Baumer Vision Sensors wint Top Award voor vision

Vision sensoren

Het leveren van de juiste vision-sensor voor robottoepassingen die maximale functionele en operationele flexibiliteit bieden in combinatie met eenvoudige procesintegratie is een steeds belangrijker aandachtspunt geworden voor detectie- en instrumentatiespecialist BAUMER.

Hun expertise op dit gebied van het vision bij robots is onlangs erkend door de jury van de Inspect Awards 2021 die elk jaar de meest innovatieve producten op het gebied van industriële beeldverwerking bekroont. Van de 9 producten in de finale kreeg Baumer VeriSens XF/XC900 vision-sensoren de eerste plaats in de categorie ‘Vision’.

De belangrijke kenmerk van de VeriSens sensoren was het intelligente kalibratiedoel SmartGrid, een innovatie met zijn schaakbordtoepassing van het bitpatroon, die een centrale rol bleek te spelen in hun succes in de onderscheidingen. Cruciaal voor robotoperators is dat de SmartGrid-functie niet alleen een unieke geautomatiseerde coördinatenuitlijning mogelijk maakt, maar ook de conventionele problemen en beperkingen van handmatige ‘hand-oog’-coördinatie elimineert. Het resultaat is dat er slechts enkele minuten nodig zijn om robots een ‘oog’ te geven.

Bovendien ondersteunt de SmartGrid-functie het automatisch aanleren van beeldcorrectie voor beeldvervormingscorrectie in realtime. In principe is een eenvoudige muisklik voldoende om eventuele beschadigingen door lens of montage uit te sluiten, zonder dat dit invloed heeft op de volgende verwerkingstijd. Ook het aanleren van 3D-oriëntatie maakt automatische aanpassingen aan de afstand mogelijk.

De installatie en kalibratie van deze vision-sensoren wordt vereenvoudigd via de speciaal door Baumer ontwikkelde VeriSens URCap interface om de robotbesturing te optimaliseren. Er zijn slechts enkele stappen nodig om de voordelen van de diverse beeldverwerkingsopties die deze interface biedt te waarborgen.

Voor de programmering van de robot zijn slechts twee extra commando’s (knooppunten) nodig om de voordelen van de vision-geleide robotica over een breed scala aan besturingstoepassingen te realiseren.

Het instellen en kalibreren is eenvoudig omdat in plaats van vooraf bepaalde waypoints, vrije posities worden gebruikt waarop objecten vervolgens visueel worden herkend, terwijl de reeds vastgestelde functies in staat zijn om objectoverlappingen en grijperafstanden te controleren.

Bovendien kunnen VeriSens sensoren ook worden gebruikt voor extra functies zoals het controleren van vrije opslagplaatsen, het uitvoeren van kwaliteitscontroles van objecten die zich in verschillende posities bevinden, en het identificeren en meten van objecten.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.