Safety encoder met ultracompacte afmetingen

Safety encoder

Compact, robuust en veilig: aangepaste STRK38 single-turn safety encoder voor veiligheidstoepassingen

Met de TRK38 introduceert TWK een ultra-compacte single-turn magnetische safety encoder speciaal ontwikkeld voor veiligheidstoepassingen. Met een diameter van slechts 38 mm en een lengte van eveneens 38 mm is de sensor geschikt voor montage in krappe ruimtes. Het veiligheidsniveau is hoog: de safety encoder registreert positie en snelheid en voldoet aan SIL2 (IEC 61508) en PLd (EN 13849). De safety gerelateerde signalen worden verzonden via een gecertificeerde EtherCAT FSoE interface.

Hoge vermogensdichtheid in een compact pakket: bij veel stationaire en mobiele machines is ruimte een belangrijke factor aan het worden. Een nieuwe ontwikkeling van TWK komt precies op het juiste moment: de nieuwe TRK38 single-turn magnetische encoder van TWK meet slechts 38 x 38 cm (diameter x lengte) en is daarmee uiterst compact en dus ruimtebesparend. Ook het gewicht is met circa 60 gram zeer laag.

Daarbij hoeft de gebruiker geen concessies te doen wat betreft de prestaties. De TRK38 detecteert positie en snelheid op een veiligheidsgerichte manier en voldoet aan de eisen van SIL2 (IEC 61508) en Performance Level d (EN 13849). De positieresolutie bedraagt 16 bits per omwenteling. De gecertificeerde EtherCAT FSoE interface garandeert een betrouwbare overdracht van de safety gerelateerde signalen naar de overkoepelende besturing of een safety relais, naast de programmering van de sensor.

Ondanks de zeer compacte afmetingen en het hoogwaardige ontwerp is de TRK38 concurrerend geprijsd ten opzichte van vergelijkbare apparaten zoals sin/cos en incrementele encoders. Bovendien zorgen de aluminium behuizing en het ontwerp voor een lange levensduur, zelfs onder ongunstige omstandigheden, zoals bij trillingen en schokbelastingen. Het contactloze, slijtvaste meetprincipe draagt hieraan in belangrijke mate bij.

Dit profiel maakt de TRK38 geschikt voor veiligheidstoepassingen in een brede range van toepassingen. Zoals veel van TWK’s ontwikkelingen is deze encoder ontwikkeld naar aanleiding van de vraag van een klant naar een zeer compacte maar robuuste single-turn encoder voor veiligheidstoepassingen, die niet verkrijgbaar was bij relevante leveranciers.

TWK is goed voorbereid op exact dit soort wensen. Op basis van een omvangrijk programma sensoren voor veeleisende toepassingen, passen de ontwikkelaars het betreffende basismodel aan de individuele wensen van de klant aan – bijvoorbeeld wat betreft de afmetingen, het ontwerp van de behuizing, de elektrische eigenschappen, de interface en heel algemeen de mechanische en elektrische integratie in de omringende constructie. Dit geldt niet alleen voor conventionele sensoren, maar ook voor sensoren met functionele veiligheidstaken.

TWK produceert dergelijke klantspecifieke sensoren ook in kleine aantallen. De wereldwijde distributie schept de voorwaarden voor nauwe samenwerking tijdens het ontwikkelings- of aanpassingsproces, en de uitermate flexibele productie maakt het mogelijk om bij de productie van de sensoren rekening te houden met de individuele wensen van de klant. Het ligt daarom in de lijn der verwachtingen dat TWK meer varianten van de TRK38 zal introduceren, bijvoorbeeld met andere interfaces en communicatiemogelijkheden.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie