Sector update Industry

Sector update Industry Vooruitzichten

Met deze sector update blijf je op de hoogte van de laatste inzichten in de sector Industry. De update bevat actuele informatie en nuttige links. Ook delen ING Sector Banking en ING Research hun beeld op de sector. Deze inzichten helpen om vooruit te denken en te acteren.

Impact oorlog Oekraïne – wegvallen export Rusland noemenswaardig

Uit een analyse van ING blijkt dat – voordat de oorlog uitbrak – de industrie van alle bedrijfssectoren op twee na het meeste “verdiende” aan de vraag vanuit Rusland. Binnen de industrie “verdienden” de chemie en machine-industrie hier het meeste aan.

Eén van de manieren waar Nederland als gevolg van het huidige conflict door wordt geraakt is het wegvallen van de export naar Rusland. De vraag vanuit Rusland blijkt een stuk belangrijker voor de Nederlandse economie dan de geringe vraag vanuit Oekraïne. Op basis van een analyse van OESO data blijkt dat met name de sectoren handel en transport & logistiek, specialistische zakelijke dienstverlening en industrie de meeste toegevoegde waarde realiseren. Ongeveer 0,6% van de bruto toegevoegde waarde gecreëerd in Nederland hangt af van de vraag vanuit Rusland. Dat is weinig in vergelijking met Duitsland (5,4%), maar van noemenswaardige omvang. Hiermee is Rusland de 14e belangrijkste export bestemming. Meer in deze ING analyse (pagina 2)

Hoe wordt de industrie geraakt door de oorlog in Oekraïne?

De sancties tegen Rusland en Belarus worden vrijwel dagelijks verzwaard. Onlangs nog is Rusland de status van meest begunstigde handelsnatie ontnomen, waardoor ook de export van metalen zal stoppen. Nederlandse verwerkers van aluminium worden hierdoor getroffen doordat er niet geleverd wordt en de productie verstoord wordt.

Verder is het verboden om specifieke machines en technologie naar Rusland te exporteren. Ook op de export van raffinagetechnologieën en luchtvaart equipment is een verbod ingesteld. Veel technologie mag niet meer, of onder strikte voorwaarden geëxporteerd worden. Zoals elektronica, chips, telecom en beveiligingsequipment.

De resultaten van een enquête van werkgeversvereniging FME geeft aan dat de leden afzetmarkt zien verdwijnen en verstoringen in de toelevering weer verder zien oplopen net nu hier weer iets van verlichting zichtbaar was. Het herinrichten van supply chains en zoeken naar nieuwe toeleveranciers blijft van strategisch groot belang.
Waar de industriële ondernemers het meest gevoelig voor zijn en welke maatregelen ze verwachten te nemen lees je in de resultaten van de FME impact- enquête.

Onrust op grondstoffenmarkt – leveringsproblemen – prijsstijgingen

De onophoudelijke aanval van Rusland op de Oekraïne heeft de spanningen verergerd en langdurige leveringstekorten van grondstoffen verergerd. Bijna alle basismetalen hebben dit jaar een tekort. Rusland is een grote producent van metalen zoals palladium, aluminium en nikkel, en een belangrijke exporteur. En ook de staalproductie in Oekraïne valt stil. De sancties over en weer zorgen voor een aanhoudende daling van de voorraden en de toegenomen problemen in de toeleveringsketen. Dit leidt tot grotere schaarste en verder oplopende prijzen. Nikkel en Aluminium zijn bijvoorbeeld zeer sterk in prijs gestegen. Daarnaast is de olie- en gasprijs zeer sterk gestegen. Dat resulteert – ondanks het licht teruglopen van de prijzen – in snelle prijsstijgingen voor consumenten. Er wordt voorlopig geen snelle de-escalatie verwacht, waardoor tekorten oplopen en verdere prijsstijgingen voor de hand liggen.

Forse aardgasbesparingen mogelijk, al binnen één jaar

Volgens onderzoek van de vereniging voor duurzame energie kan Nederland binnen een jaar vijf miljard kuub aardgas besparen. En binnen vier jaar is de mogelijke besparing zelfs 10 miljard kuub. Dit kan volgens de NVDE door een combinatie van snelle energiebesparing en versnelde duurzame opwekking. Oplossingen die direct effect sorteren zijn 1) het beter afstellen en inregelen van bedrijfs- en particuliere installaties 2) versneld isoleren en energie besparen en 3) extra stimuleren en toepassen van duurzame warmtebronnen. Hiermee versterken we de energie-onafhankelijkheid, verlagen we de energiekosten, verlagen we CO2 uitstoot én verminderen we de geldstroom naar Rusland, die gebruikt wordt om de oorlog te financieren. De komende ‘winterpiek’ in de vraag naar aardgas kan daardoor al lager uitvallen. Nederland gebruikt nu zo’n 40 miljard kuub, waarvan circa 5 miljard kuub afkomstig is uit Rusland. Meer weten over deze aardgasbesparingen?

Productpaspoort onmisbaar in circulaire economie

In de toekomst zullen bedrijven steeds vaker en vollediger verantwoording moeten geven over de totale CO2 belasting (footprint) van hun producten. Van grondstof en bewerkingen in de keten tot aan het distribueren van het eindproduct. Het productpaspoort kan hierin een belangrijke rol gaan spelen. Hierin wordt van het begin tot aan het eind de samenstelling van het product digitaal vastgelegd. Het is een digitaal document dat voor alle transacties in de keten de juiste informatie bevat over het product. Informatie over herkomst van materialen, bewerkingen, over tijdstip van aankoop en over gebruik. Informatie die ook nodig is om de levensduur te kunnen verlengen (refurbishment) en producten bewezen circulair te kunnen aanbieden. Het productpaspoort kan uiteindelijk een voorwaarde worden om te kunnen voldoen aan de eisen van fabrikanten. Belangrijk is wel dat dit op Europees niveau wordt ingericht.

Bron: ING Zakelijk

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie