Schneider Electric verwelkomt het REPowerEU-plan van EU

Energietransitie REPowerEU-plan

Schneider Electric publiceert de whitepaper “REPowerEU: Empowering Energy Consumers for a More Sustainable and Resilient Europe”. Hierin staat een actie REPowerEU-plan met 10 punten voor een Europadigitaal en elektrisch voor 2027.

Schneider Electric, de leider in de digitale transformatie van energiemanagement en automatisering, verwelkomt het REPowerEU-plan (gepubliceerd op 18 mei) van de Europese Commissie om de huidige energiecrisis in Europa aan te pakken.

“Het REPowerEU-plan doet sterke voorstellen om de Europese gasvoorziening te diversifiëren, te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparingen te realiseren. We zijn er van overtuigd dat we ons moeten concentreren op investeringen in slimme en gedecentraliseerde energieoplossingen die lang voor 2027 structurele verandering bewerkstelligen. Een nieuwe elektrische wereld is in opkomst. Het is meer digitaal en wordt aangedreven door energieverbruikers. Bij Schneider noemen we dit Elektricity 4.0. Met deze transformatie in het achterhoofd presenteren we 10 concrete acties die de EU kan ondernemen voor zowel snel rendement als voordelen op de lange termijn”, zegt Philippe Delorme, Executive Vice President Europe Operations bij Schneider Electric.

De grootste winst wordt behaald door het digitaliseren van efficiëntie, zowel in gebouwen (met monitoring en controles; actie 1) als in de industrie (met energiemanagementsystemen; actie 2). De renovatie van utiliteitsgebouwen om digitaal verbeterde energie-efficiëntie op te nemen, is een “no-brainer” vanwege het kortetermijnrendement op de investering.

Digitalisering gaat samen met elektrificatie, met name van warmte in gebouwen (met aangesloten warmtepompen; actie 3) en in industriële processen (actie 4). De huidige technologieën zouden in die sectoren respectievelijk 90% en 78% van de warmte kunnen elektrificeren. De rest kan niches bieden voor groene waterstof en biogas (actie 5).

We moeten onze energie decentraliseren, met eigen gebruik van zonne-energie op het dak (actie 6), flexibiliteit aan de vraagzijde (actie 7), microgrids (actie 8) en slim opladen van elektrische voertuigen (actie 9). Hoewel het REPowerEU-plan op sommige van die punten zeer positieve voorstellen bevat, zou het op EU- en nationaal niveau een veel hogere prioriteit kunnen krijgen. Deze zullen grotendeels ambitieuze regelgevende stimulansen en krachtige signalen vergen, zoals het verplicht stellen van 10% reductie van het piekenergieverbruik en het verplichten dat 20% van de grote niet-residentiële parkeergarages toegang biedt tot EV-oplaadpunten.

Ten slotte moeten we, in plaats van aanpassingen aan te brengen om eerdere fouten te compenseren, helemaal opnieuw bouwen, met digitale hulpmiddelen die het ontwerp van nieuwe gebouwen begeleiden (actie 10). Gebouwinformatiemodellering vermindert het foutenpercentage met meer dan 60%, terwijl het gebouw na gebruik duurzamer en energiezuiniger wordt.

Lees de whitepaper voor meer informatie.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.