ATEX event

ATEX event

ATEX Event – ATEX en samenstellen van equipment

Alweer voor de vierde keer organiseert IAB Ingenieurs het ‘ATEX Event’. Nieuw is het thema: ATEX en samenstellen van equipment. Vertrouwd is de opbouw van het event waar de nadruk ligt op de praktijk, inhoudelijke informatie en vooral het delen van kennis. Een gevarieerde opbouw bovendien; inclusief buffet en diverse explosie demonstraties. Wie wil aansluiten moet opschieten met inschrijven.

ATEX is en blijft een thema dat nog steeds de volle aandacht vereist. Niet alleen door de complexiteit van de materie. Er treden ook regelmatig nieuwe mensen toe tot de sectoren waar ATEX een rol speelt en die zich de kennis nog eigen moeten maken. Bovendien ontwikkelen de wet- en regelgeving en normen zich steeds verder en werpen nieuwe ontwikkelingen ook weer nieuwe vraagstukken op.

Samenstellen van equipment

Voor deze editie van het ATEX Event heeft organisator Andries Brakke gekozen voor het thema ‘ATEX en het samenstellen van equipment’. “Evenals met de Machinerichtlijn geldt voor ATEX ook dat het aan elkaar knopen van ATEX gecertificeerde onderdelen niet automatisch leidt tot een ATEX-proof samenstelling. Integendeel zou ik bijna zeggen. Na een introductie over zone-indeling – ook een thema dat nog altijd vragen oproept – gaat Michiel Bakker tijdens zijn presentatie dan ook in op vragen als: Wanneer spreken we van een samenstel, installatie of skid en hoe gaan we hiermee om in het kader van ATEX? Verder legt hij uit wat de eisen zijn aan samenstellen, wanneer deze onder ATEX 114 vallen en hoe deze moeten worden beoordeeld op potentiële ontstekingsbronnen.”

Ook de nieuwe IEC TS 60079-46 komt aan bod: deel 46 uit de normserie explosieve atmosferen met als titel ‘Apparatuursamenstellingen’. Dit technische document specificeert de eisen voor onder meer het ontwerp, de constructie, samenbouw, het testen, inspecteren, markeren, documenteren en beoordelen van samenstellingen.

Praktisch en inhoudelijk

Maar hoe complex de regelgeving het thema explosieveiligheid ook maakt, het ATEX Event richt zich altijd op de praktijk. Zo worden tijdens de lezingen regelmatig praktijkvoorbeelden aangehaald of zelfs als hoofdthema behandeld. Hoe meet je bijvoorbeeld de statische elektriciteit die bij mobiele arbeidsmiddelen zoals heftrucks, stapelaars en veegmachines kan optreden? En hoe haal je het maximale uit de app EXTOOLS waarmee onder andere de invloed van de procesparameters druk en temperatuur op de explosiekarakteristieken van een stof is te bekijken?

“En natuurlijk besluiten we na het diner buffet weer met een explosieve demonstratie”, geeft Andries Brakke aan. “Bij deze ExElect demo wordt onder meer gekeken wat vloeistoffen onder druk doen wanneer de temperatuur het kookpunt overschrijdt, hoe een implosie eruit ziet en nog veel meer. Vervolgens is het in de afsluitende fase van het event mogelijk om plenair vragen te stellen waarna de deelnemers zich tot slot nog onder elkaar kunnen mengen.”

Praktische informatie ATEX Event
Datum: 27 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede
Tijd: 13.00 – 21.00 uur
Meer informatie en inschrijven: www.atexevent.nl
Kosten: € 245,00 – inclusief buffet, koffie, thee en meer

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie