieuwe innovatieve technologie toepasbaar wordt gemaakt in de vorm van onafhankelijke software producten. Deze zijn uiteindelijk bepalend voor de continuïteit van deze bedrijven. De drive van de mensen bij WiCAM wordt sterk gedreven door innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Die dragen bij aan deze lang termijn doelstelling.

Zoekt jouw maakbedrijf ook een slimme oplossing? Klik hier om een eerste stap te zetten.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

David Drost

David Drost (Smarting Industry)

David houdt zich dagelijks bezig om productiebedrijven te verbinden met antwoorden voor hun bedrijf. Met Smarting Industry verzamelt hij nieuwe en bestaande praktijkverhalen over digitaliseren in een productieomgeving. Zelf op zoek naar jouw volgende technologische ontwikkeling? Smarting Industry heeft het overzicht van alle ontwikkelingen en helpt jou aan de perfect match tussen kans en oplossing. Meer weten? Stuur een email.
Lees meer van: David Drost (Smarting Industry)