Sensoren met ATEX certificering en SIL2/PLd

Sensoren met ATEX

Sensoren met ATEX certificering van TWK met daarbij een certificaat voor functionele veiligheid SIL2/Performance Level d

Neem het zekere voor het onzekere als uw toepassing of de omgeving ervan explosiegevaarlijk is. TWK introduceert een nieuwe veiligheidsencoder voor explosiebeveiliging volgens ATEX, Zone 1/21, met daarbij een certificaat voor functionele veiligheid SIL2/Performance Level d. De nieuwe encoder heeft veel verschillende toepassingen, variërend van eenvoudig tot complex, van goedkoop tot duur en van ongevaarlijk tot gevaarlijk. Sommige ervan zijn zelfs explosief. Het middelgrote bedrijf TWK biedt voor praktisch alle toepassingsgebieden toegesneden sensortechnologie voor het omzetten van mechanische in elektrische meetgrootheden of elektronische data.

Sensoren met ATEX certificering

Het basisprincipe is: veiligheid voor alles. In het kader van explosiegevaar is het productprogramma uitgebreid met industriële sensoren met ATEX certificering. Naast de al langer beschikbare sensoren voor Zone 2 (gas) en Zone 22 (stof) introduceert TWK nu een nieuwe generatie encoders met toekomstgerichte PROFINET interface (tevens met PROFIsafe profiel), die ook geschikt is voor Zone 1 (gas) en Zone 21 (stof).

Het betreft encoders met compacte behuizingen van aluminium of roestvaststaal met kabelaansluiting, die naast de bekende robuustheid en betrouwbaarheid, ook onbeperkt gebruikt kunnen worden in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen als apparaten van ATEX groep II, cat. 2, gas tot IIC en stof, alsmede groep IIIC stof. De certificering is geldig voor onder andere: ATEX, IEC-Ex, Noord-Amerika klasse 1/2 Div. 2 en EAC-Ex. De encoders worden uiteraard indien gewenst ook geleverd met SIL2/PLd certificaat.

Een breed toepassingsgebied voor veiligheidsencoders vormt de olie- en gasindustrie. De dampen en gassen die daarbij vrijkomen zijn explosief en alle constructies die daarmee in contact komen moeten dus daarvoor geschikt zijn. Als bijvoorbeeld laadkranen, die doorgaans ruim zijn uitgerust met sensortechnologie – zoals encoders – in een ATEX Zone 1 worden gebruikt, kan de nieuwe TRT78/S3-ATEX encoder met PROFIsafe interface worden toegepast. Deze biedt functionele veiligheid (SIL2/PLd) en explosiebeveiliging voor Zone 1: veiligheid in een dubbele verpakking.

De explosiebeveiliging wordt gerealiseerd door middel van een vuurvaste behuizing, voorzien van speciale kabelwartels waarin de elektronica is ondergebracht. Het geheel is bestand tegen de explosie van een defect onderdeel. Door de openingen kunnen geen vonken of verhitte gassen ontsnappen. Bovendien voorkomt de behuizing het binnendringen van stof (IP6x). Aangezien de oppervlaktetemperatuur van de behuizing niet hoger is dan 100 °C, kunnen gas en stof niet ontbranden.

Hoewel de eigenschappen van de sensoren steeds complexer en de functies steeds uitgebreider worden, zijn de prijzen niet ‘geëxplodeerd’. Integendeel. Geoptimaliseerde ontwerpen en productiemethoden verhogen de efficiency aanzienlijk en verlagen de kosten.

Meer informatie

TWK in één oogopslag

In de groeimarkt van industriële en automatiseringstechniek ontwikkelen en produceert TWK klantspecifieke oplossingen voor talrijke meettechnische toepassingen. Ons groeiende programma voor sensortechnologie dient als basis voor technologische innovatieproducten.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie